Serge Spoelstra al sinds februari geen hoofdcoach van Laren meer

Aan het opmerkelijke seizoen van de gevallen topclub Laren blijkt de afgelopen weken geruisloos een hoofdstuk te zijn toegevoegd. Serge Spoelstra is al sinds februari geen hoofdcoach meer. Eindverantwoordelijk is tegenwoordig Darren Cheesman, tot daarvoor nog assistent. Spoelstra behoort nog wel tot de staf en heeft daarin ‘een ondersteunende rol’. Onder leiding van Cheesman pakte Laren afgelopen dubbelweekend zes punten.

Achter de schermen is er de afgelopen weken bij Laren het een en ander gebeurd. Bekend was dat oud-international en clubicoon Kim Lammers (tot oktober 2015 topscorer aller tijden van de Hoofdklasse) eind februari als assistent aan de bezetting in de dug-out is toegevoegd. Dat de eindverantwoordelijkheid sinds ongeveer dezelfde periode niet meer bij Spoelstra ligt, is nieuw. Dat nieuws was door de club niet naar buiten gebracht.

Spoelstra bemoeide zich hiervoor al niet zozeer met hockeyinhoudelijke zaken. Die liet hij over aan Cheesman, die de wedstrijdbespreking deed, de trainingen leidde, de coaching langs de lijn voor zijn rekening nam en de wisselschema’s maakte. Spoelstra richtte zich als peoplemanager vooral op het mentale aspect en het neerzetten van de organisatie. Laren noemde het ‘een Engels model’ met Spoelstra als zogenoemde ‘teammanager’.

Darren Cheesman voert het woord tijdens een oefenwedstrijd tegen Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

In hoeverre is je rol eigenlijk veranderd nu je al een aantal weken geen hoofdcoach meer bent?
Spoelstra: ‘In de praktijk verdomd weinig. Eigenlijk niet. Het verbaast mij dat men zo’n behoefte heeft overal een label op te plakken. Mensen zagen mij als de hoofdcoach. Zo zag ik mezelf helemaal niet. Ik heb het ook altijd gek gevonden dat de pers bij mij uitkwam voor interviews na de wedstrijd. Over hockeyinhoudelijke zaken kan Darren veel meer zeggen. Vanaf het begin hebben we ervoor gekozen dat ik de boel zou coördineren en faciliteren en dat Darren het hockeyinhoudelijke programma zou leiden. Dat hebben we ook duidelijk naar de buitenwereld gecommuniceerd. Maar als ik de pers vervolgens naar Darren had doorverwezen, had dat onrust veroorzaakt.’

De club noemde jou de eindverantwoordelijke en stelde dat jij naar buiten toe het aanspreekpunt was. Dan is het toch niet gek dat jij de interviews geeft en men jou ziet als hoofdcoach?
‘Nee. Dat is waar. Daar heb je een punt. Weet je waar het allemaal uit voorkomt? Toen wij voor deze constructie kozen, hadden we een ander profiel voor de rol van assistent voor ogen. Minder ervaren en minder capabel dan Darren is. Eerst waren we bezig met iemand anders, pas daarna kwam Darren in the picture.’

Na al die maanden kwamen jullie tot de conclusie dat Darren capabel genoeg is om zelf aan het roer te staan?
Ja. Dat is in de praktijk gebleken. Ik heb een fulltime baan, hij staat fulltime op het trainingsveld. Voor het teamproces is het efficiënter dat hij de leiding heeft. I don’t mind. Je moet niet stug vasthouden aan afgesproken patronen, of aan ego’s. Ik heb mezelf nooit als de baas gezien. Als dit het meest efficiënt is, moeten we dit doen. Klaar. We wilden ook meer hockeyknowhow op de bank hebben zitten en daarom hebben we Kim erbij betrokken. Ik ben blij met haar. Ik heb haar interlands eens nageteld [203] en vergeleken met die van mezelf [nul] en toen wist ik dat we haar erbij moesten halen, haha.’

Is het fijn om niet meer de verantwoordelijkheid te hebben?
‘Daar heeft het niets mee te maken. Als er iemand is die verantwoordelijkheid neemt, ben ik het. Ik ben de laatste die de verantwoordelijkheid van zich af zou schuiven vanwege de plek op de ranglijst. Als dat wel zo was, was ik nu niet meer bij de ploeg betrokken geweest. Ik loop niet weg.’


17 Reacties

 1. llinders

  Als Laren zondag wint dan is het allemaal goed. Spelen ze volgend seizoen weer in de hoofdklasse. Er zijn geen play-outs. Het is wel heel spannend onderin met twee teams die al zo lang in de hoofdklasse spelen en Victoria. Wat zou het een stunt zijn als Victoria wint en in de hoofdklasse blijft. Ook omdat ze daar gewoon doen en reëel zijn, dat zou eigenlijk beloond moeten worden.

 2. Avdd

  Zou dit bericht ook naar buiten zijn gekomen als ze afgelopen weekend geen 6 punten hadden gepakt? Laten we hopen dat Laren of Kampong degradeert, het zijn de clubs met het meeste wanbeleid.

  1. Eelco Houwink

   Een enorm sterk en geraffineerd mediabeleid, om het nu pas naar buiten te brengen. Dit kenmerkt een Grote Club waar de belangen nu eenmaal enorm zijn en er oerkrachten van buitenaardse dimensies loskomen. Dat het sportief gaat goedkomen is dan meer een detail.

 3. MIck

  Mooi om te zien dat een clubicoon als Kim Lammers haar nek uitsteekt.

  1. stekel

   De icoon die tijdens haar actieve carrière, nooit ook maar een uur aan de jeugd daar bestede of training gaf, ging direct terug ging naar haar jeugd club huizen..wordt ineens weer ‘de club icoon van Laren. Hilarisch toch ?

 4. rustaaagh

  Zeker top van Lammers. Spoelstra heeft idd altijd gezegd dat hij coordinerend was en niet de hockey kunde heeft die anderen in de staf wel hebben. Maar ik kan me ook herinneren dat Cheesman niet altijd beschikbaar zou zijn.

 5. kees

  Ik begrijp bovenstaande reacties niet helemaal, los van alles met betrekking tot Kim. Laren heeft gewoon zijn eindverantwoordelijke aan de kant geschoven, niets meer en niets minder. Je zou het ook ontslag kunnen noemen, alleen met een aai over de bol en waardering voor Serge heeft hij toch nog een rol. Alles om naar buiten toe niet toe te hoeven geven dat het plan is mislukt. Zeven maanden geleden riepen de meesten dit al.... Uiteraard is Elsemieke H. betrokken geweest bij de communicatie, een professional, dus daarmee lijkt het nog wat..... Als Serge zich niet zo hondsloyaal opstelde, was gewoon de pleuris uitgebroken. Het is een beetje als een sekte hè? Als je met allemaal gelijk gestemden de beslissingen neemt, dan blijf je door-etteren, ook als je jaar in jaar uit de foute keuzes maakt.... Have fun daar met elkaar, niet mijn club....

  1. de-leermeester

   Idd, Laren ga eens buiten je 'comfortzone ' kijken voor een nieuwe, frisse trainingsstaf (als dat van toepassing mocht zijn). "Your mind is like a parachute, it doesn't work until it's open" "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend "

  2. stekel

   Laren doet wat ze deed er is niets verandert daar, alleen nu nog meer aandacht voor de communicatie en marketing.

 6. MIck

  Stekel, ben jij ooit op een vervelende manier weggegaan bij Laren? Altijd zo negatief is niet nodig toch? kim Lammers is een icoon van Laren en steekt nu haar nek uit iets wat alleen maar te prijzen valt.

  1. MIck

   Je komt zo zuur over , zeker in deze gekke tijd wees lekker positief.

 7. onafhankelijkesportfan

  Je slaat de spijker op zijn kop MIck

 8. Freekie

  Laren als vanouds weer goed in leuke termen, definities etc bedenken. 'het Engels model' 😂

 9. rustaaagh

  Lekker @Mick, om iemand in deze tijd positief te wensen ;)

 10. Boearco

  Lullige situatie voor Serge. Tijd voor een lange termijn beleid waar de club zich aan vast gaat houden. Misschien bouwen ipv alleen naar resultaat te kijken.

 11. stevenwickel@gmail.com

  Mick, je hebt helemaal gelijk. 'Stekel' slaat nu de plank mis. Ik bedoel, noem mij 1 (één) hoofdklasse club waar het eerste team NIET wat ver van de breedte hockey staat. En als je als speler per week 4x traint en 1 x speelt, lijkt mij dat ook wel genoeg. Anders kan je net zo goed je caravan op de parkeerplaats zetten. En opleidingen komen nog steeds niet in luisterboeken. Na de wedstrijden van Dames 1 besteedde Kim, Naomi en de Smabertjes ALTIJD tijd aan de jeugd die kwam kijken. Uit ervaring weet ik dat ze ook nooit te beroerd waren om een gasttraining te geven. Nog steeds niet! (Geldt ook voor huidige Heren 1). Dus ja, structureel kan het niet maar incidenteel wel.... MAAR TOCH OOK WEER NIET. Want het vandaag vertrekkende bestuurslid Jeugd en haar boezemvriendin hielden steeds alles tegen. Schermend met "Andere belangen" en een karrevracht aan schijnargumenten en rookgordijnen kan je dan per mail verwachten. M.b.t. Serge, als er iemand is die je op Laren dag en nacht kan bellen en je belangenloos opweg helpt, is het Serge wel. Mag ik ook even vermelden dat hij begeleider was van het recente Landskampioenschap van JA1. Hij zou een ideaal begeleidingsteam zijn geweest met Donald Drost en Kim Lammers. Beste Stekel, ik lees je teksten soms met een glimlach. En ik ben net als velen trainers, coaches ook recent vervelend weggegaan. (Sinds 1984 lid van Laren) misschien delen we die ervaring. Maar kom niet aan mensen die een echt Laren club hart hebben. Dat is flauw. Ik bedoel, hoeveel uren staat Floris-Jan Bovelander bij Bloemendaal op het veld? Tom van 't Hek bij Kampong? Jazet bij HGC? etc.etc. En toch als die clubs hun nodig hebben, komen ze. Zal nooit een discussie zijn. Dat maakt de hockeysport zo mooi. De Smabertjes, nu Kim staan uren op of langs het veld en dat geheel belangenloos. Oh en een communicatie-cie of Spindoctors.... die hebben we op Laren niet meer... die zijn ook weggejaagd. Steven Wickel


Wat vind jij? Praat mee...