Reconstructie van het slot waarin Amsterdam niet bij de les was

De laatste zes minuten van de verloren NK-finale tegen Den Bosch maakte titelverdediger Amsterdam drie onnodige en cruciale fouten. Een terugblik op die hectische slotfase, waarin de ploeg van coach Robert Tigges niet scherp was en Den Bosch de kans schonk om de titelstrijd met een sleeppush van Frédérique Matla te beslissen.

Ik miste wat bluf, lef en meedogenloosheid’, zei Tigges donderdagavond na de verloren eerste finalewedstrijd (0-1). Zaterdag kwam zijn ploeg veel beter voor de dag, in een wedstrijd waarin het alle kanten kon opgaan. 64 minuten lang waren de speelsters van Amsterdam scherp, maar in de slotfase deden ze zichzelf tekort door drie dure fouten te maken.

1. Niet aanvragen van de videoscheidsrechter

Er stonden nog zes minuten op de klok, toen bij een stand van 0-0 de fase begon waarin Amsterdam een aantal momenten van onoplettendheid vertoonde. Vanwege een gele kaart voor Pien Sanders stond Amsterdam met een man meer in het veld, toen het op jacht was naar een doelpunt en Maria Verschoor in de cirkel van Den Bosch werd aangespeeld. Verschoor zocht het duel op met tegenstander Laura Nunnink, waarbij het er sterk op leek dat het afhouden was van Nunnink. De scheidsrechter kende echter een vrije slag toe aan Den Bosch.

Vanaf de zijlijn drukte coach Robert Tigges zijn speelsters op het hart de videoscheidsrechter aan te vragen. Met haar handen maakte Verschoor vervolgens het rechthoekige gebaar richting de arbitrage, maar op het allerlaatste moment besloot ze het verzoek toch niet in te dienen. In plaats van te proberen een strafcorner af te dwingen – een uitgelezen kans om tegen het sterk verdedigende Den Bosch een spaarzame doelpoging te forceren – twijfelde Amsterdam te veel. Met nog slechts zes minuten op de klok was het een verstandig moment geweest het risico te nemen de videoscheidsrechter aan te vragen (en mogelijk kwijt te raken), maar zo ver kwam het niet.

Sosha Benninga zit verslagen op de grond na de onttroning van Amsterdam. Foto: Willem Vernes

2. Geel voor Floor de Haan

Even later keerde Sanders terug binnen de lijnen en was het weer elf tegen elf. Voor even dan. Met nog tweeënhalve minuut te gaan, sloeg Floor de Haan dribbelkoningin Lidewij Welten op haar stick, waarna ze haar – onbedoeld – omver liep. Het was een onnodige overtreding, aangezien er drie teamgenoten in haar buurt stonden om de snelle Welten op te vangen. Het vergrijp werd bestraft met geel, waardoor Amsterdam de wedstrijd met tien man moest uitspelen.

Dat haalde niet alleen de angel uit het offensief van Amsterdam, maar zorgde er ook voor dat de ploeg van Tigges de laatste minuten in de overlevingsmodus moest. Nu met een veldspeler minder binnen de lijnen het maken van een goal een onmogelijke opgave leek geworden, was het vooral zaak in de slotfase geen doelpunt weg te geven en een shootout-serie uit het vuur te slepen. Eén minuut voor tijd riep Amsterdam het onheil toch over zichzelf af, toen Hester van der Veld de bal op haar voet kreeg en een strafcorner veroorzaakte.

Floor de Haan wordt met geel naar de kant gestuurd. Foto: Willem Vernes

3. Opnieuw niet aanvragen van de videoscheidsrechter

Vervolgens diende zich het volgende moment aan waarbij Amsterdam niet bij de les was. De sleeppush van Frédérique Matla ging via de stick van keepster Anne Veenendaal gevaarlijk omhoog, oordeelde de scheidsrechter, die Den Bosch opnieuw een strafcorner toekende.

Vanaf de zijlijn riep Tigges opnieuw naar zijn speelsters dat ze de videoscheidsrechter moesten aanvragen. Hij betwijfelde of de bal inderdaad gevaarlijk omhoog was gegaan en de strafcorner dus wel terecht gegeven was. Opnieuw reageerden zijn speelsters niet adequaat. Pas toen Tigges bleef roepen, dienden ze het verzoek in, maar toen was het al te laat. De videoscheidsrechter kon niet meer worden aangevraagd. Den Bosch mocht nog één keer aanleggen voor een strafcorner, waarna Frédérique Matla met een heerlijke sleeppush de landskampioen onttroonde.


20 Reacties

 1. partijtje

  dubieuse tweede strafcorner voor Den Bosch. Keepster speelt de bal hooguit in principe zonder enig gevaar. maar de scheidsrechter werd afgeleid door het gehengel.

 2. bartherklots

  Eens, geen Amsterdamse speelster in de buurt. Scheidsrechters hadden zelf ook de videoscheidsrechter kunnen en moeten raadplegen. Is geen schande omdat te doen!

  1. maarten_13

   Maar als je op dat moment absoluut niet twijfelt, waarom zou je dan een call maken? Ik denk dat, als de scheids hier ook maar enige vorm van twijfel zou hebben, echt wel de video aan zou hebben gevraagd.

 3. solo

  Wat is die Freeke Moes een heerlijke speelster. Daarvoor ga je naar wedstrijden kijken. Ze zou echt mee naar de olympische spelen moeten..

 4. lynnBosman

  Felice Albers zegt zelf in een interview dat de bal hoog ging en dat het geen zin had de video aan te vragen. Ze vraagt zich in dat interview af wat het punt was. Waarom zou een scheidsrechter dan wel een call aanvragen wanneer ze overtuigd is en er geen protesten zijn van Amsterdam? Amsterdam had haar video nog. Verder eens met solo. Of op z'n minst het EK. Zelfde voor Albers, Fortuin en Dicke. Ik zou Burg ook wel willen zien al is het maar PL, slimme speelster die de bal makkelijk op een voetje legt.

  1. ronald

   Rosa Fernig niet vergeten! Wat heeft die fantastisch gespeeld. Beter dan Caia..

  2. sachab

   Burg kan alleen maar hard rennend(bal onbespeelbaar naast zich, half afhoudend en vaak hangend tegen tegenstander)via rechtervleugel de cirkel binnen komen. Via linkervleugel heb ik haar werkelijk nog nooit echt iets zien doen. Ze kan 1 trucje

 5. hockeyliefhebber12

  Fernig, Albers, Dicke, Moes... er staat een nieuwe generatie klaar voor het Nederlands team. Benieuwd of we al één van deze speelsters op het EK en OS gaan zien!

 6. RobV

  @hockeyliefhebber12. Wat mij betreft Freeke Moes. Ik denk ook dat ze van alle genoemde speelsters het beste past in het Oranje systeem.

  1. hockeyliefhebber12

   Ik denk dat Moes, Dicke & Albers de meeste kans gaan maken aangezien zij al in de potential groep/Nederlands team zitten en alle 3 een heel goed seizoen hebben gedraaid. Fernig ook een geweldige speelster die zeker de stap naar NL team gaat maken, verwacht vanaf het nieuwe seizoen.

 7. lezer

  Strafcorner ontstond uit een hoge bal uittrap van de keepster. Gevaarlijk of niet ter beoordeling scheidsrechters.Wie anders? Als Amsterdam het er niet mee eens zou zijn,dan rest de video en dat hebben zowel Amsterdam als de scheidsrechers niet gedaan,zie ook uitspraak Albers of te laat. Einde verhaal.Den Bosch wint gewoon omdat ze meer scoren en Amsterdam niet. Annan heeft inderdaad een nieuw groepje potentials voor EK en OS. Fernig,Albers en Moes mee naar EK. Daarna eindselektie OS bekend maken.

 8. Valley in the Alps

  Geen gevaar waar de bal neerkomt. In de eerste herhaling zag ik ‘n verdedigster van A’dam op 3 mtr afstand van aanvalster Den Bosch op de rand van de cirkel ... voordat de bal neerkwam snelden twee !! speelsters van Den Bosch in de ruimte en blokkeerde de verdedigster die ook geen poging deed om naar de bal te gaan. Mijn idee was dat er drie speelster van Den Bosch tegelijk naar de bal hengelden. Voor de scheidsrechter Y. van Slooten geen overzichtelijke situatie.

 9. lynnBosman

  @hockeyster: dan komt ze met dat ene trucje verdomd ver. Maar hey, smaken verschillen natuurlijk :) @ronald: ik vind Fernig ook erg goed en wat mij betreft absoluut een potential, maar ik betwijfel of Annan haar nu al doorschuift vanuit JO.

 10. Nvanas012

  Onterechte corner, maar die gaan er altijd in. En mooi dat ie was! Heel leuk voor Matla, jammer voor Amsterdam, volgend jaar weer proberen. Jammer dat Adegeest en Thompson stoppen, maar wel meer speeltijd voor Kalse en de Haan!

 11. Avdd

  Toch duidelijk dat DB de beste keepster van Nederland heeft.

 12. K.IJker

  Je verliest de wedstrijd niet in de laatste 6 minuten. Je dwingt winst af door vanaf allereerste minuut kansen te creëren. En kansen creëer je in de cirkel van de tegenstander. Dan heb je 70 minuten de tijd om 1 doelpunt meer te scoren dan je tegenstander.

 13. adrievandeparel

  @hockeyster ziet HCDENBOSCH dus lang niet altijd anders geef je niet zo'n reaktie over Joosje Burg. Ze heeft over links wel degelijk ook goede akties. Vorig seizoen scoorde ze zelfs vanaf de linkerkant door vanaf eigen helft met de bal iedereen er uit te sprinten en zelfs scoren, een wereldgoal. Weet nog dat ik toen aangaf dat als je zo doorgaat dan kom je in het Nederlands team. Terecht is ze nu bij de potentials en als ze nog meer verbeterd en zo doorgaat kan ze nog verder komen. Bij HCDENBOSCH heeft ze veel rendement. Afgelopen weekend kwamen er door Joos geen shootouts en geen 3e wedstrijd maar kwam er in de laatste minuut een strafcorner die supergoed gescoord werd door Frederique. Ik zie ook liever een veldgoal en die scoort Joos ook ieder jaar. Bovendien speelt ze altijd met heel veel inzet en verdiend ze alle kans om te bewijzen dat ze op internationaal topniveau ook scoort en rendement heeft.

  1. sachab

   Hard rennen en veel lopen met de bal is waar DB goed in is. Prima, maar niet het mooiste hockey in mijn ogen, effectief, maar niet mooi. Ik hoop voor iedere speelster dat ze het Nederlands haalt(alleen kan dat natuurlijk niet), maar ik mag mijn mening hebben dat ik haar niet heel bijzonder vind. Er lopen betere spitsen rond op de velden die niet gezien worden. Blijkbaar kijk jij door een DB bril, gezien hoe je praat over Burg, mag, ik ben gewoon een andere mening toegedaan. In het Nederlands staan ook mensen, die ik er nooit zou neer zetten, alleen ik ben geen bondscoach. Gelukkig mag iedereen een andere mening hebben

 14. adrievandeparel

  Ik kan @hockeyster echt niet serieus nemen. Eerst geeft ze aan Joosje Burg nooit aan de linkerkant te hebben zien spelen terwijl ze dat wel veel heeft gedaan. Ze kan vanaf links en rechts heel goed op snelheid met de bal aan de stick iedereen voorbij gaan , de bal nog net binnen houden en een hele goede assist geven of zelf scoren. Nu heeft hockeyster het weer over spitsen en Joos is een middenvelder. En dan over HCDENBOSCH, die zijn vanaf 1998 al 20x Kampioen van Nederland, eigenlijk 21x als je vorig seizoen, toen ze ook ruim bovenaan stonden, dus 85% score. Geef mij maar de speelwijze van HCDENBOSCH waar een goede topsportmentaliteit heerst en op de club een warme sfeer heerst. Er zijn zelfs speelsters die bevriend zijn met de tegenstanders. Daarom zullen alle wedstrijden van HCDENBOSCH altijd sportief verlopen. Ik heb zelf gevoetbald (selectie Nederlands jeugdelftal gehaald en sportacademie), bij het voetballen is die sportieve sfeer er echt niet. En het zegt nu toch ook wel iets dat er van de 27 speelsters van de voorlopige selectie van het Nederlands team 10 van HCDENBOSCH zijn (overigen zijn potentials envan Jong Oranje) en ik verwacht dat er 10 bij de beste 16 mee naar Tokio gaan. De 9 , Frederique, Lidewij, Laura, Marloes, Margot, Ireen, Pien, Sanne en Josine zo wie zo en Rosa heeft nu bij HCDENBOSCH bewezen dat ze veel beter is dan Caia (bij Nederland-Duitsland in maart werd ze er volledig uitgesprint door een Duitse met de bal, gelukkig was Ireen er die ze wel inhaalde).Voor de corner bij het Nederlands team hebben we Frederique, Ireen en Lauren dus is het logisch dat een betere en snellere Rosa nu de kans krijgt de komende weken zich in het Nederlands team te spelen en als ze dit bewijst op het EK dan mag ze van mij mee naar Tokio. Het moet een zo sterk mogelijk Nederlands team worden , dus de 10 van HCDENBOSCH ook Eva (topfit), Xan (topfit), Maria (topvorm), Laurien en Lauren. In plaats van Marijn zou ik nu kiezen voor Pien Dicke. De 17e en 18e worden wellicht Anne en Malou. Dan zijn er speelsters die ook klaar staan : Freeke, Ginella, Kyra , Felice , Ilse en Renee. Maar iedereen zal op het EK moeten bewijzen dat ze terecht naar Tokio gaan, en topfit en topvorm. SUCCES !


Wat vind jij? Praat mee...