Santi Freixa blijft ook als trainer een emotioneel persoon

Kampong-coach Santi Freixa (34) kijkt met tevredenheid terug op zijn eerste seizoen als coach. De oud-international uit Spanje moest eerst even wennen aan zijn nieuwe club, maar hij zegt nu goed in zijn ritme te zitten. De club uit Utrecht hoopt komend seizoen net die extra stap te kunnen maken naar de play-offs.

‘Voor mijn gevoel ben ik geen ander persoon langs de lijn’, kijkt Freixa terug. ‘Ik herken veel dingen als coach, die ik als speler ook al had. Op sommige momenten kan ik nog steeds heel emotioneel zijn langs het veld. Als coach kun je wel iets meer laten zien dan als hockeyer. Vroeger was ik vooral explosief, een killer in de cirkel. Dat kon ik zonder problemen blijven doen. Als coach moet je toch meer verschillende vaardigheden tonen.’

Voor de oud-speler van onder andere Amsterdam was afgelopen seizoen vooral een ontdekkingsreis. Hij moest snel schakelen na de Olympische Spelen van Rio, waar hij assistent-coach was bij de Oranje Dames, en kwam binnen tijdens een hectische periode in Utrecht. ‘Het was een snelle kennismaking met een nieuwe team, met een nieuwe club en vanuit een nieuwe rol. Een beetje gek eigenlijk’, kijkt Freixa terug. “Ik wist wel zeker dat ik een gedreven ploeg voor me had. Vanaf het begin al voelde ik dat we een goede click hadden.”

AMSTELVEEN – Santi Freixa (Kampong) met Hurley coach Jorge Nolte (r) – Hurley-Kampong (2-4). COPYRIGHT KOEN SUYK

‘Bijzonder om tegen oude bekenden te spelen’

Uiteindelijk eindigde de ploeg op de zesde plaats in de Hoofdklasse. De Utrechters waren lang in de race om de play-offs te halen, maar mede door het lastige schema aan het einde van het seizoen kwam Kampong toch net iets tekort. ‘Kijkend naar de ranglijst zijn we een plekje lager geëindigd dan vorig jaar, maar in feite is in punten het gat kleiner met de nummer vier. De play-offs zijn dus een concreet en mooi doel mits we ons blijven verbeteren. De focus blijft op ons spel, daar willen we het verschil maken.’ Afgelopen seizoen was het gat met de nummer vier Oranje-Rood maar vijf punten, tegen een gat van negentien punten het jaar ervoor.

In de Nederlandse competitie blijft de 34-jarige Freixa één van de jongste actieve coaches. Dat zorgt wel voor leuke onderonsjes langs de lijn. ‘Bijzonder dat ik opeens tegen oude bekenden van mijzelf sta. Donald Drost (afgelopen seizoen coach bij Laren) was mijn trainer bij Amsterdam en Toon Siepman (Oranje-Rood) ken ik van mijn tijd in Spanje. Ik ben wel blij dat er in de Hoofdklasse veel onderling respect en goede collegialiteit is.’ Ondanks die collegialiteit blijven Laren en Oranje-Rood ook volgend seizoen concurrenten van Freixa voor de play-offs.

‘Moeten meer profiteren van directe strafcorners en varianten’

In de jacht naar de mogelijke play-offs zijn er weinig wijzigingen te zien in de selectie van Kampong. De Utrechters namen afscheid van Fleur de Waard (onbekend), Claudia Veenendaal (Voordaan), Carmel Bosch (Hurley) en Marijn Veen (Amsterdam). Daarvoor in de plaats kwamen onder andere Pam Imhof (Pinoké) en Maria Lopéz Garcia (Club de Campo). Verder schuift A-junior Gabrielle Mosch definitief door naar de eerste selectie. De club kwam eerder al met het nieuws dat de Engelse topscorer Sophie Bray, vorig seizoen goed voor 16 velddoelpunten, bij de club blijft.

‘Op bepaalde facetten van het spel kunnen we echter veel progressie maken’, constateert de coach. ‘De strafcorner bijvoorbeeld. Onze effectiviteit lag daar het afgelopen seizoen een stuk lager dan die van onze concurrenten. En nee, we hebben niet gezocht naar een nieuwe strafcornerspecialist. Volgend seizoen moeten we gewoon meer profiteren van de directe strafcorner en via varianten. En dat gaan we doen met de huidige selectie.’


Wat vind jij? Praat mee...