SCHC geslagen, maar nog lang niet verslagen

In de laatste zestig seconden van de wedstrijd tussen SCHC en Amsterdam ging het toch mis voor de ploeg uit Bilthoven. Amsterdam kwam bij een stand van 1-0 alsnog langszij en won uiteindelijk via shoot-outs. Veel tijd om de klap te verwerken is er niet voor de thuisploeg. Zondag is het derde, beslissende duel.

Het had dé wedstrijd van Maddie Hinch kunnen en misschien zelfs moeten zijn. De Engelse doelvrouw, eerder dit jaar benoemd tot beste doelvrouw ter wereld, stopte de ene na de andere bal. Tussendoor hield ze zelfs een strafbal van Lauren Stam tegen met een katachtige reactie. Niets leek haar vandaag te passeren, tot de allerlaatste minuut. Charlotte Vega sleepte via een strafcornervariant een beslissende shoot-outs uit het vuur voor Amsterdam. Shoot-outs, toch de specialiteit van Hinch.

Maddie Hinch met haar boekje voorafgaand aan de beslissende shoot-out. (c) Frank Uijlenbroek

Voorafgaand aan de serie bekeek ze haar boekje vol met belangrijke informatie en tactieken. De eerste shoot-out van Julia Müller stopte de Engelse doelvrouw nog, maar de vier volgende speelsters wisten haar te passeren. Na het laatste, winnende doelpunt van Ellen Hoog zocht de keepster direct de kleedkamer op en was ze niet beschikbaar voor een interview. Later gaven haar ploeggenoten aan dat zij flink baalde van de shoot-outs. ‘Vandaag had ze heel veel pech met de shoot-outs’, reageerde SCHC-speelster Claire Verhage na afloop van de wedstrijd. ‘Normaal gesproken houdt ze die tegen. Desondanks blijft zij wel een steunpilaar voor onze verdediging en dat zal ze morgen ook zijn.’

‘Vol blijven verdedigen, de bal vasthouden of een overtreding uitlokken’

Verhage scoorde haar eigen shoot-out wel: ‘Ik had geen plan, ik kijk alleen naar wat de keeper doet.’ Achteraf bleek het niet genoeg (3-4). ‘We begonnen heel scherp aan de wedstrijd. Na de goal zijn we verdedigender gaan spelen, natuurlijk ook omdat Amsterdam extra druk ging zetten’, constateerde de routinier. ‘Volgens mij scoorden we ongeveer twintig minuten voor het einde. De resterende periode bleef het bij vol verdedigen voor ons. Dat is best lang en daar ging het bij ons mis.’ SCHC-coach Tina Bachmann sloot zich daarbij aan. ‘Ik denk dat we een iets mindere tweede helft hebben gespeeld.’

In de laatste minuten speelde Stichtsche zelfs met twee veldspelers minder, door de gele kaart van Ginella Zerbo en het feit dat Amsterdam met een vliegende keeper speelde. Bachmann: ‘Jammer dat je in de laatste minuut alsnog die 1-1 tegen krijgt, maar daar hebben we nu niets meer aan’, stelde de Duitse coach. ‘Op zo’n moment kun je van alles bespreken en voorbereiden, maar die laatste minuten moet je gewoon blijven verdedigen, die bal vasthouden of een overtreding uitlokken.’

Tina Bachmann niet tevreden na afloop van het duel. (c) Frank Uijlenbroek

‘Onder de douche mag je balen, maar de blik moet nu vooruit’

Na de wedstrijd ging de blik alweer naar morgen: de laatste kans voor SCHC om zich in eigen huis te plaatsen voor de finale. Volgens Bachmann gaf ze dat ook meteen mee in de kleedkamer na afloop van het duel. ‘Ik heb tegen de dames gezegd: Onder de douche mag je nog balen, maar daarna gaat de blik alweer naar morgen en wat er beter kan.’

Om zich extra te focussen, trekken alle speelsters van SCHC zich gezamenlijk terug in een hotel in de buurt van Bilthoven. ‘Dan kunnen we rustig de wedstrijd bespreken en terugkijken met z’n allen. Als je wat tijd nodig hebt voor jezelf, dan kun je naar je eigen kamer. We kijken wel positief terug op deze wedstrijd. Het ligt zo dicht bij elkaar. Dan is het bijna logisch dat er een derde wedstrijd komt.’