Oranje-Rood dieper in problemen na onnodig verlies tegen Kampong

Door een 2-1 nederlaag tegen concurrent Kampong zakt Oranje-Rood dieper weg in het moeras. De Eindhovenaren, drie seizoenen geleden nog deelnemer aan de play-offs, staan met slechts drie punten onderaan in de Hoofdklasse Dames.

Gehurkt zaten Lisa Scheerlinck, Nora Bruinsma en Kim Hendrix op het veld, toen na zeventig minuten hockeyen de toeter net had geklonken. De nederlaag, nadat Oranje-Rood een groot deel van de wedstrijd de betere ploeg was, kwam hard aan in het Eindhovense kamp, omdat de achterstand op Kampong opliep van twee naar vijf punten. Door het gelijkspel van Klein Zwitserland, de nummer elf van de competitie, tegen hdm, groeide het gat met KZ naar drie punten. Een zorgelijke situatie voor de ploeg van Stefan Duyf.

Pas aan het begin van het tweede kwart ontstond de eerste serieuze kans, na een matig en saai begin van de wedstrijd. Diep op de helft van Kampong kreeg Oranje-Rood een vrije slag. Vanaf de achterlijn creëerde Daphne Nikkels zelf de kans, door met een versnelling de cirkel binnen te glippen, knap tussen twee tegenstanders door. Haar backhandschot vloog richting de linkerbovenhoek, maar werd gestopt door reservekeepster Babette Backers, die onder de lat stond omdat Ayeisha McFerran met Ierland actief was op het WK-kwalificatietoernooi.

Uitgerekend in een fase dat Oranje-Rood de overhand had, maakte Kampong de 0-1, uit een strafcorner die werd gehaald in een counter. De sleeppush van Luna Fokke was houdbaar, maar keepster Sarah Sinck wilde uitstappen en kreeg de bal vervolgens door haar benen. Een kapitale fout van Sinck, die zichzelf de achterstand mocht aanrekenen.

De vuist van Luna Fokke gaat de lucht in, nadat ze uit een strafcorner de 0-1 heeft binnengesleept. Foto: Willem Vernes

Verdiende gelijkmaker via Sian Keil

Oranje-Rood – zonder Belgisch international Pauline Leclef en zonder Pools international Marlena Rybacha – bleef de betere ploeg en kreeg vlak voor rust een goede kans op de 1-1.  Vanaf kopcirkel legde talent Trijntje Beljaars aan voor een strafcorner, de eerste voor de Eindhovenaren. Haar push was laag en hard, maar werd door lijnstop Vanessa Blockmans vlak voor de doellijn gered.

Uiteindelijk slaagde Oranje-Rood er toch in zichzelf te belonen, meteen aan het begin van het derde kwart. Een heerlijke combinatie door het verdedigende hart van Kampong eindigde bij aanvaller Sian Keil. Van dichtbij kon zij de gelijkmaker binnenpushen: 1-1.

Sian Keil wordt in de armen gevlogen door haar teamgenoten van Oranje-Rood, na het maken van de 1-1. Foto: Willem Vernes

Winnende goal van Kampong

Het doelpunt zorgde ervoor dat Kampong de schouders eronder zette, en in een sterke fase een strafcorner afdwong, nu wel gered door Sinck. Strafcorners werden in het derde kwart ook verdiend door Oranje-Rood. Beide keren was het Lisa Post die flatste. Haar pogingen werden eruit gelopen, en een schot uit de rebound ging naast. Het gevoel bleef hangen dat Oranje-Rood meer uit deze strafcorners had kunnen halen.

Tien minuten voor tijd, na opnieuw een sterke fase van Oranje-Rood, had doelpuntenmaker Keil de 2-1 op haar stick. Maar een voorzet vanaf de rechterflank pushte ze voorlangs. Gefrustreerd sloeg de aanvaller tot twee keer toe met haar vuist in de lucht, balend van de gemiste kans.

Uiteindelijk ging de overwinning toch naar Kampong. Een strafcorner van Blockmans, in de 63ste minuut, werd nog gestopt door keeper Sinck, maar in de rebound maakte Pilar Romang de 1-2. Toen de wedstrijd even later was afgelopen, vielen de speelsters van Kampong elkaar dolgelukkig in de armen, wetende dat ze de concurrent een klap in het gezicht hebben gegeven.

Oranje-Rood-Kampong 1-2 (0-1)
30. Luna Fokke 0-1 (sc)
38. Sian Keil 1-1
63. Pilar Romang 1-2 (sc)