Round-up HK (D): Oranje-Rood haalt voor eerste keer de play-offs

Voor het eerst in de historie hebben de Dames van Oranje-Rood de play-offs gehaald. De hockeysters onder leiding van de ervaren coach Toon Siepman verloren op eigen veld met 0-2 van SCHC. Dat maakte weinig uit, want na het laatste fluitsignaal barstte meteen het feest al los en ging de muziek aan, want het werd duidelijk dat Laren-Amsterdam in 0-0 was geëindigd. Oranje-Rood en Laren staan daarmee allebei op 37 punten, maar de Eindhovense ploeg heeft meer wedstrijden gewonnen.

Oranje-Rood – SCHC 0-2 (0-0)

Voor Oranje-Rood stond alles op het spel. Vier keer werd het Eindhovense team al vijfde, sinds de invoering van de play-offs. De nederlaag tegen SCHC maakte niet uit. De vijfde keer was scheepsrecht, in een sensationele ontknoping van de reguliere competitie. Langzaam maar zeker waren de jonge speelsters van Oranje-Rood richting de top 4 gekropen. Eerst leek Kampong de meeste aanspraak op die vierde plek te maken. Of toch Laren, met sterspeelster Naomi van As. Uiteindelijk bleek het de fusieclub Oranje-Rood – van het oude Oranje Zwart en EMHC – die verrassend de vierde plaats pakten, met talenten als Laura Nunnink en Yibbi Jansen. Oranje-Rood mag nu in een Brabants onderonsje met nummer Den Bosch uitmaken wie de finale speelt van de play-offs.

’40 Delfina Merino 0-1
’52 Ginella Zerbo 0-2

Laren – Amsterdam 0-0 (0-0)

Laren moest voor eigen publiek winnen. Dat was de escape die de ploeg uit het Gooi had om toch bij de traditionele top 4 te horen, samen met Den Bosch, SCHC en Amsterdam. Maar die top 4 werd doorbroken door Oranje-Rood. Het bleef bij een 0-0, in het treffen tussen goede vriendinnen en hockeygrootheden Ellen Hoog (31) en Naomi van As (33). Zij speelden allebei hun laatste reguliere competitiewedstrijd in de Hoofdklasse ooit. Hoog mag zich nog opmaken voor de play-offs. Voor Van As is het hockeyboek nu echt gesloten. Hele kleine troost: ze kon in ieder geval voor eigen publiek afscheid nemen.

MOP – Hurley 1-1 (1-0)

Voor MOP stond de tiende plaats nog op het spel. Maar zoals vaker in 2017 wisten de hockeysters uit Vught niet te presteren wanneer het erom ging. Door het gelijke spel tegen Hurley en de winst van Bloemendaal moet MOP nu als nummer elf van de competitie de play-outs gaan spelen.

’20 Lotte van Dongen 1-0 (sc)
’40 Maartje van der Vis 1-1 (sc)

Pinoké – Bloemendaal 2-3 (0-3)

Pinoké speelde nergens meer voor in het Amsterdamse Bos. De hekkensluiter wist dat het al gedegradeerd was en voor het eerst na twaalf seizoenen Hoofdklasse in de Overgangsklasse zal uitkomen. De ploeg wist wel knap terug te komen van een 0-3 achterstand en het nog spannend te maken. Want Bloemendaal ging nog vol voor de tiende plaats, zodat zij een betere uitgangspositie kon verwerven voor de play-outs tegen degradatie. Het lukte de ploeg van oefenmeester van Teun de Nooijer om toch nog tiende te worden. Een wereldprestatie, na een troosteloze eerste seizoenshelft.

‘6 Helen Richardson-Walsh 0-1
’29 Helen Richardson-Walsh 0-2 (sc)
’34 Josien Galama 0-3
’47 Frances Westenberg 1-3 (sc)
’55 Jet Zwolsman 2-3 (sc)

Kampong – Den Bosch 1-4 (0-3)

Met een 1-4 overwinning in Utrecht en twee rake strafcorners verzekerde oud-international Maartje Paumen zich van de topscorerstitel met 23 doelpunten. Het was de laatste wedstrijd in de Nederlandse competitie voor Paumen ooit. Zij vertrekt na dit seizoen om in België competitie te spelen. Voor Kampong stond er aan de Laan van Maarschalkerweerd weinig meer op het spel. Den Bosch plaatst zich met het ongelofelijke aantal van 60 punten uit 22 wedstrijden als koploper voor de play-offs.

’12 Maartje Paumen 0-1 (sc)
’21 Maartje Paumen 0-2 (sc)
’32 Sian Keil 0-3
’35 Nina Notman 1-3 (sc)
’67 Marloes Keetels 1-4

Groningen – hdm 0-0 (0-0)

Voor promovendus Groningen en middenmotor stond er niets meer op het spel in de laatste competitieronde. Beide ploegen kwamen niet tot scoren, maar de 0-0 zal in Groningen zeer zoet smaken. Wat niemand vooraf verwachtte gebeurde gewoon: de ploeg uit het noorden van het land wist met o.a. oud-international Willemijn Bos als uitblinkster zonder play-outs te spelen in de Hoofdklasse te blijven. Een prestatie van formaat. hdm nam afscheid van coach Erik van Driel.


Wat vind jij? Praat mee...