SCHC rekent in Amsterdam af met ’toppersyndroom’

Voor het eerst in dertien wedstrijden heeft SCHC een topper gewonnen in de reguliere competitie. Het lukte de ploeg van Lucas Judge keer op keer maar niet om tegen Amsterdam en Den Bosch de volle buit te pakken, maar daar is zondag verandering ingekomen. Na een 2-0 achterstand, voltooide Mette Winter de Bilthovense comeback: 2-3. 

Een 6,5. Met dat cijfer beoordeelde coach Lucas Judge ‘zijn’ SCHC in de eerste seizoenshelft. Collega-coach Robert Tigges van Amsterdam gaf zijn ploeg voorafgaand aan de topper tegen SCHC een ‘kleine zeven’. Beide teams kregen na de Olympische Spelen in Tokio te maken met veel blessureleed en daardoor dus ook met een uitdagende seizoenstart. ‘Onze eerste seizoenshelft is zeker te vergelijken met die van Amsterdam’, zei Judge voor de camera’s van Ziggo.

Niet veel later strompelde Sosha Benninga op krukken het Wagener Stadion binnen. De speelster van Amsterdam werd vriendelijk begroet door Felice Albers, Marijn Veen, Floor de Haan, Melanie van Rijn en Lauren Stam, andere speelsters van de Amsterdamse ziekenboeg.

Een paar meter verderop keken onder meer SCHC-internationals Pien Dicke en Laurien Leurink de wedstrijd nog altijd noodgedwongen vanaf de kant toe. Laatstgenoemde maakt volgende week naar alle waarschijnlijkheid in het laatste duel voor de winterstop weer haar opwachting.

Ruimte voor andere speelsters

Beide trainers hebben de afgelopen maanden meer dan ooit moeten puzzelen aan hun startformaties. Tiggers: ‘Het liefste wil je vanaf de eerste dag bouwen aan het team. Dus in die zin is al dat blessureleed een nadeel, maar het heeft ook een keerzijde. We hebben daardoor ruimte in kunnen bouwen voor andere speelsters om minuten te maken.’

Amsterdam-coach Robert Tigges spreekt zijn ploeg toe. Foto: Bart Scheulderman

Het gemak waarmee deze speelsters een actie durven te maken, is bewonderenswaardig. Neem de jongelingen Mare Argterberg en Isa Kroot van SCHC, die moeiteloos mee te lijken kunnen, teamgenoten aansturen en risico durven te nemen. Bij Amsterdam lijkt het bij tijd en wijle ook alsof de jeugdige speelsters nauwelijks meer hoeven te wennen het niveau van de Hoofdklasse Dames.

Eén van die speelsters bij Amsterdam is Zoë Admiraal, die in de topper tegen SCHC vlak voor het einde van het eerste kwart de 2-0 op het bord zette. Een aanval die opgezet werd door Noa Muller, ook zo’n speelster die dit seizoen al vaak door Tigges bij de groep werd gehaald. Op dat moment had Freeke Moes via een strafcornerrebound Amsterdam al met 1-0 aan de leiding gebracht.

SCHC toont veerkracht

Amsterdam had tot die periode het betere van het spel en ging dan ook terecht aan de leiding. Het was zaak voor SCHC om snel die aansluitingstreffer te forceren, het liefst nog voor rust. Die kwam er ook, zij het na het laatste fluitsignaal van de eerste helft. Yibbi Jansen verzilverde het buitenkansje op kopcirkel in drie instanties, uiteindelijk via een strafcornerrebound op kopcirkel.

Yibbi Jansen maakt de 1-2 voor SCHC. Kort daarvoor raakte Maria Verschoor van Amsterdam geblesseerd. Foto: Bart Scheulderman

Een paar tellen daarvoor ging Amsterdam-speelster Maria Verschoor geblesseerd naar de grond. Toch niet weer, moest Amsterdam-coach Tigges gedacht hebben. De schade leek mee te vallen, want Verschoor was zo’n beetje de eerste speelster die vanuit de kleedkamer na rust terugkeerde op het veld.

De Stichtsche-storm die laat in het tweede kwart in gang was gezet, was in het derde kwart nog niet gaan liggen. Kroot reageerde attent op een klutsbal en schoof de bal onder Amsterdam-keeper Anne Veenendaal: 2-2. De eindstand van het eerdere duel in Bilthoven, toen was het scoreverloop precies andersom; SCHC kwam 2-0 voor en Amsterdam maakte gelijk.

Dat er in de return in Amsterdam meer doelpunten zouden vallen, was haast onvermijdelijk. Zowel Amsterdam als SCHC speelde namelijk vol voor de winst.

Isa Kroot maakte voor SCHC de belangrijke gelijkmaker tegen Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

Het was SCHC dat reden tot juichen had, tot grote frustratie van Veenendaal. De bezoekers kregen namelijk na het eindsignaal van het derde kwart opnieuw een uitspeelcorner. Tot drie keer toe redde de goalie van Amsterdam fraai, maar de vierde poging van Mette Winter was wel raak: 2-3. In het laatste kwart hield SCHC ogenschijnlijk vrij eenvoudig stand.

Dat op zich is al een prestatie, wetende dat SCHC te kampen had met een ‘toppersyndroom’. Al twaalf opeenvolgende wedstrijden in de reguliere competitie wist SCHC niet te winnen van de andere topclubs Amsterdam en Den Bosch. Topper nummer 13 werd uiteindelijk wel een prooi voor de ploeg uit Bilthoven, dat door de winst op de ranglijst over Amsterdam heengaat.

Amsterdam – SCHC 2-3 (2-1)
8. 1-0 Freeke Moes
18. 2-0 Zoë Admiraal
35. 2-1 Yibbi Jansen
43. 2-2 Isa Kroot
53. 2-3 Mette Winter


2 Reacties

  1. RobDux

    Dit noopt tot stevige reflectie bij de KNHB. Het kan toch niet zo zijn dat SCHC en Amsterdam, al een half jaar, zeer veel toppers missen door overbelasting bij het Nederlands elftal. Die clubs betalen deze spelers. Wat staat daar tegenover?

  2. robvisser

    @RobDux Geen enkel bewijs dat die blessures met Oranje te maken hebben.


Wat vind jij? Praat mee...