Pinoké na 12 jaar uit Hoofdklasse: ‘Diepe, diepe teleurstelling’

Na twaalf achtereenvolgende seizoenen in de Hoofdklasse zit het er voorlopig op voor de dames van Pinoké. De ploeg van Hans Oostindie bleef in de bosderby tegen Hurley ondanks legio kansen, steken op 0-0. 25 kilometer verderop bracht aanvoerder Melle Spruijt haar ploeg drie minuten voor tijd op voorsprong tegen Groningen. Dat ene doelpunt betekende de nekslag voor de Steekneuzen. Het gat van vier punten tussen hen en Bloemendaal is in het resterende duel, nota bene een directe confrontatie, niet meer te overbruggen.

‘Wat heeft Bloemendaal gedaan?’ is het eerste wat de vrouwen van Pinoké vragen aan hun begeleidingsstaf als in het Amsterdamse Bos het doelpuntloze duel is afgefloten. Als ze niet direct antwoord krijgen op hun vraag, weten ze eigenlijk al voldoende. Toch wordt de vraag herhaald. ‘Bloemendaal is net op 1-0 gekomen’, luidt het  voorzichtige antwoord. Een stick wordt weggegooid en direct zijn er tranen. Tranen omdat ze weten wat dat ene doelpunt betekent. Tranen om de degradatie.

(c) Koen Suyk

Diepe, diepe teleurstelling

De Steekneuzen kregen zichzelf aan het einde van de competitie aardig terug op de rit. Er werd weer aantrekkelijk gehockeyd, al viel de eerste zege pas vorige week te vieren. Het herstel kwam dus te laat om het noodlot af te wenden. Wat resulteert is diepe, diepe teleurstelling, aldus coach Oostindie. ‘We hebben een paar goede weken gehad. Vandaag kregen we alle mogelijkheden om te scoren, maar de doelpunten bleven uit.’ De oefenmeester overdrijft niet. In de tweede helft gaf Pinoké weer net als tegen MOP volle druk en kreeg kans op kans. Maar een kleine tiental strafcorners en liefst drie één-op-één-situaties tussen Marjolein Ceulen, Djoeke Vogel en Kari Stam en keeper Wendela van Dedem waren niet genoeg voor de broodnodige goal.

‘Ik ben sinds 23 dagen bij deze groep betrokken en ik heb mijn ziel en zaligheid erin gestopt. De dames hebben dat zelfs nóg meer gedaan en geweldige flexibiliteit getoond. Zij verdienen een pluim voor wat ze hebben klaargespeeld’, vindt Oostindie, die ook volgend seizoen aan het roer staat bij de Amsterdammers.

Hans Oostindie (c) Koen Suyk

Geen play-outs voor vierde jaar op rij

Sinds 2005/2006 waren de dames van Pinoké actief op het hoogste nationale niveau. In die twaalf jaar moesten de Amsterdammers vijf keer, waaronder drie keer in de laatste drie seizoenen, degradatie voorkomen via play-outs. Een vierde keer op rij ontsnappen via de nacompetitie zat er blijkbaar niet in voor de Steekneuzen. Een aangeslagen Frederique Malefason weet dat er zondag meer in had gezeten voor haar ploeg. ‘Op basis van ons spel hadden we het verdiend om volgende week de finale te spelen tegen Bloemendaal. Vandaag lieten we zien dat kunnen werken, vechten en kansen creëren. Maar de bal moet er dan natuurlijk wel in.’

De wedstrijd tegen Bloemendaal zal volgende week uiteraard gewoon gespeeld worden, een finale is het niet meer. Voor Pinoké staat niks meer op het spel, Bloemendaal mag nog hopen op plek 10 – een betere uitgangspositie voor de play-outs.

Overgangsklasse-hockey

Pinoké verkeerde vorige week in ongekende weelde met drie doelpunten tegen MOP. Tegen de buren van Hurley lukte dat tot frustratie van de speelsters niet. Al wordt een seizoen niet op één speeldag beslist. ‘We verliezen hem niet vandaag’, weet ook de 27-jarige verdedigster. ‘We hebben in de eerste seizoenshelft te veel punten laten liggen. Toen hebben we niet alles eruit gehaald. Uiteindelijk had dit gewoon niet gehoeven, er zit zoveel meer in deze ploeg.’

Wat de degradatie voor Pinoké betekent zal de tijd uitwijzen, meent Malefason. ‘Het wordt in ieder geval Overgangsklasse-hockey, maar meer weet ik ook nog niet. We zitten zometeen met z’n allen bij elkaar en dan zullen we het erover hebben.’ Is de oud-speelster van Rotterdam er al over uit wat zij gaat doen? ‘Nee, dat laat ik ook van de komende tijd afhangen.’

Frederique Malefason hoort na de wedstrijd tegen Hurley dat Bloemendaal heeft gewonnen. (c) Koen Suyk


1 Reactie

  1. tijger

    Tja.... is geen donderslag bij heldere hemel. Zonde, tuurlijk. Maar ach, tijd voor nieuwe namen


Wat vind jij? Praat mee...