SCHC mag alleen tevreden zijn met landstitel

Dankzij twee knappe spitsengoals van Ginella Zerbo en een snoeihard backhandschot van Delfina Merino won het sterrenensemble van SCHC zondagmiddag in een heerlijk hockeygevecht met 3-1 van Amsterdam. In deze fase van de competitie zegt dat misschien nog niet zo veel, maar duidelijk is dat het voor SCHC een mooi jaar moet kunnen worden. Al kijken ze in Bilthoven wel uit om dat hardop te zeggen. 

Misschien is het een gebrek aan lef of zelfvertrouwen. Maar bij SCHC durven ze zich, ondanks de komst van de twee topaankopen Laurien Leurink en Delfina Merino, nauwelijks uit te spreken over de landstitel. Ginella Zerbo durfde na de wedstrijd wel op te merken dat ‘alle ploegen voor het kampioenschap willen gaan’. Coach Nettie van Maasakker vindt het vooral ‘iets van de media’. Ondertussen staat er wel een wereldteam op het veld dat niet bang voor Den Bosch hoeft te zijn en mee moet kunnen doen om de strijd om de landstitel. Aan kwaliteit ontbreekt het niet, alleen aan ‘kampioenschapservaring’.

Ginella Zerbo scoorde twee keer en toonde haar klasse opnieuw. Foto: Willem Vernes

Hinch, Van Maasakker, Zerbo, Merino, Leurink, De Waard, Dirkse van den Heuvel

In het doel staat Maddie Hinch, van wie vorige week duidelijk werd dat Stichtsche haar het hele seizoen tot de beschikking heeft. Hinch heeft besloten zich dit jaar volledig op SCHC te richten en een sabbatical bij de Engelse ploeg te nemen. Achterin staat Caia van Maasakker, niet alleen een uitstekende verdediger, maar vooral de beste strafcornerneemster van Nederland.

In de aanval twee dodelijke wapens: de bevliegingen van Delfina Merino en de doelgerichtheid van Ginella Zerbo, die in bloedvorm is. Het middenveld is briljant met Carlien Dirkse van den Heuvel – aanvoerder van Oranje – en Xan de Waard, die weer een goede pot speelde en in het vierde kwart prachtig door de verdediging van Amsterdam dartelde. Na Lidewij Welten is zij inmiddels misschien wel de beste speelster van de Hoofdklasse. Daarnaast heeft SCHC ook international Laurien Leurink nog.

Wat heeft SCHC nog meer nodig om met lef en zelfvertrouwen te durven zeggen dat ze landskampioen gaan worden? Bovendien heeft de spelersgroep de coach gekregen die ze zo graag wilden hebben. Met de verdedigende invloeden van Tina Bachmann waren de speelsters het niet altijd eens, met de aanvaller ingestelde Nettie van Maasakker liggen ze wel op één lijn. Het resulteerde zondagmiddag in een prachtige wedstrijd, met veel kansen aan beide kanten. Een wedstrijd die zelfs na de 3-0 van Ginella Zerbo in de 45ste minuut nog niet was gespeeld.

Delfina Merino juicht nadat ze met haar backhand de 2-0 fraai heeft binnengeschoten. Foto: Willem Vernes

Vind je dat serieus? Dat dát ambitie is? Dat je zegt dat je landskampioen wilt worden? SCHC-coach Nettie van Maasakker

Over ‘SCHC en de landstitel’ zei Nettie van Maasakker na afloop: ‘Dat vind ik oprecht iets van de media. We hebben nu prachtig gespeeld, maar hiervoor speelden we gelijk tegen Hurley (1-1). We zijn niet met de landstitel bezig, maar met onszelf. Meerdere ploegen hebben veel goede speelsters. Amsterdam, Den Bosch, Oranje-Rood, Kampong. Daar winnen we niet zomaar van. Ik weet niet of wij een betere ploeg hebben dan Amsterdam. Ik onderschat ons niet, ik ben er gewoon niet mee bezig. Ik wil er alles uit halen wat erin zit. Waar we dan eindigen, eindigen we.’

Is dat niet een gebrek aan ambitie? ‘Vind je dat serieus? Dat dát ambitie is? Dat je zegt dat je landskampioen wilt worden? Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Onze ambitie is dat we het maximale uit onszelf willen halen. Daar komt vanzelf een eindstand uit. Ik staar me nergens blind op. Het gaat ook om realiteit. We zijn een paar speelsters kwijtgeraakt en die gaten moeten we opvullen. We zijn pas een goede ploeg als we er alles met elkaar uit halen wat erin zit. Dát is de doelstelling. Dat iedereen vanuit zijn eigen kracht hockeyt. Daar gaat het in teamsport om.’

Kimberly Thompson (Amsterdam) baalt terwijl Ginella Zerbo en Laurien Leurink van SCHC juichen. Foto: Willem Vernes

Na de 3-1 werd geen voordeel aan Amsterdam gegeven en een doelpunt van Vega afgekeurd

De coach kon tevreden zijn met het spel dat SCHC tegen Amsterdam op de mat legde. Het eerste kwart was duidelijk voor Stichtsche. In de vierde minuut tipte Ginella Zerbo op de doellijn een pass van Delfina Merino bij de tweede paal binnen. In het tweede kwart werd Amsterdam sterker en hield Maddie Hinch haar ploeg met drie schitterende reddingen op de been. Maar vlak voor rust stond Amsterdam-verdediger Kimberly Thompson verkeerd te dekken en schoot Delfina Merino met een heerlijk backhandschot de 2-0 op het scorebord.

Over de hele wedstrijd gezien kregen beide ploegen ongeveer evenveel kansen. Het derde kwart was redelijk in evenwicht. Toen Ginella Zerbo in de 45ste minuut de 3-0 binnentipte, was de wedstrijd nog niet gespeeld. Vijf minuten voor tijd schoot Maria Verschoor met haar backhand de 3-1 binnen en even later gaf de scheidsrechter geen voordeel aan Charlotte Vega, die de bal in de benedenhoek schoot. In plaats daarvan kreeg Amsterdam een strafcorner. Die werd gemist.

Nettie van Maasakker: ‘Of we daar goed weg kwamen, vind ik nog maar de vraag. Als er wordt gefloten, reageren spelers. Uiteraard gaat een aanvaller door, maar een verdediger niet. En we hadden een stick bij die bal, hè. Kijk de beelden maar terug. Ik ben in ieder geval blij met de manier waarop we hebben gespeeld. Dat is voor mij het belangrijkst. Dit soort wedstrijden zijn close. Maar we hebben goed verdedigd en verdiend gewonnen.’


7 Reacties

 1. robvisser

  Ginella Zerbo is toch wel het goudhaantje. Aan de andere kant is SCHC wel erg afhankelijk van haar. Ik geloof dat het pas de tweede goal is van Delfina Merino. Jammer dat Nettie van Maasakker nogal krampachtig doet over een landstitel. Kennelijk legt het teveel druk op de ploeg als je zegt dat je een ploeg hebt die mee kan doen voor het landskampioenschap.

  1. jackquesbrinklul

   Merino zit nu op vier goals, waarmee ze gedeeld 5de staat. Er zijn drie andere speelsters die vijf goals hebben en dan heb je Zerbo met 10.

 2. lisahockey200

  Ik snap echt niet dat die afgekeurde goal van Vega niet in de samenvatting voorkwam zo mager die samenvattingen altijd! Jammer

 3. JoostS

  Over ‘SCHC en de landstitel’ zei Nettie van Maasakker na afloop: ‘Dat vind ik oprecht iets van de media. Een Nettie! Treurig dat de redactie zoveel onvermogen en gebrek aan journalistieke kwaliteit heeft, maar ja tis wel consistent, onder de maat, dus weinig verassend inmiddels.

 4. robvisser

  @jackquesbrinklul Ik las inmiddels dat Merino er drie heeft gemaakt, daar waar Ginella Zerbo er al 11 in heeft liggen (hoofdklassehockey.nl).

  1. ton-goderie

   Ja hoor, daar gaan we weer ! Grote mond en maar euro’s er in pompen. Lekker de druk opvoeren, zodat ze in PO’s weer staan te bibberen van de stress !

  2. circlestorm69

   Ginella heeft er 10 en Merino 4 volgens het lijstje met topscorers.


Wat vind jij? Praat mee...