Pinoké verkleint gat met HGC na winst in rechtstreeks duel (3-0)

In het gevecht om de play-off-plaatsen is subtopper Pinoké er vrijdagavond in geslaagd de achterstand op concurrent HGC te verkleinen tot één punt. Nadat het halverwege de wedstrijd nog 0-0 stond, nam Pinoké na rust afstand: 3-0.

Zeven punten zou het verschil zijn geweest wanneer HGC de confrontatie gewonnen had met misschien wel de grootste bedreiger in de strijd om het vierde play-off-ticket, ervan uitgaande dat de andere drie gaan naar topclubs Den Bosch, Amsterdam en SCHC. Pinoké was er daarom alles aan gelegen om niet te verliezen, en de achterstand op de concurrent zodoende overbrugbaar te houden.

Ondanks een veldoverwicht van HGC in het begin van de wedstrijd was de grootste kans in het eerste kwart voor Pinoké. Aanvaller Kari Stam werd met een passje van middenvelder Mijntje van Campen weggestuurd, op een vrije doortocht richting het doel van HGC. Ze leek op weg naar de 1-0.

Toen ze met haar forehand een schot afvuurde, was het wachten op de knal tegen de plank. Maar het schot was niet ver genoeg naar de hoek gericht, maar juist recht op Van Goudoever af, die redde met haar legguards.

Maria Steensma juicht nadat ze de 1-0 heeft gemaakt. Foto: Bart Scheulderman

HGC bleef het eerste kwart de ploeg die het meest in balbezit was, maar kwam opnieuw niet tot veel serieuze kansen, door sterk verdedigen van de Steekneuzen. Pinoké was vooral gevaarlijk uit counters. Vlak voor het verstrijken van het eerste kwart slaagde de ploeg van Daan Sabel erin een strafcorner te halen, de eerste van de wedstrijd. Gekozen werd niet voor een sleeppush, maar Frances Westenberg speelde de bal richting de inlopende Stam, die opnieuw een strafcorner haalde. Poging twee kende hetzelfde recept, maar voordat Stam kon tippen, verdedigde HGC uit. Het gevoel bleef hangen dat Pinoké hier meer uit had kunnen halen.

Grootste kansen in het tweede kwart waren opnieuw voor Pinoké. Aanvallers Kelly Hoyng-Jonker, Maxime Kerstholt en  Stam waren alle drie dichtbij de 1-0. Ook HGC kreeg mogelijkheden om op voorsprong te komen. Met haar voet bracht Pinoké-keepster Kiki Gunneman redding op een laag schot van HGC. Met een duik voorkwam ze bij de eerste strafcorner van HGC opnieuw een tegendoelpunt.

Aan het begin van het derde kwart wist HGC het overwicht pas echt om te zetten in grote kansen. Schoten van Cécile Pieper en Lisa Harteveld werden opgevolgd door twee strafcorners, die allebei tot een scrimmage voor het doel leidden. Het was wachten op het moment dat HGC de trekker overhaalde.

Pinoké-spits Maxime Kerstholt. Foto: Bart Scheulderman

Maar Pinoké kreeg de grip op de wedstrijd terug en slaagde er vervolgens in twee strafcorners te halen. De eerste keer koos Westenberg voor een sleeppush richting het doel, gepareerd door Van Goudoever. Die keer daarna werd gekozen voor andere plan. Westerberg bediende de inlopende Maria Steensma. Knap tipte zij de bal in het doel van HGC: 1-0 voor Pinoké, na vijftig minuten hockeyen.

Aan het begin van het vierde kwart had Hoyng-Jonker de 2-0 op haar stick. Een snelle counter bracht haar in scoringspositie. Maar het was Van Goudoever die haar op de huid zat, toen de oud-international uit de draai een schot loste.

Toch slaagde Pinoké erin de voorsprong te vergroten. Na 56 minuten hockeyen haalden de Steekneuzen een strafbal. Met een push in de rechterhoek tilde Westenberg de tussenstand naar 2-0. Toen Stella van Gils twee minuten later ook de 3-0 maakte, was de wedstrijd gespeeld. Kansen kregen HGC vervolgens nog wel, waaronder een strafcorner, maar voor Pinoké kwam de overwinning niet meer in gevaar.

Pinoké-HGC 3-0 (0-0)
50. Maria Steensma 1-0
56. Frances Westenberg (sb) 2-0
58. Stella van Gils 3-0