Pinoké moet toch in de achtervolging in het nieuwe jaar

Pinoké gaat met een kater de winterstop in. De ploeg van Daan Sabel verloor zondag verrassend met 2-1 bij Kampong, waardoor ze de altijd felbegeerde vierde plaats af moeten staan aan HGC.

De bovenste drie plekken in de vrouwencompetitie zijn op voorhand al weggegeven. Natuurlijk, de punten moesten nog wel worden gepakt. Maar in augustus kon iedereen de top-3 al invullen: Den Bosch, Amsterdam, SCHC. De clubs lagen al vast, alleen de volgorde nog niet.

Veel spannender is de battle om plek vier. Het laatste play-offticket. Een strijd die vooralsnog tussen Pinoké en HGC lijkt te gaan. De kansen van de ploeg uit Wassenaar lijken echter behoorlijk geslonken door de zware blessure van Eva de Goede, die dit seizoen niet meer in actie komt.

Maxime Kerstholt wordt gefeliciteerd door haar Pinoké-ploeggenoten na haar doelpunt tegen Kampong. Foto: Koen Suyk

Terechte voorsprong Pinoké

In die favorietenrol reisde Pinoké zondag, op de laatste speeldag van 2021, af naar Kampong. De Utrechters hebben na een moeizame competitiestart de smaak te pakken gekregen.  Ze wonnen hun laatste twee duels, van KZ en HGC, waardoor ze de degradatiezone achter zich hebben gelaten. Dat klinkt zorgeloos, maar zo speelde Kampong in de beginfase allerminst.

Kampong was slordig en kwam er in het eerste kwart, waarin er überhaupt niet voor al te veel vermaak werd gezorgd, amper aan te pas. Dat Maxime Kerstholt de bezoekers na een kwartier spelen op voorsprong bracht, was dan ook volkomen terecht. De spits lette het beste op bij een rommelige situatie in de cirkel, na een hobbelvoorzet van Kari Stam.

‘Een stapje erbij, Kampong’, klonk het uit de dug-out van coach Fleur van de Kieft. En warempel, Kampong kwam in kwart twee wat beter in de wedstrijd. Er kwamen twee kansjes, voor Luna Fokke. Omdat die geen resultaat opleverden, leek Pinoké de voorsprong mee de rust in te nemen. Totdat Fokke – weer zij – vlak voor rust de bal nog maar eens een naar voren roeide. De verdedigers van Pinoké tastten mis, waardoor Pilar Romang een vrije doortocht had naar het doel van Kiki Gunneman. De Argentijnse liftte de bal prachtig over de keeper, in het doel: 1-1.

Steekneuzen van slag na tegengoal

Pinoké bleek na rust van slag van die tegentreffer. Er was weinig meer over van die fraaie en flitsende aanvallen uit de eerste helft. Combinaties mislukten en kansen bleken schaars. Pinoké kreeg er eentje, vlak na rust, maar die werd door Kerstholt naast gegleden. Kampong groeide in de wedstrijd en kwam na 43 minuten op voorsprong. Bente van der Veldt, die vorige week de winnende maakte tegen HGC, prikte ‘m binnen. De assist was van uitblinker Fokke, die haar voorzet met een enkelblessure moest bekopen. Het is voor haar te hopen dat het meevalt, te meer omdat de middenvelder begin december met Jong Oranje het WK onder 21 jaar speelt.

Een andere jeugdinternational die we op het toernooi in Zuid-Afrika zien, Maria Steensma, kreeg in het laatste kwart een enorme kans op de gelijkmaker, maar zij raakte – compleet vrijgelaten – de bal helemaal verkeerd. Pinoké kreeg nog kansen genoeg om minstens een punt uit het vuur te slepen. Zo mochten de Steekneuzen in de laatste tien minuten vier keer aanleggen voor een strafcorner. Maar welke ingewikkelde variant ook werd bedacht, tot een doelpunt leidde het niet. Daardoor stond Pinoké in een wedstrijd waarin het zeker niet minder mogelijkheden kreeg, uiteindelijk toch met lege handen.

De dag werd nog grauwer voor de ploeg uit de hoofdstad toen bleek dat HGC wel had gewonnen, met 3-2 van Victoria. Niet Pinoké, maar HGC gaat daardoor als nummer vier de winter in.

Kampong – Pinoké 2-1 (1-1)
15.Maxime Kerstholt 0-1
35.Pilar Romang 1-1
43.Bente van der Veldt 2-1