SCHC geeft in slotfase winst uit handen tegen Amsterdam (2-3)

Vier minuten voor tijd stond SCHC nog met 2-1 voor tegen Amsterdam, dankzij twee doelpunten van Kyra Fortuin. Maar in de slotfase gaf Stichtsche twee doelpunten weg en liet het de overwinning glippen (2-3). Voor de achtste keer op rij slaagde SCHC er niet in een topwedstrijd tegen Amsterdam of Den Bosch te winnen.

‘Dit doet pijn’, vertelde Kyra Fortuin na afloop voor de camera van Ziggo Sport. ‘Tot de laatste minuten hebben we goed gehockeyd. Alleen vervolgens geven we het weg. Ik baal ervan dat we na de gelijkmaker ook meteen met 2-3 achter komen. We hebben laten zien dat we er kunnen staan in een topper, alleen hadden we ‘m wel over de streep moeten trekken.’

Twee goals in het tweede kwart

Glijdend op haar knieën strekte Fortuin in de achttiende minuut haar arm en tikte ze de bal langs Amsterdam-keepster Anne Veenendaal, na een één-twee met Pien Dicke. De 1-0 van SCHC – dat speelde zonder Xan de Waard, Mascha Sterk en Miloe Jaeger – was een mooie goal en viel na een eerste kwart waarin alleen een schot voorlangs van Marijn Veen gevaar had opgeleverd.

De goal van Fortuin was het moment dat de wedstrijd openbrak. Met een backhandschot raakte Noor de Baat binnen een minuut de binnenkant van de paal. Een harde flats van Sabine Plönissen richting de cirkel van SCHC leidde even later de 1-1 in. Aanvaller Sosha Benninga kwam op het juiste moment voor haar man en promoveerde de pass tot een doelpunt, een heerlijke tip-in-goal.

Twee goals van Kyra Fortuin waren voor SCHC niet genoeg om te winnen. Foto: Bart Scheulderman

Amsterdam – zonder Eva de Goede en Hester van der Veld – had direct aan het begin van het derde kwart de 2-1 op de stick. Helemaal vrij voor het doel had Fay van der Elst te veel tijd nodig om naar haar backhand te draaien, na een schitterende pass van Felice Albers. Keepster Alexandra Heerbaart zag daardoor kans zich voor de bal te gooien, waardoor het 1-1 bleef.

Van 2-1 naar 2-3

Nog geen minuut later schoot Kyra Fortuin aan de andere kant van het veld de 2-1 binnen, haar tweede doelpunt van de wedstrijd. Op snelheid kapte de bliksemsnelle vleugelspeelster tegenstander Felice Albers uit. Met haar backhand schoot ze de bal hard tegen de plank. Een domper voor Amsterdam, dat in plaats van 2-1 achter met 1-2 voor had moeten staan. Vlak voor het einde van het derde kwart kreeg Ginella Zerbo de kans op de 3-1, Veenendaal redde met haar voet.

De 2-2 viel bijna aan het begin van het vierde kwart, toen Amsterdam een strafcorner via Michelle Fillet naast pushte. Drie minuten voor tijd zette de ploeg van Robert Tigges toch een comeback in. Een overtreding van Elzemiek Zandee op Maria Verschoor leverde een strafbal op, die Lauren Stam raak pushte (2-2). Vervolgens bouwde Amsterdam een mooie aanval op en schoot Michelle Fillet de bal hard in de korte hoek (2-3). Een zure nederlaag voor SCHC, dat de winst in de slotfase liet glippen.


5 Reacties

 1. eefgorter

  Same old SCHC. Al jaren nèt niet.

 2. misha-van-oostveen

  Belachelijke strafbal bracht Adam in het zadel. Wel knap dat ze daarna de 3-2 maakte

 3. goud

  De goal van Fortuin was echt heel knap gedaan, de strafbal was belachelijk. Een gelijkspel was over de hele wedstrijd terecht geweest vanuit de verhoudingen, netjes verdeeld in beide 2 kwarten

 4. GlasHalfvol

  Toch blij dat de twee bovenstaande reaguurders niet fluiten op dit niveau. Verdedigsters mist de bal (beetje bal spelen is voetbal en niet hockey) en kegelt aanvalster omver, lijkt me een prima strafbal. Als er iets belachelijk is aan deze actie dan kan ik alleen maar bedenken dat er ook een gele kaart bij hoorde....

 5. misha-van-oostveen

  Kijk dan even terug naar het eerste kwart waar voor een veel grovere overtreding van Adam helemaal niet werd gefloten. Heeft niets te maken met wel of niet gefloten te hebben op dit niveau maar gewoon de ogen goed gebruiken en consequent zijn. Overigens kan dit gebeuren en hoort dit bij het spelletje.


Wat vind jij? Praat mee...