SCHC gefrustreerd nadat het zich vastloopt op muur van Laren

International Caia van Maasakker smeet na zeventig minuten haar handschoen in de dug-out. Ze schreeuwde ‘laat me maar even’. Ginella Zerbo ging vanwege haar gemiste strafbal in tranen richting de kleedkamer. De frustratie was levensgroot bij SCHC, dat tegen de vechtmachine van Laren zeventig minuten lang de betere ploeg was, maar zich telkens vastliep (1-1).

‘Topploegen vinden het niet fijn om tegen ons te spelen’, zei Laren-coach Robert-Jan Cox kort na de wedstrijd waarin de speelsters van Laren na de vroege goal van Klaartje de Bruijn in de derde minuut als leeuwen vochten om hun voorsprong vast te houden. Bijna zeventig minuten lang verdedigde Laren ijzersterk. ‘Maar nu moeten we de volgende stap zetten. In balbezit moet het beter. We mogen blij zijn met een punt.’

Robert-Jan Cox schreeuwt zijn ploeg naar voren. Foto: Willem Vernes

IJzersterke verdediging van Laren

Met z’n elven verdedigen was de overlevingsstrategie van Laren, dat vrijwel de hele wedstrijd werd vastgezet door SCHC. De Bilthovenaren zijn niet de enigen dit seizoen die zich stuk beten op de verdediging van de ploeg uit het Gooi. Landskampioen Den Bosch (1-1) en subtopper Kampong (1-0) gebeurden hetzelfde. Illustratief voor het verdedigen zondagmiddag was de rol van Maxime Kerstholt. De spits van beroep stond regelmatig achter de eigen 23-meterlijn.

Het recept was iedere keer hetzelfde. Kerstholt veroverde de bal of kreeg ‘m aangespeeld, zette het op een lopen en liep zich rond de middenlijn vast. Het vasthouden van de bal lukte Laren niet. SCHC kon iedere keer opnieuw opbouwen.

Caia van Maasakker klaagt tegen de scheidsrechter over het gevaarlijk uitlopen. Foto: Willem Vernes

Deze wedstrijd was opnieuw een bewijs hoeveel individuele klasse SCHC heeft. De Bilthovenaren bestormden de cirkel van alle kanten. De Argentijnse Delfina Merino vanaf links. Vleugelverdediger Famke Richardson vanaf rechts. De opstomende Caia van Maasakker met een pass van achteruit door het midden. SCHC ging slecht met de kansen om. Hoewel de tijd in het derde en vierde kwart begon te dringen, bleven de Bilthovenaren rustig. Ze raakten niet in paniek en speelden deze competitiewedstrijd met de beleving alsof het een strijd in de play-offs om de landstitel was.

Corner nummer zeven van SCHC is pas raak

Maar SCHC liep tegen de muur van Laren op. De verdediging met Lieke van Wijk, Fleur Kok en Fabienne Roosen staat daar als een huis. Spits Ginella Zerbo kreeg geen centimeter ruimte. Wanneer zij de bal kreeg aangespeeld, waren er altijd twee die er meteen bovenop klapten. Van Wijk, in het verleden verdedigend wel eens kwetsbaar, liet zich niet dollen door de dribbels van Jong Oranje-speelster Kyra Fortuin. Ballen werden blind naar voren geslagen. SCHC kwam er niet doorheen.

Tot de 65ste minuut. Toen kreeg de ploeg die wordt gezien als de grootste uitdager van recordkampioen Den Bosch een discutabele strafcorner. Van de zes pogingen daarvoor had specialiste Caia van Maasakker er slechts één rechtstreeks op doel gepusht. Die werd door lijnstopper Van Wijk van de lijn gered. Vrijwel alle andere pogingen liepen de uitlopers er met gevaar voor hun leven en dat van Van Maasakker uit. Misschien had ze eerder voor de variant moeten kiezen. Bij poging nummer zeven deed ze dat wel. Ze schoof de bal richting de tweede paal. Daar tipte Ginella Zerbo ‘m knap binnen.

Ginella Zerbo mist een strafbal

Het doelpunt was de dik verdiende gelijkmaker, die de verdediging van Laren voor het eerst deed wankelen. SCHC denderde door. Aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel werd gevloerd door keepster Karlijn Adank, die in de eerste helft met vier belangrijke reddingen een tegentreffer voorkwam. De scheidsrechter wees naar de stip. Strafbal.

Carlien Dirkse van den Heuvel krijgt een strafbal toegekend. Foto: Willem Vernes

Meteen zocht Zerbo haar teamgenote Van Maasakker op. Ooit was Van Maasakker de onbetwiste nummer één bij het nemen van een strafbal. Maar ze miste er eens twee. Sindsdien neemt Zerbo ze vaak. Maar ook zij pushte dit jaar tegen Kampong een keer niet raak.

Een paar seconden duurde het overleg tussen de twee speelsters. Toen gaf Van Maasakker de goaltjesdief een schouderklopje. Doe jij het maar. Zerbo ging achter de bal staan, zag dat keepster Adank geen hoek koos en kreeg bij het pushen kortsluiting in haar hoofd. Ze schampte de bal. Die rolde naast.

‘We kwamen de cirkel niet in’

SCHC-coach Nettie van Maasakker was na de wedstrijd kritisch op haar ploeg: ‘Het lijkt me duidelijk dat dit niet onze beste wedstrijd was. We hebben veel technische fouten gemaakt die we normaal gesproken niet maken. We hadden de controle en speelden op hun helft. Maar we kwamen de cirkel niet in. Zij hebben goed verdedigd. Als wij die strafbal hadden gemaakt, hadden we fluitend van het veld gelopen.’

Ginella Zerbo wordt na de wedstrijd getroost door keepster Maddie Hinch. Foto: Willem Vernes

Wij moeten de volgende stap zetten. Zonder bal kun je niet scoren. Laren-coach Robert-Jan Cox

De wedstrijd eindigde in 1-1, nadat Laren in zeventig minuten slechts twee kansen tegenover het eenrichtingsverkeer van SCHC stelde. In het tweede kwart pushte Laura Marell een bal van dichtbij naast na een voorzet van Josien Galama vanaf de achterlijn. Toen stond het al 1-0, nadat Maxime Kerstholt in derde minuut de bal bij een razendsnelle counter kreeg aangespeeld in de cirkel. Met een prachtige steekpass tussen twee verdedigers door zette ze linkshalf Klaartje de Bruijn, ongedekt gelaten door Xan de Waard, vrij voor het doel. De Bruijn had alle tijd en schoot raak: 1-0.

Vanaf dat moment vocht Laren voor elke meter. Coach Robert-Jan Cox heeft van zijn ploeg een vechtmachine gebouwd. ‘We hebben heel hard gewerkt. In het eerste kwart hockeyden we mee, daarna was het afgelopen. Stichtsche is een stuk verder dan wij. Achterin wonnen we de duels, op het middenveld en voorin verloren we ze. We hadden de bal nauwelijks. Onze passes kwamen niet aan. We moeten de volgende stap zetten. Zonder bal kun je niet scoren. Dat ontbreekt eraan als wij tegen een topploeg spelen.’

Carlien Dirkse van den Heuvel baalt van het puntverlies. Foto: Willem Vernes


6 Reacties

 1. lisahockey200

  Leuke wedstrijd, hopelijk zenden ze volgende week Amsterdam - Kampong uit 🎉🎉

 2. robvisser

  Nu een paar wedstrijden van Laren live gezien en je krijgt toch de indruk dat de in beton gegoten verdediging voor Laren inmiddels een doel op zich is geworden. Ik krijg niet het gevoel dat Laren de intentie heeft om het spel te maken, al lijkt Robert-Jan Cox hier anders te suggereren. Het is ook legitiem natuurlijk om zo verdedigend te spelen, het is voor Laren een effectieve speelwijze gebleken.

 3. MIck

  @robv, maar waarom Moet Laren het spel maken tegen Schc? Schc is toch de grote uitdager van Denbosch als Schc. Laren heeft 2 jaar Lang de playoffs Gemist en spelen realistisch

 4. lynnBosman

  Ginella, kop op! Zelfs de allergrootste missen strafballlen en strafschoppen. Laren zal niet tegen DB, AMS en SCHC het spel gaan maken, dan walsen deze ploegen zo over ze heen.

 5. MIck

  Maar Ze hoeven het spel ook niet te maken

 6. robinboer

  Laren verdedigde heel goed. Goed aan elkaar gewaagd, deze twee teams. Volgende week SCHC - Pinoké. Zekerheidje.


Wat vind jij? Praat mee...