Opgeluchte Pam van Asperen: ‘Ik dacht: het moet nú gebeuren’

De speelster die zondag het grootste aandeel had in de eerste overwinning van Laren van dit seizoen, was spits Pam van Asperen (25). Met een doelpunt en een assist hielp ze haar team in de degradatiewedstrijd tegen Victoria aan de winst (2-1), waardoor de druk van de ketel is bij de ploeg uit het Gooi.

Van opluchting slaakte Van Asperen na de wedstrijd een diepe zucht. ‘We wilden niet te veel druk op deze wedstrijd leggen. Maar ik zal eerlijk zijn. Ik dacht wel degelijk: het moet nú gebeuren.’

Vijf wedstrijden op rij stapte Laren van het veld af met een nederlaag. Dat van Amsterdam en Oranje-Rood verloren werd, was niet verrassend. Maar ook tegen Hurley, hdm en HGC kon Laren niet één keer winnen of gelijkspelen. Voor de gevallen topclub was het de slechtste start van het seizoen sinds mensengeheugenis.

Pam van Asperen juicht nadat ze met een backhandschot de 2-0 heeft binnengeschoten. Foto: OrangePictures/Rob Romer

Het is mooi als er een stijgende lijn te zien is, maar als je geen punten pakt, heb je daar niets aan. Pam van Asperen

Waaraan Laren zich vooral vasthield, was het vertoonde veldspel van de afgelopen weken, vertelde Spoelstra. ‘Nul punten zijn nul punten. Dat is heel duidelijk. Maar het was geen goede weerspiegeling van het proces. We speelden beter dan die nul punten doen vermoeden.’

Twee weken geleden tegen HGC had Laren bij een stand van 1-1 lang uitzicht op de 2-1, maar door een gele kaart kwam het team van Spoelstra in de slotfase met z’n tienen te staan, waarna ze twee tegengoals incasseerden (1-3). Van Amsterdam werd in de voorbereiding met 9-0 verloren, maar in de competitie slechts met 2-0. Tegen hdm was de 2-0 drie minuten voor tijd de genadeklap, op een moment dat ook zomaar de 1-1 had kunnen vallen.

‘Het is mooi als er een stijgende lijn te zien is, maar als je geen punten pakt, heb je daar niets aan. Je traint niet om een stijgende lijn te zien’, zei Van Asperen, die snakte naar een overwinning.

Serge Spoelstra met zijn assistent Darren Cheesman. Foto: OrangePictures/Rob Romer

Scoren ging de afgelopen weken moeizaam voor Laren

Probleem was de afgelopen weken onder meer het gebrek aan scorend vermogen. In de vijf gespeelde wedstrijden was het Laren pas twee keer gelukt een doelpunt te maken. Spits Maxime Kerstholt, vorig seizoen door een blessure geen minuut gespeeld, was nog niet in topvorm. Van Asperen, vorig jaar (mede)clubtopscorer met vier goals, stond ook nog altijd droog. Geblesseerd aan de kant stond Bente van der Veldt, die vorig seizoen drie goals maakte. Een goede strafcorner heeft Laren ook niet.

Spoelstra: ‘Het is niet zo moeilijk waaraan het de afgelopen weken bij ons gelegen heeft. We scoorden niet. Zo simpel is het. We hebben tegen Victoria niets aan het plan veranderd. Het plan van Darren [Cheesman] en Frank [Balvers] was goed. De sfeer in het team was ook goed. Alleen we moesten onszelf belonen. Die bal dus over de lijn schieten. Ingewikkelder is het niet.’

Pam van Asperen viert de 1-0 van Maxime Kerstholt met teamgenoot Liselot Timmermans. Foto: OrangePictures/Rob Romer

‘We maakten het onnodig spannend’

In het begin van de wedstrijd tegen Victoria speelde de oude kwaal opnieuw op. Twee schoten op doel leverden Laren geen doelpunt op. In het tweede kwart kwam de scherpte voor de goal terug. Kerstholt en Van Asperen maakten allebei hun eerste doelpunt van het seizoen (2-0).

Op het offensief van Victoria in het derde en het vierde kwart had Laren vervolgens geen antwoord. De 2-1 van Sabine van Eijck was verdiend. Het gaf de speelsters van Lennard Poillot extra energie. Toen Djoeke Vogel geel kreeg en Laren vijf minuten met z’n tienen verder moest, werd de situatie penibel voor de ploeg uit het Gooi. Victoria haalde twee strafcorners, maar verzilverde die niet. In de allerlaatste minuut kreeg de thuisclub opnieuw een strafcorner. Toen raakte Daphne Voormolen de paal. Dat het geen 2-2 werd, was een wonder.

Van Asperen: ‘Ondanks de resultaten van de afgelopen weken hadden we vertrouwen in een goede afloop. Onze eerste helft was goed. Toen hadden we in plaats van op 2-0 misschien wel op 3-0 moeten staan. Daarna maakten we het onnodig spannend. In andere wedstrijden zat het ons niet mee, maar nu wel. Dat zag je op het einde, aan die bal op de paal. De druk om te winnen was groot. Gelukkig hebben we die er nu af gehaald.’