Jansen leidt SCHC naar winst op ongeslagen Den Bosch: 0-1

SCHC heeft tonnen aan respect verdiend door regerend landskampioen Den Bosch de eerste nederlaag van het seizoen toe te dienen (0-1). Uit de zevende strafcorner voor de Bilthovenaren legde Yibbi Jansen de koploper op de rug. Voor SCHC is het de eerste overwinning aan de Oosterplas sinds 2007.

Richting de beslissende fase van het seizoen stroomt de ziekenboeg van SCHC leeg. Op international Pien Dicke en Mascha Sterk na, die de rest van het seizoen langs de kant staan, beschikt coach Lucas Judge over een fitte selectie. Ook olympisch kampioene Laurien Leurink pakte weer de nodige speelminuten mee, nadat ze afgelopen donderdag tegen Hurley (6-0) haar rentree maakte.

Vanaf de eerste seconde van de wedstrijd solliciteerde Stichtsche nadrukkelijk naar de rol van grootste uitdager van Den Bosch in de strijd om de landstitel. In tegenstelling tot voorgaande seizoenen maakt de ploeg uit Bilthoven dit jaar een volwassen indruk. Middenvelder Xan de Waard, die over twee weken niet meegaat met de India-trip van Oranje, is in vorm. Ook topspelers als Ginella Zerbo en Yibbi Jansen drukken hun stempel op het spel van SCHC. Met de comeback van Leurink is de nummer twee van de ranglijst er bovendien alleen maar sterker op geworden.

Waar SCHC de afgelopen seizoenen bekend stond om de angst waarmee ze aan een wedstrijd tegen Den Bosch begonnen, was daar zondagmiddag niets van terug te zien. Stichtsche stroopte de mouwen op en maakte er een heerlijk gevecht van. De eerste kans van de wedstrijd was ook voor SCHC. Een hoge bal gegeven door Jansen belandde in de cirkel bij Zerbo, die ‘m uit de lucht aannam en van dichtbij voorlangs sloeg. Dit had zomaar de 0-1 kunnen zijn.

Maartje Krekelaar na het missen van een grote kans. Foto: Bart Scheulderman

Sterke fase van SCHC

Nadat Den Bosch een strafcorner miste, zocht SCHC aan het begin van het tweede kwart met man en macht naar de openingsgoal. Prachtig om te zien was het schouwspel op kopcirkel. Vijf keer mocht specialist Jansen aanleggen voor een strafcorner, maar elke keer werd haar sleeppush eruit gelopen door Den Bosch. Bij Lidewij Welten deed dat twee keer zó’n pijn dat ze zich even moest laten wisselen.

Pas de laatste minuten van het tweede kwart kwam Den Bosch met een antwoord. Een strafcorner van Matla vloog richting de rechterbenedenhoek, maar keepster Alexandra Heerbaart redde met haar legguard. Emma Reijnen kwam even later net tekort voor een tip-in en een schot van Welten eindigde in het zijnet. Den Bosch was in die fase dichtbij de 1-0, maar hij viel niet.

Ook een groot deel van het derde kwart was Den Bosch de sterkste ploeg, met een strafcorner van Matla die werd uitgelopen en een grote kans voor Maartje Krekelaar die naast schoot. Voor het eerst deze wedstrijd domineerde Den Bosch minutenlang. Aan het einde van het kwart herpakte SCHC zich en versierde het een strafcorner, maar die werd gemist. Op dat moment was een gelijkspel een prima afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Yibbi Jansen besliste de wedstrijd uit een strafcorner. Foto: Bart Scheulderman

Goal van Yibbi Jansen

Uiteindelijk viel er toch een doelpunt, na 55 minuten hockeyen. Voor de zevende keer deze wedstrijd haalde Stichtsche een strafcorner, die nu wel werd binnengepusht door Jansen. Een explosie van gejuich was het gevolg bij de Bilthovenaren, die de overwinning roken.

Met zowel een geslagen strafcorner als een hard schot van Rosa Fernig was Den Bosch vervolgens nog dichtbij de gelijkmaker, maar Heerbaart keepte geweldig en hield haar doel schoon. Zodoende boekte SCHC een historische zege en tankte de ploeg een enorme dosis zelfvertrouwen. Voor SCHC is het nu vooral zaak om over anderhalve maand ook thuis te geven in de play-offs.

Den Bosch – SCHC 0-1 (0-0)

55. Yibbi Jansen 0-1 (sc)