SCHC is de grootste uitdager van Den Bosch

In de strijd om het kampioenschap ontpopt SCHC zich dit seizoen tot de grootste uitdager van Den Bosch, dat de laatste negentien jaar maar liefst zeventien landstitels in de wacht sleepte. De messen worden geslepen in Bilthoven, maar coach Tina Bachmann wil nog niet te ver vooruit kijken.

Hoe spannend de strijd om plek vier ook is: de kans is uiterst klein dat Laren, Oranje-Rood of Kampong over drie duels in staat is om Den Bosch in de halve finale te verslaan. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen Amsterdam in de reguliere competitie de eerste plaats veroverde, lijkt ook de iets te wisselvallig presterende ploeg van Rick Mathijssen op voorhand niet de grootste uitdager van de recordkampioen te zijn, mede vanwege de blessure van goaltjesdief Kelly Jonker. Nee, Stichtsche lijkt as huidige nummer twee van de ranglijst, met slechts vier punten achterstand op Den Bosch, de grootste kanshebber. Ook gezien het veldspel.

Al is Mathijssen het daar niet mee eens: ‘Wij opereren vanuit de underdogpositie, wat gezien de selectie van de drie teams en het aantal punten ook terecht is. Maar als ik één ding geleerd heb vorig jaar, dan is het wel dat een jaar alles winnen niets zegt. Het gaat om pieken in de playoffs.’

De verdediging is dichtgetimmerd

Maar hoe reëel zijn de kampioensambities van Stichtsche? Schuilt de kracht van Den Bosch er juist niet in dat het altijd uitgerekend in de play-offs in topvorm is? Duidelijk is dat Tina Bachmann in haar eerste seizoen als hoofdcoach van SCHC de verdediging heeft dichtgetimmerd. Na de winterstop kreeg haar ploeg slechts twee tegentreffers te verwerken en in totaal staat de teller op twaalf, net zo weinig als bij Den Bosch. Bovendien deed SCHC twee weken geleden in de onderlinge confrontatie die in 1-1 eindigde zeker niet onder voor de Bosschenaren.

Generale repetitie tegen Amsterdam

Vorige week tankte SCHC nog meer zelfvertrouwen door thuis met 2-0 te winnen van Amsterdam, de ploeg die het hoogstwaarschijnlijk treft in de halve finale van de play-offs. ‘We houden ons nu niet bezig met Den Bosch’, zegt Bachmann. ‘Natuurlijk weten we dat zij een heel goede tegenstander zijn, maar we maak niet in de fout om nu al met ons hoofd bij Den Bosch te zijn.’

‘Natuurlijk is het fijn dat we hebben laten zien dat we met 2-0 van Amsterdam kunnen winnen. Maar het resultaat is momenteel onderschikt aan het spel. Straks in de play-offs gaat het puur om het resultaat, momenteel gaat het vooral om het proces, om de manier waarop wij spelen. Tot aan de play-offs hebben we de tijd om dingen te finetunen.

Alleen nog tegenstanders die strijden om plek vier

Wat dat betreft is Bachmann de makers van het competitieschema van dit seizoen uiterst dankbaar.  Na het duel tegen Kampong van afgelopen zondag (4-1 winst) treft SCHC met achtereenvolgens Oranje-Rood en Laren opnieuw twee ploegen die nog volop in de strijd zijn om de vierde plek. Ploegen die niet plichtmatig naar het einde van het seizoen hockeyen, maar nog honderd procent tegenstand bieden.

Al had SCHC tegen Kampong stiekem wellicht op meer tegenstand gehoopt. De domstedelingen gaven in het eerste kwartier maar liefst drie doelpunten weg, waardoor de wedstrijd na vijftien minuten al zo goed als gespeeld was. Bachmann: ‘Als oud-speelster snap ik dat de scherpte op zo’n moment misschien iets wegzakt, maar als coach vraag je altijd meer. Het kan ook tijdens de play-offs gebeuren dat je snel op voorsprong komt en ook dan moet je de hele wedstrijd geconcentreerd blijven. Nu was de tweede helft van onze kant iets te chaotisch. Misschien klink ik nu heel Duits, maar wat de stand ook is, je moet altijd blijven vechten.’

Net als de afgelopen wedstrijden speelde Frederique Derkx afgelopen zondag tegen Kampong niet mee. Haar gevoelige rug speelt haar weer parten. Bachmann hoopt dat Derkx de play-offs wel kan spelen.


Wat vind jij? Praat mee...