Overlevingskunstenaars Pinoké maken zich op voor nieuwe Houdini

Drie punten uit zeventien wedstrijden. Eén doelpunt gemaakt in 2017. Pinoké hoort bij een handvol teams in de historie van de Hoofdklasse Dames die na zeventien speelrondes nog geen wedstrijd gewonnen hebben. Maar de hockeysters van Pinoké blijven geloven in een wonder, omdat ze behalve landskampioen Den Bosch nog het hele rechterrijtje van de competitie treffen.

De ogen van aanvoerder Dana Luijkx spuwen vuur als ze het veld in het Amsterdamse Bos zondag afloopt, na de 0-5 afstraffing tegen Oranje-Rood. Als Pinoké Dames 1 het stiekem al had opgegeven, was er misschien wat berusting geweest bij de aanvoerder. Maar niets daarvan. Ze neemt zelf de verantwoordelijkheid voor de grote nederlaag. ‘Als Oranje-Rood in een flow komt, moeten wij dat stoppen. Daar kan ik een rol in spelen, maar dat is met niet gelukt’, vertelt ze chagrijnig.

De prestatie van Pinoké zondag volgde een beproefd recept, dat door de ‘Steekneuzen’ al vaker dit seizoen werd opgediend: een prima eerste fase, met goed veldspel, werd niet beloond met een treffer. Dus viel hij er aan eigen kant heel makkelijk in. Sterker nog: de eerste keer dat Oranje-Rood een poging op het Amstelveense goal waagde, een vrij zachte blackhand flats op de goal, rolde het balletje er lullig en onnodig in. Het seizoen van Pinoké in een notendop.

Dana Luijkx in actie tegen Oranje-Rood. Foto: Koen Suyk

‘Ik wil de situatie niet kansloos noemen’

Dat de jonge Amstelveense speelsters zelf ook moeilijk het net weten te vinden, is een ander deel van het probleem. ‘Het is nu wachten op die bevrijdende goal. Als we die eenmaal maken, zijn we echt los’, zegt de centrale verdedigster en ze meent het. Behalve de 0-5 zeperd zijn de uitslagen van Pinoké helemaal niet slecht de afgelopen weken met nipte nederlagen (0-1 en 0-2) tegen goede ploegen als Laren en Kampong. ‘Elke week worden we weer een stukje beter. We krijgen nog veel clubs uit het rechterrijtje. Het kan gewoon nog. En zolang het kan, blijven we strijden.’

De bosclub is een ware overlevingskunstenaar in de Hoofdklasse. Al sinds 2014 weet het team via de tiende plaats en de daarop volgende degradatiewedstrijden (play-outs) tegen een Overgangsklasser in de Hoofdklasse te blijven. Maar het gat van zes punten naar de nummer elf Bloemendaal lijkt onoverbrugbaar, hoewel de laatste wedstrijd van het seizoen tegen het team van coach Teun de Nooijer is. En de nummer laatst degradeert rechtstreeks. Alleen de nummers elf en tien spelen play-outs. Luijkx: ‘Ik wil de situatie niet kansloos noemen. Vandaag was ook gewoon zuur. Maar het heeft ook geen zin om nu te wijzen naar elkaar. Natuurlijk is het moeilijk. We staan niet vier keer per week op het veld om te verliezen. Het is even zwaar. Maar we hameren ook op het wij-gevoel. Het is wij in plaats van ik.’

Coach Robert Justus (rechts) met assistent coach Peter Hortulanus na de wedstrijd tegen Oranje-Rood. Foto: Koen Suyk

Justus is ook een romanticus

‘We gaan aan het einde van het seizoen pieken’, zegt coach Robert Justus, die zijn laatste seizoen bij Pinoké coacht. ‘De situatie is vreselijk zwaar, maar de sfeer is heel goed. Die meiden doen alles eraan wat ze kunnen. We krijgen nog bijna het hele rechterrijtje. Laat die onderste clubs maar komen.’ Misschien is het hopen tegen beter weten in. Maar met vijf wedstrijden te gaan en vijftien punten te halen is er nog veel mogelijk. ‘De verschillen tussen Pinoké en de andere teams zijn niet zo heel groot. Onze groep wordt alleen maar sterker’, zegt Justus. ‘En ik ben een realist, maar ook een romanticus.’

Clubs in de Hoofdklasse Dames zonder overwinning na 22 wedstrijden*

Seizoen Club Gesp Gew Gel Verl
1984-1985 Laren 22 0 1 21
1995-1996 Zwolle 22 0 3 19
2003-2004 Bloemendaal 22 0 3 19
2013-2014 HIC 22 0 2 20

Data: Gracenote

Rectificatie: in een eerdere versie van het artikel stond dat Wageningen en Pinoké de enige ploegen waren ooit die na zeventien wedstrijden zonder overwinning waren. Dat is niet correct. Deze passage is gewijzigd en bovenstaande tabel is toegevoegd.

*Wageningen is het laatste team na Pinoké dat ook zonder overwinningen was na zeventien wedstrijden. Wageningen degradeerde in het seizoen 2014/2015, maar boekte in de 20e speelronde wel een zege.

 


Wat vind jij? Praat mee...