Pinoké op jacht naar plek vier: ‘Waarom vallen we soms zo hard?‘

Voor Pinoké staat de tweede seizoenshelft in het teken van het bereiken van de play-offs. Om de achterstand van drie punten op concurrent HGC ongedaan te maken, hopen de Steekneuzen af te rekenen met een oude kwaal.

Globaal kende de eerste competitiehelft van Pinoké een aantal tegenstrijdigheden, vertelt coach Daan Sabel. Aan de ene kant wist zijn ploeg op belangrijke momenten de trekker over te halen. Toen tegen Oranje-Rood de druk er vol op stond, na drie nederlagen in de eerste vier competitiewedstrijden, hield Pinoké bij een achterstand het hoofd koel en won het dankzij twee doelpunten in de slotfase met 3-2. Thuis tegen Kampong maakte Pinoké in de 68ste minuut de 1-0. En ook thuis tegen HGC, na een ruststand van 0-0, hield de ploeg vertrouwen, waarna er met 3-0 werd gewonnen.

Aan de andere kant waren er ook genoeg momenten dat het team bij een tegenslag als los zand uit elkaar viel. Tegen Bloemendaal gaf Pinoké een 3-1 voorsprong weg (3-3). Tegen Victoria gingen de Steekneuzen met 4-1 de boot in. Uit bij Kampong was er niets aan de hand, maar verloor Pinoké toch (2-1).

Pinoké-coach Daan Sabel. Foto: Koen Suyk

Trainen op scenario’s

’De afgelopen tijd hebben we daar veel met elkaar over gesproken. Over hoe dat kan’, vertelt Sabel. ‘Wat gebeurt er op zulke momenten met onszelf? Waarom is het verschil tussen onze wedstrijden zo groot? Waarom vallen we soms zo hard terwijl er genoeg wedstrijden zijn geweest waarin we hebben laten zien dat we het wél kunnen?’

Om dat probleem aan te pakken, introduceerde Sabel drie weken geleden iets nieuws op de training, bij het begin van de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Sindsdien gebruikt Pinoké de eindpartijtjes regelmatig om met verschillende scenario’s om te gaan.

‘Dan doen we bjvoorbeeld net of het ene team met 1-0 voor staat en er nog maar vijf minuten te spelen zijn. Of we halen er opeens een keeper uit. We proberen momenten van spanning en stress zoveel mogelijk na te bootsen. Zowel in trainingen als in oefenwedstrijden. We hopen dat ons dat bewust maakt van het moment van de wedstrijd. Uiteindelijk moet dat zijn vruchten gaan afwerpen.’

Eén van de krachten van Pinoké: international Stella van Gils. Foto: Koen Suyk

‘Ik heb een goed gevoel over waar we nu staan’

Ook het afgelopen zaalseizoen, waarin Pinoké de halve finale van de play-offs haalde, is het opzoeken van de druk een belangrijk thema geweest. ‘We hebben bewust de lat hoog gelegd en gezegd dat we eerst de kampioenspoule wilden halen en vervolgens ook de play-offs. Er zijn verschillende momenten geweest waarin we hebben geleerd dat we een duel over de streep kunnen trekken. Ik denk dat ons dat heel erg gaat helpen de tweede seizoenshelft’, zegt Sabel, die bijna over een bijna fitte groep kan beschikken. Daphne van der Vaart, Flo Klinkhamer en Lana Kalse zijn na lang blessureleed weer speelklaar. Wel heeft Lisanne de Lange last van haar hamstring, waardoor zij nog een week of twee uit de roulatie is.

Op hun uiteindelijke kansen op de play-offs, wil Sabel niet te veel ingaan. ‘Dat vind ik een lastige vraag. Eén van de dingen die ik mezelf heb voorgenomen, is dat ik het niet meer ga hebben over andere teams. Ik heb in ieder geval een goed gevoel over waar we nu staan. Ik denk dat de kwaliteit hebben om de play-offs te halen.’


Wat vind jij? Praat mee...