Rick Mathijssen: ‘SCHC is verder dan wij’

Soms leek het alsof de bal er niet in wilde voor Amsterdam in de verloren topper tegen SCHC (3-1). Het verschil tussen beide ploegen heette zondag vooral Ginella Zerbo, gaf Amsterdam-coach Rick Mathijssen toe.

Een schot van Eva de Goede op de lat. Een kans voor open doel van Charlotte Vega, die de bal op de zijplank sloeg. Een backhandschot van Kitty van Male, die de uitstekend keepende Maddie Hinch met haar linkerhandschoen weg stompte. Amsterdam creëerde ongeveer net zoveel kansen als SCHC. Beide ploegen bewezen met hun aanvallende speelstijlen maar weer eens dat hun onderlinge clash het mooiste affiche van de Hoofdklasse Dames is.

Noor de Baat baalt na het laatste fluitsignaal. Foto: Willem Vernes

Amsterdam maakte dit seizoen nog maar tien goals, het minst van alle ploegen uit de topvijf en ook minder dan Kampong (12) en Pinoké (11). In de 66ste minuut was het bij een 3-0 achterstand wél raak. Maria Verschoor draaide naar haar backhand en schoot de bal knap via de binnenkant van de paal binnen (3-1). Even later gaf de scheidsrechter geen voordeel aan Charlotte Vega, die de bal in de benedenhoek schoot. In plaats daarvan kreeg Amsterdam een strafcorner, die werd gemist.

Als die goal van Vega niet was afgekeurd, had ik mijn keepster eruit gehaald en had er nog een hoop kunnen gebeuren. Amsterdam-coach Rick Mathijssen

‘Toen we vorig jaar in de finale tegen Den Bosch met 3-0 achter kwamen, gaven we op. Nu lieten we onze koppies niet hangen, maar gingen we door’, blikte Mathijssen na afloop terug. ‘We hadden zelfs de 3-2 moeten maken, die we eigenlijk ook maakten. Met die bal op de lat van Takkie erbij hadden het zomaar twee goals kunnen zijn. Als die goal van Vega niet was afgekeurd, had ik mijn keepster eruit gehaald en had er nog een hoop kunnen gebeuren. We hebben betere en misschien ook wel meer kansen dan SCHC gehad. Alleen zij benutten ze en wij niet.’

Rick Mathijssen geeft zijn speelsters instructies. Foto: Willem Vernes

Fouten in de verdediging van Amsterdam

Verdedigend liet Amsterdam steken vallen. Het hele tweede kwart was Amsterdam al de betere ploeg toen Marijn Veen in de 34ste minuut een iets te diepe bal op Felice Albers gaf, die werd onderschept door Milou Jaeger, waarna SCHC naar de andere kant van het veld counterde. Kimberly Thompson stond te ver te dekken, waarna Delfina Merino de bal met haar backhand in de korte hoek schoot (2-0).

Bij de andere twee tegendoelpunten was Ginella Zerbo twee keer vlak voor de doellijn scherper dan haar mandekkers. Bij de 1-0 was ze Charlotte Adegeest bij de tweede paal met een stapje naar achter te slim af, bij de 3-0 kwam ze knap voor het talent Floor de Haan.

Mathijssen: ‘Verdedigend deden we het niet goed. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar we speelden niet tegen rommel. Bij SCHC lopen voorin alleen maar internationals rond. Dan weet je dat er ballen in gaan als je kansen tegen krijgt. In deze fase zijn we nog aan het bouwen. Dit was een mooi moment om te kijken waar we staan. Stichtsche is op details verder dan wij. Maar als je kijkt naar de namen die zij hebben, dan hebben ze op papier ook gewoon meer ervaring.’


2 Reacties

  1. goud

    De krachtige kop doet meer reflectie vermoeden dan er werkelijk is; -AHBC voorin grote kansen gemist -achterin fouten maar door de sterke spitsen tegenstander? Dat journalist uit de kop “op details” zoals Rick de zin heeft gezegd weg laat is heel terecht. AHBC heeft toch echt meer spitsen in team NL, daar trainen die verdedigers dus mee. Weinig reden het falen aan de goede tegenstander te wijten.

  2. lisahockey200

    Is ook zo maar het laatste wat hij zegt over dat zij meer ervaring in het team hebben is ook zeker waar, hun hebben alles. Verdediging: V maasakker Middenveld: Dirkse Vd Heuvel/De waard Aanval: Merino/Zerbo Corner: V maasakker Keeper: Hinch Als je t zo bekijkt heeft SCHC op elk vlak speelsters die het beste zijn in wat ze doen Amsterdam heeft ook goede natuurlijk, eva de goede/Vega / jonker etc. , maar ook veel jeugd speelsters (de baat/albers/de haan/veen) dus een jong team . Op papier, zou SCHC dus ook gewonnen moeten hebben, ik vind zelfs dat ze landskampioen kunnen worden met dit team. Ben benieuwd naar SCHC-DB🔥


Wat vind jij? Praat mee...