Pinoké vecht zich in de allerlaatste seconde naast Amsterdam

De dames van Pinoké hebben dit seizoen vier punten gepakt tegen Amsterdam. Na de 5-3 zege op eigen veld pakte de ploeg van Daan Sabel donderdagavond in de absolute slotfase in het Wagener Stadion een knap punt: 2-2. Nooit eerder bleven De Steekneuzen in één seizoen ongeslagen tegen Amsterdam.

Amsterdam profiteerde met het gelijkspel nauwelijks van de nederlaag van HGC bij Klein Zwitserland. De ploeg van coach Robert Tigges loopt slechts één punt uit op de Gazellen. En Pinoké? Dat doet nog volop mee in de strijd om plek vier, die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs.

Rentree Albers en Murray

Even terug naar zondag 10 oktober. Net als donderdagavond een krankzinnig duel in het Amsterdamse Bos. In de eerste ontmoeting dit seizoen tussen Amsterdam en Pinoké vielen liefst acht doelpunten. De Steekneuzen stonden na een kleine veertig minuten met 5-0 voor, waarna Amsterdam nog drie keer wist te scoren. Twee keer via de stick van Michelle Fillet, die donderdagavond in het Wagener Stadion nog altijd niet van de partij was.

Dat gold ook voor onder anderen Lauren Stam en Sosha Benninga, die nog altijd bij de thuisploeg in de lappenmand zitten. Goed nieuws was er wel voor Felice Albers, die na lang blessureleed met een brede grijns op haar gezicht weer haar eerste minuten maakte. Aanvankelijk zou Albers maar even in actie komen, maar de international kreeg uiteindelijk veel meer speeltijd dan van tevoren werd verwacht.

Ook Josephine Murray van Pinoké maakte na lang blessureleed haar rentree. Foto: Bart Scheulderman

In diezelfde jubelstemming was Josephine Murray van Pinoké. Zij werd vorige maand aangereden door een auto, kampte met een hersenschudding, maar maakte tijdens deze doordeweekse speelronde voor het eerst weer voorzichtig minuten.

Backhand Veen, snelle gelijkmaker

Murray begon op de reservebank. Vanuit de dug-out zag de middenvelder dat haar ploeg al in de eerste minuut van de wedstrijd ontsnapte aan een strafbal. De bal ging namelijk bij een Amsterdamse strafcorner op de voet van lijnstop Kari Stam.

Na een klein kwartiertje ontsnapten de bezoekers – door twee groene kaarten even met negen speelsters op het veld – opnieuw aan een achterstand, omdat Marijn Veen in vrijstaande positie recht op keepster Kiki Gunneman schoot.

De aanvalster van Amsterdam, die afgelopen zondag tegen HGC (1-1) haar rentree opluisterde met een rake backhand, had in het tweede kwart wél succes. Opnieuw was Veen trefzeker met haar backhand. Kort daarvoor verloor Freeke Moes het één-op-één duel van Pinoké-keepster Gunneman.

Lachende gezichten bij Amsterdam na de openingstreffer van Marijn Veen. Foto: Bart Scheulderman

Lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten, want binnen twee minuten was het alweer raak aan de overkant. Een van richting veranderd schot van Maxime Kerstholt viel prompt in de Amsterdamse goal: 1-1. Kort daarna had Flo Klinkhamer de 1-2 op haar stick, maar daar stak Veenendaal een stokje voor.

Aanwezige Albers

Het was Amsterdam dat in de tweede helft nadrukkelijk op zoek ging naar de voorsprong. Na goed doorzetten van Albers – die dus opvallend aanwezig was – sneed Filiz Tuzgöl de cirkel van Pinoké binnen. Haar schot vloog rakelings naast.

Felice Albers stuit op Pinoké-keepster Kiki Gunneman. Foto: Bart Scheulderman

Kort voor het einde van het derde kwart kreeg Amsterdam waar het in de eerste minuut al recht op had: een strafbal. Aanleiding was een schot van Albers die voor de doellijn op een Pinoké-voet ging. Floor de Haan ging net als zondag tegen HGC achter de bal staan. Toen pushte ze op de paal, nu zette ze Amsterdam wel op voorsprong.

Billenknijpen werd het richting het einde voor Amsterdam. Zeker toen Pinoké-coach Sabel zijn keeper naar de kant haalde voor een extra veldspeler. Kiki Rozemeijer haalde op randcirkel venijnig met haar backhand uit, maar de Amsterdamse defensie en Veenendaal leken aanvankelijk stand te houden. De goalie van het Nederlands elftal moest in de allerlaatste seconden, bij een uitspeelcorner, alsnog vissen. Maria Steensma tikte de bal hoog in het net voor de ultieme gelijkmaker.

En dat werd gevierd alsof Pinoké de play-offs al binnen heeft. Nooit eerder pakten de Steekneuzen in één seizoen vier punten van de naaste buur. Een unicum dus. Dat belooft nog wat richting het einde van het seizoen.

Amsterdam – Pinoké 2-2 (1-1)
20. Marijn Veen 1-0
22. Maxime Kerstholt 1-1
51. Floor de Haan (sb) 2-1
70. Maria Steensma (sc) 2-2