Round-up HK D: Groningen wint en ziet concurrentie gelijk spelen

In de laatste speelronde voor de winterstop in de Hoofdklasse Dames is de kelderkraker tussen Bloemendaal en Pinoké in een remise geëindigd. Dat betekent een puntje voor beide ploegen, waar meer punten voor zowel de Mussen als de Steekneuzen welkom was geweest. Zeker vanwege de overwinning die nummer 10 Groningen boekte.

Den Bosch – Kampong 2-0 (2-0)

Den Bosch gaat als nummer 1 van de ranglijst de winterstop in na een ‘meer dan terechte overwinning’ op Kampong. ‘Het had nog meer dan 2-0 kunnen worden’, verklaarde Den Bosch-coach Raoul Ehren na afloop. ‘We speelden twee keer een één-op-één op de keeper niet goed uit, een corner belandde op de paal en eentje werd van de lijn gehaald.’ Den Bosch kan met een tevreden gevoel terugkijken op 2016, de Brabanders bleven in dat kalenderjaar ongeslagen. ‘Het ging de laatste weken niet makkelijk, maar na vandaag gaan we met een lekker gevoel de winterstop in.’ Voor zeven dames zit hockeyjaar 2016 er nog niet op: zij vertrekken deze week met Jong Oranje naar Chili. Twee van hen, Pien Sanders en Pleun van der Plas, speelden zondag niet mee.

Kampong-coach Santi Freixa is vanzelfsprekend wat minder te spreken over zijn ploeg. ‘We hebben vandaag twee gezichten laten zien. Allereerst speelden we een hele slordige eerste helft, met gebrek aan communicatie en rust. In de tweede helft waren we wel goed, het is alleen jammer dat we niet een kans hebben afgemaakt om net iets meer in de wedstrijd te komen of het spannender te maken.’ Freixa heeft complimenten over voor Den Bosch. ‘Zij hebben het keurig gedaan, bleven rustig en hebben het goed uitgespeeld.’ Kampong heeft de play-offplekken in het vizier, ze staan slechts één punt achter op nummer 4 Laren. Toch is Freixa blij dat het winterstop is. ‘Dit komt op het goede moment, wij missen in ons spel nog een aantal dingen waardoor we nog niet echt competitief kunnen zijn. Er is veel ruimte voor verbetering en daar kunnen we nu in de zaal en daarna in de voorbereiding aan werken.’

‘4 Marlies Verbruggen 1-0
’26 Maartje Krekelaar 2-0

Amsterdam – Laren 5-1 (3-1)

De ruime zege van Amsterdam op Laren had volgens Rick Mathijssen mede iets te maken met de nederlaag van zijn ploeg een week eerder tegen Kampong. ‘We hadden iets recht te zetten en wilden met een lekker gevoel de winterstop in.’ Toch lag de bal al na een seconde of 30 in het Amsterdamse doel. ‘Dat was even balen, maar eigenlijk bleef iedereen rustig combineren. Door goede druk op de verdediging van Laren kwamen we op 5-1. Daarna volgden eigenlijk nog onze grootste kansen, maar ook Laren kreeg mogelijkheden. Het had vandaag zomaar 8-3 kunnen zijn.’

Mathijssen vertrekt donderdag met Jong Oranje naar Chili. Afgelopen weken kwakkelden veel van zijn speelsters met blessures, maar het lijkt erop dat hij geen beroep hoeft te doen op zijn reservespeelsters. ‘Als er vandaag geen gekke dingen gebeuren, gaat iedereen zoals we vorige week bekendmaakten, mee. Het was nog even tricky met Yentl Leemans en Fabienne Roosen, maar ook zij lijken op tijd fit. We hebben er heel veel zin in.’

Hurley – MOP 0-0 (0-0)

Hurley – MOP eindigde doelpuntloos, maar dat betekende niet dat er voor de toeschouwers niks te genieten viel. ‘Het publiek heeft een superleuke wedstrijd gezien’, vertelde Jorge Nolte, coach van de thuisploeg na afloop van het duel. ‘Wij hebben onze beste wedstrijd van het seizoen gespeeld en ongelooflijk veel kansen en corners gecreëerd, alleen we scoren niet. De keeper van MOP heeft haar uitverkiezing voor de trainingsgroep van Annan meer dan waar gemaakt. Zij pakte de meeste onmogelijke ballen.’ Nolte en zijn ploeg laten met de remise de kans liggen om naar de gedeeld vierde plek te klimmen. ‘Het is frustrerend dat we onszelf niet belonen en we zijn een klein beetje in de rouw, maar we hebben een fantastische wedstrijd gespeeld.’

Karel Alferink, coach van MOP, hoopte in het laatste kwartier nog op meer dan een punt. ‘We hebben ons vandaag op basis van karakter en organisatie staande gehouden, maar op het einde kregen we toch nog wat goede mogelijkheden. Toch zijn we achteraf blij met een punt, uit bij Hurley. Als ik zie hoe wij gegroeid zijn in drie maanden, nadat er elf meiden vorig jaar zijn vertrokken, ben ik een trotse coach. En inderdaad, Niki Bosman uitverkiezing is meer dan terecht.’

SCHC – Oranje-Rood 3-1 (2-1)

Stichtsche keek tegen Oranje-Rood na vijf minuten spelen al tegen een achterstand aan. Via een ‘lucky’ van Roos Drost en een rake corner van Caia van Maasakker ging de Bilthovense ploeg toch rusten met een voorsprong. Na de rust maakte Van Maasakker haar tweede van de middag.

‘5 Valerie Magis 0-1 (sb)
’18 Roos Drost 1-1
’23 Caia van Maasakker 2-1 (sc)
’45 Caia van Maasakker 3-1 (sc)

hdm – Groningen 0-1 (0-0)

Lees hier het wedstrijdverslag van de wedstrijd hdm – Groningen.

’40 Klaartje de Bruijn 0-1 (sc)

Bloemendaal – Pinoké 1-1 (0-1)

Lees hier het wedstrijdverslag van de wedstrijd Bloemendaal – Pinoké.

‘5 Marjolein Ceulen 0-1