Oranje-Rood komt aanvallend tekort in playoff-vuurdoop tegen Den Bosch

Zoals heel hockeyend Nederland het verwachtte, heeft Den Bosch de eerste ontmoeting met Oranje-Rood in de play-offs gewonnen. De ploeg van Raoul Ehren speelde niet haar beste spel, wellicht toch bevangen door de playoff-spanning. De recordkampioen maakte in de eerste helft onkarakteristiek veel fouten, zowel technisch als communicatief.

Het was illustratief dat Den Bosch pas de achtste strafcorner raak schoot, nadat eerdere pogingen mis gingen door fouten bij het aangeven of stoppen. Verdedigend stond het echter als een huis bij Den Bosch, waardoor playoff-debutant Oranje-Rood bijna niet gevaarlijk werd.

In de tweede minuut pakte Yibbi Jansen de bal op na een overtreding en rende de cirkel binnen. Niet vanaf de juiste plek volgens de arbiters en ze werd teruggefloten. Daarmee liet Oranje-Rood echter wel direct zien welke intenties het die middag had, namelijk aanvallen. ‘We beginnen zo’n wedstrijd op 0-0, dus we wilden in ieder geval net zoveel strijd leveren als zij’, duidt aanvoerder Daphne van der Velden het wedstrijdplan van haar ploeg. Het was de verdienste van Den Bosch dat de aanvallende bedoelingen van Oranje-Rood telkens vroegtijdig gesmoord werden. In de eerste helft vielen geen echte kansen voor de thuisploeg te noteren. Den Bosch ging het aanvallend ook niet voor de wind. Pas uit de achtste strafcornerpoging maakte Marloes Keetels de openingstreffer voor de bezoekers.

Strafbal van Maartje Paumen gestopt

Over de hele wedstrijd kreeg de regerend landskampioen liefst elf corners, waarvan slechts eentje werd gescoord. Dat had Oranje-Rood met name te danken aan hun uitblinkende keeper Larissa Meijer, die met prachtige snoekduiken haar goal telkens schoon hield. ‘We besteden elke week aandacht aan de verdedigende corner en dat betaalde zich vandaag uit,’ zei Van der Velden zichtbaar met trots. In de 50ste minuut hield Meijer zelfs een strafbal van Paumen op spectaculaire wijze uit haar doel. Het was de aanzet voor een Eindhovens offensief. Na een strakke pass van Laura Nunnink kwam Jill Boon met een goede tip-in dicht bij een doelpunt voor haar ploeg. De bal vloog echter net over het doel. Naast een strafcorner van Yibbi Jansen in de 37ste minuut, die eveneens over het doel verdween, was Boons inzet het enige aanvallende wapenfeit van de ploeg van Toon Siepman.

‘Ik denk dat we vandaag netjes verdedigd hebben, maar we moeten deze week even kijken hoe we voorin meer stootkracht kunnen creëren’, reageerde Van der Velden op de beperkte doelkansen die haar ploeg kreeg. ‘We kwamen er af en toe goed uit, maar dan stond onze spits één tegen vier. We moeten meer mensen over de bal zien te krijgen. Daar ligt voor zaterdag het verbeterpunt.’ Negen minuten voor tijd besliste Frederique Matla van dichtbij een backhand, nadat ze de bal in de cirkel ontfutseld had van OR-verdediger Fleur Broers.

Met opgeheven hoofd en onder luid applaus verlieten de dames van Oranje-Rood het veld. Zaterdag mogen ze in de herkansing in het Stadion Oosterplas. Haar eerste playoff-wedstrijd heeft Van der Velden goed gesmaakt. ‘Het was een vuurdoop, maar het voelde als een warm bad. Echt genieten.’

Oranje-Rood – Den Bosch 0-2 (0-1)
’18 Marloes Keetels 0-1 (sc)
’63 Frederique Matla 0-2