Rotterdam sluit memorabel kalenderjaar knap af met zege op HDM

Promovendus Rotterdam heeft de eerste helft van het nieuwe hoofdklasseseizoen fantastisch afgesloten. De ploeg van coach Brian Vervoort won met 0-1 van HDM. Het Rotterdamse goudhaantje was Sophie Noordenbos, die haar eerste doelpunt in de Hoofdklasse maakte. 

Leggings, handschoenen en thermoshirts. Kleedjes in de dug-out en winterjassen, mutsen en shawls langs de kant. De slotronde van de Hoofdklasse Dames was een koude. Een heel koude. Met een graad of drie en een ijzige wind was het bikkelen. Ook aan Theo Mann-Bouwmeesterlaan in Den Haag. 

Behalve voor Valentina Costa Biondi. Althans, zo leek het in ieder geval voor de Argentijnse vedette (met onder meer olympisch en mondiaal zilver) van Rotterdam. Zij deed het enkel met een dun shirtje onder haar groen-witte tenue. De 27-jarige verdediger speelde vorig seizoen nog in Buenos Aires. Waar het nu zeker zo’n twintig graden warmer is. Maar dat zag niemand er zondag in Den Haag aan af.

Foto: Koen Suyk

Costa Biondi had in de eerste twee kwarten eigenlijk ook geen kans om het koud te krijgen. Telkens was ze voor HDM een sta-in-de-weg. Ze sloopte keer op keer weer een HDM-aanval. Pakte ballen af van Tessa Beetsma, Pien Dicke en Eva ’t Hoog. Met een ijzersterke goalie Iris Nikerk als extra slot op de deur. 

Eerste hoofdklassegoal voor Noordenbos

Verdedigen kunnen ze wel bij Rotterdam. Maar doelpunten maken, is een stuk lastiger voor de ploeg van Vervoort. Totdat Sophie Noordenbos ineens in de Haagse cirkel opdook. Ze speelde zich met twee tikjes vrij en pushte voorbij keepster Julia Remmerswaal. Een van de eerste kansjes voor de bezoekers – niet eens een grote – die zowaar meteen een doelpunt opleverde. Het eerste doelpunt van Noordenbos in de Hoofdklasse. Op een belangrijk moment. 

Foto: Koen Suyk

Toch was HDM sterker dan de promovendus. De ploeg die vorig seizoen nog de play-offs haalde, maar het dit seizoen een stuk zwaarder heeft. Een glimp van het oude succes toonde de selectie van Ivar Knötschke af en toe in het derde kwart. Zeker toen de ploeg drie strafcorners op rij versierde, maar Ashley Hoffman steeds op keeper Nikerk stuitte. Balen voor HDM, en al helemaal omdat schutters Pien van Nes en Bélen van den Broek tijdens het corner-drieluik op de bank zaten.

Allemaal net-niet

Maar het was – zoals wel vaker dit seizoen – allemaal net-niet voor HDM. Terwijl het eigenlijk zo’n mooie dag was. De dag dat Margot van Hecking Colenbrander weer op het veld stond, na anderhalf jaar blessureleed. Dat zorgde niet voor dat beetje extra geluk. Dat kleine duwtje in de goede richting. Wat HDM zo goed kon gebruiken. Nee, dat kwam niet. Eva van ’t Hoog, de Beetsma’s, Dicke. Stuk voor stuk kregen ze kansen, maar mislukten allemaal. 

Vijf minuten voor tijd mocht HDM nog drie keer aanleggen voor een strafcorner. Buitenkansjes. Zeker met Pien van Nes op de kop van de cirkel. Maar het pijnpunt werd drie keer achter elkaar pijnlijk duidelijk voor de thuisploeg: twee corners werden fout gestopt en de ander op karakter gekeerd. Weer was het net-niet. 

De armen vlogen de lucht in bij Rotterdam, na de derde driepunter van het seizoen. Met deze overwinning sluit de promovendus de eerste seizoenshelft fantastisch af. Bovendien een kalenderjaar om nooit meer te vergeten: een kampioenschap in de Promotieklase en de ploeg gaat het na twaalf duels in de Hoofdklasse, gewoon met elf punten de winter in. 

Foto: Koen Suyk

HDM – Rotterdam 0-1 (0-1)
25. Sophie Noordenbos 0-1


Wat vind jij? Praat mee...