Promovendus Pinoké verliest met opgeheven hoofd in Eindhoven

Na een jaar afwezigheid keerde Pinoké zondagmiddag terug in de Hoofdklasse. De ploeg van coach Hans Oostindie kreeg in de openingsronde van dit seizoen direct een test van formaat voorgeschoteld met het uitduel tegen het veel sterker aangeschreven Oranje-Rood. Het verschil in kwaliteit gaf over de gehele wedstrijd de doorslag en de 3-0 uitslag doet vermoeden dat Oranje-Rood een solide thuiszege behaalde op de promovendus, maar niets was zondag in Eindhoven minder waar.

In de eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor Oranje-Rood. Tina Bachmann, de nieuwe coach van de Eindhovense dames, zag haar ploeg voor eigen publiek uit de startblokken schieten dankzij een goal van Laura Nunnink in de openingsminuut. Toen Donja Zwinkels op aangeven van de sterk spelende Nunnink aan het einde van het eerste kwart ook nog de score verdubbelde en Pinoké in het vervolg van de eerste helft slechts één kans wist te creëren via de Ierse Anna O’flanagan, leek de winnaar op het wedstrijdformulier al met potlood ingevuld te kunnen worden.

Pinoké in de wedstrijd

Maar toen kwam het derde kwart, waarin de dames van Pinoké lieten zien waarom zij dit jaar in de Hoofdklasse thuis horen. De dames uit het Amsterdamse bos rechtten de rug, maakten dankbaar gebruik van slordigheden op het middenveld van Oranje-Rood en bleven vooruit hockeyen. De bezoekers creëerden het momentum en dat resulteerde halverwege het derde kwart in hun eerste strafcorner. Die inzet van Pamela Raaff werd knap gepareerd door keepster Saskia van Duivenboden, die ook in de rebound haar doel schoon hield.

Niet veel later was Pinoké via opnieuw Anna O’flanagan, die deze zomer overkwam van Bloemendaal, dicht bij de aansluitingstreffer. Na een schitterende rush over de linkerkant van Kari Stam werd de Ierse alleen voor de keeper aangespeeld, maar haar schot werd wederom gestopt door Van Duivenboden. Een goal van Pinoké hing in de lucht maar Van Duivenboden, die in Eindhoven voormalig keepster van Oranje Larissa Meijer opvolgde, hield haar ploeg in deze fase op de been.

Argentijns slotakkoord

Tina Bachmann, in de eerste helft nog zo kalm coachend voor haar dug-out, gebruikte de korte break tussen het derde en vierde kwart voor een vlammend betoog richting haar speelsters. Ook zij voelde aan dat de zege voor Oranje-Rood nog zeker niet binnen was en coachte haar speelsters bij tijd en wijlen luidkeels door het vierde kwart. En met succes, want de thuisploeg kreeg weer grip op de wedstrijd en dankzij de Argentijnse spits Maria Grannato kon het thuispubliek dan vijf minuten tijd toch nog rustig achterover zitten. Zij strafte een fout van de defensie van Pinoké genadeloos af en tekende met haar goal voor de 3-0 eindstand.