Playoffs-strijd HK: ongekend spannend bij dames, niks beslist bij heren

In de Hoofdklasse Dames is het twee speelronden voor het einde bijzonder spannend: SCHC, Laren en Oranje-Rood vechten een verhitte strijd uit om twee play-off tickets. In de Hoofdklasse Heren staat Rotterdam op kleine achterstand, maar kan de ploeg het Oranje-Rood en Amsterdam nog moeilijk gaan maken. Des te meer omdat de heren nog vier speelrondes te gaan hebben.

Hoofdklasse Dames 

 • #
  Team
  GS
  PT

  1
  Amsterdam D1
  21
  60

  2
  Den Bosch D1
  21
  58

  3
  SCHC D1
  21
  46

  4
  Laren D1
  21
  41

  5
  Oranje-Rood D1
  21
  41

  6
  hdm D1
  21
  31

  7
  Hurley D1
  21
  30

  8
  Kampong D1
  21
  27

  9
  Bloemendaal D1
  21
  14

  10
  Huizen D1
  21
  8

  11
  Nijmegen D1
  21
  5

  12
  Groningen D1
  21
  5

Door de vele inhaalduels is de ranglijst een lastige om te vergelijken: de ploegen hebben niet allemaal evenveel wedstrijden gespeeld. Feit is in ieder geval dat Amsterdam en Den Bosch de play-offs al binnen hebben. Om de plekken drie en vier woedt een felle strijd tussen drie clubs: SCHC, Laren en Oranje-Rood. In die strijd gaan twee wedstrijden waarschijnlijk cruciaal worden: het inhaalduel tussen SCHC en Laren donderdag én het duel tussen Laren en Oranje-Rood op de laatste speeldag. 

SCHC 

Stichtsche staat er op de ranglijst nu het meest riant voor, maar rustig achterover leunen kan de ploeg geenszins. De voorsprong op naaste belager Laren is slechts twee puntjes. En daarnaast: SCHC heeft nog een bijzonder lastig programma. Donderdag staat het inhaalduel met directe concurrent Laren op het programma. Dan volgt zondag een relatief gemakkelijke tegenstander: Groningen. De afsluiter is echter tegen Den Bosch, dat dit seizoen weer vrijwel niets weggeeft. Het zou natuurlijk kunnen dat de ploeg uit Bilthoven dan punten pakt, maar in het rekenwerk om de play-offs in de laatste ronde rekening houden met puntenverlies lijkt geen overbodige luxe. Met andere woorden: SCHC staat derde, maar mag zich opmaken voor een heftige eindstrijd tegen topploegen. 

Laren

Laren staat vierde en op puntenaantal gelijk met nummer vijf Oranje-Rood, al heeft de ploeg uit Eindhoven wel een wedstrijd meer gespeeld. Donderdag is het onderling treffen met SCHC bijzonder belangrijk voor de Gooische formatie. Zondag volgt het duel met een lager geplaatste tegenstander: Huizen. Dit is echter wel een regioderby, waarin je maar nooit weet wat er kan gebeuren. Daarnaast heeft Huizen de punten hard nodig om bij de laatste plaats uit de buurt te blijven. Een zes-punten-weekend zou voor Laren het beste scenario zijn, helemaal omdat de ploeg de beslissing om de play-offs waarschijnlijk niet van de laatste speelronde wil laten afhangen: dan staat Oranje-Rood, de huidige nummer vijf, op het programma. 

Oranje-Rood

De Eindhovense ploeg staat er vooralsnog het minst goed voor, maar heeft het voordeel dat concurrenten SCHC en Laren donderdag nog tegen elkaar spelen: zij kunnen natuurlijk niet allebei de volle buit pakken. Zelf komt OR zondag pas weer in actie. Dan staat meteen een sterke tegenstander op het programma: Kampong. Die ploeg speelt nergens meer om, maar laat sterk spel zien in de tweede seizoenshelft. Oranje-Rood treft, zoals gezegd, Laren in de laatste speelronde. Dat zou wel eens een bijzonder spannend duel kunnen worden. Oranje-Rood mag dan nu de underdog zijn met de vijfde positie: de ploeg heeft wel ervaring met het last-minute behalen van de play-offs. Vorig seizoen duurde het ook tot aan de laatste speelronde voor de ploeg een play-offticket binnen sleepte. Dat ging toen ten koste van Laren. 

Hoofdklasse Heren

 • #
  Team
  GS
  PT

  1
  Kampong H1
  20
  50

  2
  Bloemendaal H1
  20
  48

  3
  Amsterdam H1
  20
  45

  4
  Oranje-Rood H1
  20
  42

  5
  Rotterdam H1
  20
  36

  6
  Den Bosch H1
  20
  30

  7
  HGC H1
  20
  26

  8
  Tilburg H1
  20
  19

  9
  Pinoké H1
  20
  16

  10
  SCHC H1
  20
  15

  11
  Almere H1
  20
  10

  12
  hdm H1
  20
  7

Bloemendaal en Kampong bevinden zich op de eerste twee plekken met een fijne voorsprong van twaalf punten op de nummer vijf in de Hoofdklasse Heren. Met nog vier speelronden te gaan lijkt het een feit dat zij de play-offs gaan halen: de vraag is dan echter nog wel wie er op welke plaats eindigt en dus wie het tegen wie opneemt. Amsterdam en Oranje-Rood hebben als nummer drie en vier alles in eigen hand, maar moeten nog achterom kijken naar Rotterdam, dat nog voor verrassingen zou kunnen zorgen.

Amsterdam 

De Hoofdstedelingen hebben op papier het gemakkelijkste programma. Zij treffen achtereenvolgens drie ploegen uit het rechterrijtje: hekkensluiter hdm, SCHC en Pinoké. Het lijkt dus vooral een kwestie van eigen spel spelen en oppassen voor onderschatting. Des te meer omdat juist hdm, SCHC en Pinoké nog punten moéten vergaren om degradatie of play-outs te kunnen ontlopen. Amsterdam zal in ieder geval willen zorgen dat er niks afhangt van de laatste speelronde: dan wacht koploper Bloemendaal, waarvan de Amsterdammers in het heenduel met 2-0 verloren. 

Oranje-Rood

Oranje-Rood heeft vrijdag als eerste Almere op het programma staan: een ploeg die de punten hard nodig heeft en tot het eind zal strijden. Dan volgt koploper Bloemendaal, vanzelfsprekend een zware dobber. In de laatste twee wedstrijden staan HGC en Tilburg op het programma. Ook voor Oranje-Rood zal gelden dat ze vóór die laatste speelronde hun playoff-ticket binnen willen hebben. Als Tilburg namelijk de punten nodig heeft in hun strijd tegen degradatie, zal ook dit een zwaarbevochten pot worden. 

Rotterdam

Rotterdam heeft nu nog vijf punten achterstand op Oranje-Rood, maar dat is wat geflatteerd: ze hebben namelijk ook een wedstrijd minder gespeeld. De mannen uit Rotterdam hebben nog vijf wedstrijden te gaan voor hun inhaalrace op de top-vier. Achtereenvolgens wachten HGC, Kampong, Den Bosch, hdm en SCHC. Rotterdam zal overal punten moeten pakken om in de race te blijven. Dat zal vooral tegen Kampong wel eens heel lastig kunnen worden. In het heenduel kwam Rotterdam in ieder geval dichtbij, maar gingen de punten toch met 3-2 naar Kampong.


Wat vind jij? Praat mee...