Rotterdam verliest ook van Hurley: ‘Deze klap komt hard aan’

Promovendus Rotterdam verraste de Hoofdklasse de afgelopen weken met leuk en aanvallend hockey. Tegen middenmoter Hurley toonde de nummer elf van de competitie echter een heel ander gezicht (1-2). Dieptepunt waren de zes minuten waarin Rotterdam de voorsprong zag verdampen.

‘Tot nu toe krijgen wij na bijna elke wedstrijd complimenten voor hoe we hebben gehockeyd’, zegt Rotterdam-coach Brian Vervoort na de vijfde nederlaag van het seizoen. ‘Maar vandaag zou dat onterecht zijn. Vandaag waren we onszelf niet.’

Langs de lijn bij wedstrijden van Rotterdam bekruipt je dit seizoen soms het gevoel van medelijden. Medelijden met het arme Rotterdam, dat leuk hockeyt, maar verzuimt te winnen. Vorige week gebeurde dat tegen Tilburg. Behalve de vele veldkansen die werden gecreëerd, versierde Rotterdam maar liefst negen strafcorners, maar niet één keer leidde dat tot een doelpunt. In plaats van met een overwinning stapte Rotterdam van het veld af met een 1-0 nederlaag.

Twee weken daarvoor hield je als toeschouwer eenzelfde soort gevoel over aan de wedstrijd tegen Kampong. De klok tikte richting de eerste Rotterdamse overwinning van het seizoen, toen Kampong veertig seconden voor tijd nog een strafcorner mocht nemen. Talent Luna Fokke was de beul van Rotterdam. Zij sleepte de bal langs keepster Iris Nikerk, waardoor de wedstrijd eindigde in een gelijkspel: 3-3.

Zondagmiddag vertelde de confrontatie met Hurley echter een heel ander verhaal. Deze keer riep het wedstrijdverloop géén medelijden op. Rotterdam besefte na zestig minuten hockeyen dat het deze keer in de spiegel moest kijken.

Michelle van der Drift balt haar vuist na het maken van de 1-1. Foto: Willem Vernes

Openingsgoal van Rietveld

Tegen de verhoudingen in kwam Rotterdam in de 25ste minuut op voorsprong, toen Annebregt Rietveld de eerste strafcorner van de thuisploeg laag en aan de stickkant van keepster Wendela van Dedem binnenpushte (1-0). Het grootste gevaar kwam tot dat moment van Hurley. Naast een grote kans voor Michelle van der Drift verzuimde de ploeg van coach Robbert van de Peppel om twee strafcorners te verzilveren.

Vervolgens brak er een korte, sterke fase aan van Rotterdam, waarin zomaar de 2-0 had kunnen vallen. Maar vanaf het derde kwart zakte de promovendus door het ijs. Hurley ging vol druk zetten en Rotterdam had daar geen antwoord op. In plaats van leuk en aanvallend te hockeyen, leverde de ploeg van Vervoort de bal veel te vaak onnodig in.

Rotterdam-coach Brian Vervoort. Foto: Willem Vernes

Zwakke fase van Rotterdam leidt tot twee goals van Hurley

Met haar backhand schoot Michelle van der Drift in de 43ste minuut verdiend de 1-1 voor Hurley tegen de touwen. Nog pijnlijker was het wat Rotterdam aan het begin van het vierde kwart liet zien. Vanaf de achterlijn en ter hoogte van de cirkelrand gaf Hurley-speelster Daantje de Kruijff de bal voor, die ter hoogte van de strafbalstip volkomen onnodig op een Rotterdamse voet kwam. Voor de vijfde keer deze wedstrijd mocht Hurley een strafcorner nemen.

De gedachten gingen uit naar een sleeppush van Gitte Michels. Maar verrassend genoeg koos ze voor een variant. Michels speelde de bal naar de inlopende Van der Drift. Haar tip-in belandde op het lichaam van de Rotterdamse lijnstop: strafbal. Opnieuw was het Michels die hem ging nemen. Overtuigd pushte ze de bal in de rechterbenedenhoek, waarmee de Rotterdam op een 1-2 achterstand kwam. Ondanks een opleving in het vierde kwart werd die schade vervolgens niet meer gerepareerd.

Annebregt Rietveld verwerkt de vijfde nederlaag van het seizoen. Foto: Willem Vernes

Vervoort: ‘De eerste helft vond ik ons nog niet eens zo slecht, maar vanaf het derde kwart leverden we te weinig. Waarom dat gebeurde, begrijp ik zelf ook niet. Dat hebben we dit seizoen nog niet één keer gehad. Misschien komt het omdat we donderdagavond tegen Pinoké voor de Gold Cup hebben gespeeld [verloren na shoot-outs]. Misschien is ons programma daardoor te druk geweest. Ik zou het niet weten. Normaal gesproken komt het echt niet voor dat we veel te weinig energie leveren.’

Elke nieuwe nederlaag voelt zuurder dan die daarvoor Rotterdam-speelster Annebregt Rietveld

Doelpuntenmaakster Rietveld zegt dat ze verschrikkelijk baalt van het opnieuw uitblijven van de eerste overwinning van het seizoen. ‘Deze klap komt hard aan. Vooral omdat we vorige week óók niet gewonnen hebben. Elke nieuwe nederlaag voelt zuurder dan die daarvoor. Terwijl we het wél kunnen. Dat hebben we vandaag in de eerste twee kwarten laten zien, vind ik. Dat spel hadden we moeten doorzetten. Dit begint een beetje ons verhaal van dit seizoen te worden. Dat we elke week goed hockeyen, maar niet winnen. Op dit moment is de verslagenheid nog groot, maar de koppies gaan heus wel weer omhoog. De moed zakt nooit in onze schoenen.’

Ondanks de nederlaag behoudt Rotterdam de elfde plaats op de ranglijst. Het gat met Klein Zwitserland blijft twee punten. Over twee weken staat de confrontatie met de directe concurrent op het programma. ‘Tot nu valt het kwartje elke week net niet onze kant op’, zegt Vervoort. ‘Maar ik ben er heilig van overtuigd dat het op een gegeven moment wel gebeurt.’

Rotterdam-Hurley 1-2
25. Annebregt Rietveld 1-0 (sc)
43. Michelle van der Drift 1-1
49. Gitte Michels 1-2 (sb)