SCHC en Amsterdam wijden nieuw veld in met heerlijke pot

De dames van SCHC en Amsterdam hebben het nieuwe veld in Bilthoven op gepaste wijze ingewijd. De ploeg van coach Lucas Judge was de eerste helft ontketend en liet Amsterdam in de openingswedstrijd van het seizoen alle hoeken van de nieuwe mat zien. De thuisploeg kwam door twee benutte strafcorners van Yibbi Jansen op 2-0, maar het gehavende Amsterdam vocht zich knap terug tot 2-2 en miste op een haar na zelfs de zege.

SCHC had jarenlang een van de slechtste velden in de Hoofdklasse Dames. De mat was glad en hobbelig. Dat kwam het technische, aanvallende spel van de Bilthovense formatie niet ten goede. Deze zomer werd het veld eindelijk compleet vernieuwd. ‘Dit veld is nieuw en snel, dat is fijn voor ons spel’, beaamde SCHC-coach Lucas Judge.

Op die nieuwe kunststofsprieten ging zijn thuisploeg in de eerste helft als de brandweer, gesteund door vele honderden toeschouwers die eindelijk weer een hoofdklasse-competitieduel mochten bezoeken en voor een heerlijke hockeysfeer zorgden.

De hockeyfans zagen hoe Amsterdam weliswaar de eerste strafcorner haalde, maar daarna was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Anne Veenendaal. De goalie miste in de defensie voor haar Lauren Stam. De international herstelt van een hersenschudding. Een kwetsuur waardoor ook Marijn Veen nog afwezig was bij de Amsterdammers en waarmee ook Mascha Sterk bij tegenstander SCHC kampt. Bij Amsterdam was ook de licht geblesseerde international Felice Albers afwezig. Op de bank nam assistent Kim Lammers als coach de honneurs waar van Robert Tigges, die vast zat in het buitenland.

Kim Lammers spreekt haar ploeg toe. Foto: Bart Scheulderman

Gehavend

Lammers zag dat haar gehavende formatie met name in het eerste kwart werd overrompeld door SCHC, dat over het veld denderde. De ene aanval was nog lekkerder dan de andere. De thuisploeg kreeg kansen, raakte de paal via Laurien Leurink voordat Yibbi Jansen de ban brak. De middenvelder heeft vanaf dit seizoen de zware taak om Caia van Maasakker te doen vergeten. De ster van de olympische finale in Tokio is gestopt en stond bij de openingswedstrijd in haar gewone kleren langs de kant, een felrood petje van SCHC op haar hoofd.

Caia van Maasakker getooid met pet langs de kant. Foto: Bart Scheulderman

Zij zag hoe Jansen in de achtste minuut de 1-0 scoorde uit een strafcorner. Met veel kracht en precisie legde Jansen de bal in de bovenhoek, buiten bereik van Veenendaal. Het doelpunt gaf de roodblauwe formatie nog iets meer benzine in de toch al lekker draaiende motor. Na een heerlijke aanval had Xan de Waard de bal vrij voor het inslaan, maar de nieuwe aanvoerder van SCHC is een geweldige speelster maar geen erkend doelpuntenmaker. Ze sloeg de bal ver naast.

Het maakte SCHC niks uit, dat onverdroten verder ging met aanvallen aan het begin van het tweede kwart. Opnieuw resulteerde dat in een strafcorner en wederom was het Jansen die op bijna identieke wijze de 2-0 binnen pushte.

Judge was na afloop niet verrast door de prestatie van Jansen. ‘Ik vind dat Yibbi enorm is gegroeid. Ze is een goede speelster met een uitstekende corner. Zij krijgt nu de kans om er heel veel te pushen. Ik heb ontzettend veel vertrouwen in haar. Ze is een superstabiel en staat er heel rationeel in.’

Rijp voor de sloop

Amsterdam leek na de 2-0 van Jansen rijp voor de sloop. Een schaars moment in wedstrijden van de vice-landskampioen die in de moeilijke momenten Eva de Goede had om de ploeg op sleeptouw te nemen. Nu zij bij HGC hockeyt was het interessant om te zien wie nu het voortouw nam. In dit Amsterdam is dat niet een speelster, maar bleek het collectief over de nodige veerkracht te beschikken. Beetje bij beetje kantelde de ploeg van Lammers het spelbeeld.

Ginella Zerbo legt aan voor haar strafbal, die wordt gepakt door Anne Veenendaal. Foto: Bart Scheulderman

Haar ploeg kreeg kansjes, kansen en corners. De laatste vlak voor de rust resulteerde in een schot op de paal. SCHC was gewaarschuwd, maar moest in de tweede helft toch een treffer incasseren. Ilse Kappelle benutte de rebound van een strafcorner van Plönissen met een keurige slag over Alexandra Heerbaart: 2-1.

Wat volgde was een heerlijk vervolg van de wedstrijd waarin beide ploegen het nieuwe veld volop benutten door de aanval te kiezen. Amsterdam drong aan en zette SCHC vast, maar in de counter was de thuisploeg gevaarlijk.
Aan het einde van het derde kwart kreeg SCHC een unieke kans op de 3-1. Een strafcorner van opnieuw Jansen belandde op een Amsterdamse voet: strafbal. Zerbo zette zich achter de bal, maar Veenendaal redde katachtige.

Op jacht

Gesteund door die opsteker ging Amsterdam met volle kracht op jacht naar de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk via de stick van Sabine Plönissen. Zij ramde de bal op het doel en trof de bovenkant van de plank: 2-2.

Sabine Plönissen juicht na de 2-2. Foto: Bart Scheulderman

De wedstrijd leek daardoor alle kanten uit te kunnen. Tot Zerbo werd bestraft met geel en Lucas Judge mekkerde op de scheidsrechters en werd weggestuurd. SCHC stond hierdoor nog maar met negen speelsters in het veld. Judge besefte na afloop dat hij zijn ploeg had benadeeld. ‘Maar ik vond het echt een belachelijke beslissing. Het was niet eens groen. Ik mag dat niet doen als coach, maar ben dan ook maar een mens.’

Voor Amsterdam was de twee man meer het sein om vol voor de winst te gaan, maar met kunst- en vliegwerk hield Heerbaart haar doel schoon waardoor de eerste topper in de Hoofdklasse Dames in 2-2 eindigde. Als dat een voorbode is van de wedstrijden op het nieuw hoofdveld van SCHC, dan valt er dit seizoen nog veel te genieten in Bilthoven.

SCHC – Amsterdam 2-2
8. Yibbi Jansen (sc) 1-0
22. Yibbi Jansen (sc) 2-0
40. Ilse Kappelle (sc) 2-1
Sabine Plönissen (sc) 2-2