Feest in Groningen, trotse Rotterdammers

Van een leien dakje ging het beslist niet voor de dames van Groningen, maar op inzet, doorzettingsvermogen en karakter konden ze desondanks hun status als Hoofdklasser prolongeren. Het ging ten koste van Rotterdam (2-1), dat weliswaar haar twee play-offreeksen van dit seizoen verloor, maar aantoonde dat het verschil met de onderkant van de Hoofdklasse op korte termijn beslist te overbruggen valt.

Het team van trainer-coach Kees Wortmann kon met opgeheven hoofd de Harener Holt verlaten. ‘Wij hebben dit seizoen, en zeker met deze play-offs, onwijs veel geleerd. Ik heb al eens eerder gezegd dat we vorig seizoen alles op alles moesten zetten om degradatie uit de Overgangsklasse te voorkomen. Nu gaan we direct naar de Promotieklasse en mochten we twee mooie play-off rondes spelen. Daar gaan we volgend seizoen van profiteren.’

Cedres tekent bij

Wortmann laat meteen maar weten dat Jimena Cedres Lobbosco in ieder geval behouden blijft voor de Rotterdammers. Diverse clubs waren geïnteresseerd in haar diensten, maar de Argentijnse heeft zich voor in ieder geval nog twee seizoenen aan de club verbonden. Bovendien, zo maakte Wortmann bekend, komt de Spaanse spits Anna Barba Armengol (Atletic Terrassa), naar Rotterdam. ‘We zijn met nog een aantal speelsters in gesprek, omdat we onder meer op zoek moeten naar een vervanger voor Suzy Gilbert die weer gaat studeren in Engeland.’

Jimena Cedres Lobbosco tekent voor twee jaar bij in Rotterdam. Foto: Frank Uijlenbroek

Goed partij

Rotterdam kon tijdens de eerste drie kwarten goed partij bieden aan Groningen, dat ietwat verkrampt leek te spelen. De vurige wens het per se tijdens dit thuisduel af te maken – na de winst van woensdag in Rotterdam – zat de ploeg bij vlagen in de weg. Terwijl Groningen de drive toonde een doelpunt te willen scoren, was het juist Rotterdam dat tijdens het tweede kwart op voorsprong kwam. In de 24e minuut maakte Jimena Cedres de 0-1. Haar inzet werd te midden van een woud van benen en sticks nog van richting veranderd.

Tot op dat moment waren de kansen aan beide kanten op de vingers van één hand te tellen. Groningen kende weliswaar meer balbezit, maar de ploeg kon slechts gevaarlijk worden door kleine kansjes voor Noor Hakker en Jasmijn Pauw. Rotterdam noteerde slechts een schot van Lisa van den Hurk, dat werd gekeerd door doelvrouw Jantien Gunther.

Lotte Teunisse, doelvrouw van Rotterdam, brengt hier nog redding. Foto: Frank Uijlenbroek

Bos breekt ban

Het was Willemijn Bos die uiteindelijk de ban brak voor Groningen. Vlak voor het verstrijken van het derde kwart sloeg zij zeer bekeken een strafcorner binnen. Op aangeven van Klaartje de Bruijn en de stop van Anouk van den Berg mikte zij niet direct op doel, maar nam de rust om heel bekeken op zoek te gaan naar een gaatje in de verdediging. En die vond zij in de rechterhoek: 1-1.

Bos stond ook aan de basis van de uiteindelijk winnende treffer. Vier minuten voor tijd kreeg Groningen een strafcorner toegewezen, waarvan het de vraag was of de situatie geen strafbal waard was geweest. Zelf pleegde Bos tot tweemaal toe een inzet op het Rotterdamse doel, maar beide keren werd de bal knap gepareerd door doelvrouw Lotte Teunisse. Tot grote vreugde van de vele honderden toeschouwers langs de lijn wist Florentine Blom wel raad met de bal. Zij verzilverde haar buitenkansje en sloeg de 2-1 binnen.

Willemijn Bos laat zich bejubelen naar haar gelijkmaker: 1-1. Foto: Frank Uijlenbroek

Vliegende keep

De resterende tijd was voor Rotterdam onvoldoende alsnog op gelijke hoogte te komen. Twee minuten voor tijd probeerde Wortmann het nog met een vliegende keep (Lotte de Heer), maar tot grote kansen kwam het niet meer.

Slot van het liedje: Groningen handhaaft zich voor het tweede opeenvolgende seizoen in de Hoofdklasse. Vorig jaar gebeurde dit nog rechtstreeks, ditmaal via de play-offs.

Voor de afscheid nemende speelsters Anne van Erp, Klaartje de Bruijn en Jorien Werumeus Buning kwam het gewenste scenario op tafel. Zo ook voor Marc Materek, die voor het laatst voor de dug-out stond bij Dames 1.

Ploeg bleef rustig

Materek: ‘Het was niet onze beste wedstrijd, maar wat ik goed vond van de speelsters, was dat ze rustig bleven. We bleven de ruimtes op het veld zoeken en we kenden veel balbezit. We kwamen ook nog wel een aantal malen in de cirkel, maar in de afronding was het niet goed. Na de 0-1 zag je dat we wat verkrampt gingen spelen. In zo’n fase merk je dat er onbewust toch spanning in de groep leefde. Er was de sterke wil om het vandaag thuis af te maken. Ik ben er in dubbel opzicht trouwens blij mee, want een aantal meiden zat er echt doorheen. Wanneer we zondag naar Rotterdam hadden gemoeten voor de derde en beslissende wedstrijd, hadden we het denk ik heel moeilijk gekregen.’

Eind goed al goed voor Groningen. Foto: Frank Uijlenbroek

 


Wat vind jij? Praat mee...