Shoot-outs vormden de apotheose die SCHC-Amsterdam verdiende

Een juweel van een wedstrijd. Dat was de beslissende confrontatie tussen de twee topclubs SCHC en Amsterdam in Bilthoven. Het ongekend heerlijke drieluik tussen de nummers twee en drie van de reguliere competitie kreeg na 210 minuten hockeyen de ontknoping die het verdiende: een bloedstollende shoot-outserie. Met keepster Alexandra Heerbaart als hoofdrolspeler.

Zondagmiddag om 14.45 uur was SCHC-Amsterdam al een wedstrijd met duizend verhalen. Tel maar even mee. De verrassende strafcornervariant vroeg in het eerste kwart, waarmee Amsterdam de Bilthovense verdediging uit elkaar speelde en via een pass van aangeefster Freeke Moes op Felice Albers op voorsprong kwam (0-1). De eerste sleeppush van Yibbi Jansen dit drieluik die raak was, waardoor SCHC na twintig minuten hockeyen de stand gelijk trok (1-1). Het ongelukkige eigen doelpunt van Anna de Geus (1-2) in de eerste minuut na rust, wat tot diep in het vierde kwart uitschakeling voor SCHC leek te betekenen. De gelijkmaker van Ginella Zerbo (2-2) die toch nog viel, vijf minuten voor tijd.

En de kers op de taart moest toen nog volgen: de shoot-outs.

‘Dit was een episch gevecht. Dat zeg je goed. We wisten dat we aan elkaar gewaagd waren. Maar ik was er honderd procent van overtuigd dat wij Amsterdam over drie wedstrijden zouden verslaan. Ik heb geen moment het idee gedacht dat het klaar voor ons was. Ook niet na die 1-2 van Amsterdam. 210 minuten lang heb ik vertrouwen gehad in deze ploeg’, zei Heerbaart even voordat ze het trappetje beklom onderaan het clubhuis van SCHC. Daarbij werd ze door het publiek getrakteerd op een kletterend applaus.

Alexandra Heerbaart tilt Xan de Waard uit vreugde op na het bereiken van de finale om de landstitel. Foto: Willem Vernes

Strafbal voor Amsterdam

De shoot-outserie was vooral een gevecht tussen de keepsters Alexandra Heerbaart (SCHC) en Anne Veenendaal (Amsterdam). Veenendaal was een maand geleden de koningin van de shoot-outs, tijdens de twee door Amsterdam gewonnen series in de Euro Hockey League. Maar afgelopen donderdag was de keepster van het Nederlands elftal minder succesvol. Van de vier pogingen van Stichtsche stopte ze alleen die van aanvaller Mette Winter. Heerbaart – drie reddingen afgelopen donderdag – kwam toen als winnaar uit de strijd. Geen speelster van Amsterdam had bij haar weten te scoren.

Zondagmiddag was de shoot-outserie nog veel memorabeler dan die van de eerste confrontatie tussen beide clubs, gewonnen door Stichtsche. De noemenswaardige momenten volgden elkaar in rap tempo op. Na de rake shoot-outs van Yibbi Jansen en Felice Albers was Kyra Fortuin de eerste die haar shoot-out miste, waardoor Stichtsche na drie genomen shoot-outs feitelijk tegen een achterstand aankeek (1-1).

Maar toen begon het spektakel. Met haar stick dook Heerbaart naar de bal in duel met Maria Verschoor. Daarbij kwam de middenvelder van Amsterdam ten val. Strafbal, oordeelden scheidsrechters Lisette Baljon en Marc van Tuijl.

Het moment tussen Alexandra Heerbaart en Freeke Moes waarvoor Amsterdam een strafbal claimt. Foto: Willem Vernes

Het tikje dat Heerbaart met haar voet tegen de bal gaf

Het schouwspel dat daarop volgde, nam opmerkelijk veel tijd in beslag. Heerbaart wisselde terug naar haar normale stick in plaats van haar shoot-outstick. Ze stond zelfs alweer klaar onder de lat, toen de scheidsrechter haar erop wezen dat dat niet mocht. Opnieuw legde Heerbaart de lange weg af richting het groepje shoot-outnemers van Stichtsche, waar manager Caroline Minderhoud haar shoot-outstick vasthield. Het zorgde voor nog meer vertraging. Maar daar bleef het niet bij.

Terug in haar doel zagen de haviksogen van Heerbaart iets opvallends. De bal die was klaargelegd door strafbalneemster Floor de Haan, lag volgens haar niet op de stip. Voor de tweede keer achter elkaar kwam Heerbaart van haar lijn af. Met haar rechtervoet duwde de keepster de bal een paar centimeter achteruit. Tot groot genoegen van het Bilthovense publiek, dat steeds harder begon te joelen. Onbedoeld kwam haar actie intimiderend over. Het wierp zijn vruchten af. De Haan pushte hard naar de hoek, maar Heerbaart voorkwam met haar stick een tegendoelpunt. De stand was weer gelijk getrokken (1-1).

Floor de Haan legt de bal op de stip nadat Alexandra Heerbaart er een tikje tegen heeft gegeven. Foto: Willem Vernes

Dat waren pas de eerste memorabele momenten van de shoot-outserie. Vervolgens was het de beurt aan aanvaller Mette Winter. Dat zij zich überhaupt meldde, verdiende een compliment. Winter is pas negentien jaar en miste afgelopen donderdag niet één, maar twee shoot-outs, nadat ze de eerste opnieuw mocht nemen. Maar met alle ogen op het sportpark aan de Kees Boekelaan op haar gericht, bezweek ze niet onder de druk. Uit de turn draaide ze de bal op de plank, waarmee ze SCHC op voorsprong zette (2-1).

Mette Winter juicht na het scoren van haar shoot-out. Op de achtergrond steekt Alexandra Heerbaart van blijdschap haar armen in de lucht. Foto: Willem Vernes

Blessure voor Anne Veenendaal

Ook de volgende shoot-out had weer een bijzonder verhaal. Freeke Moes ging over de rechterarm van Heerbaart neer. De gedachten van Amsterdam gingen uit naar een strafbal, net als in het geval van Maria Verschoor. Behalve de bal speelde Heerbaart ook de benen van Moes, claimde Amsterdam. Maar na het klinken van de fluit zat de aanvaller vloekend op de grond. Ze kreeg geen strafbal toebedeeld.

Toen Anna de Geus haar ploeg vervolgens naar een 3-1 voorsprong schoot, gebeurde er opnieuw iets dat iets dat niet onbenoemd kan blijven. Het was het zoveelste opvallende moment. Anne Veenendaal bleef geblesseerd op de grond liggen. Voor het publiek was het moeilijk te zien wat er precies met haar aan de hand was. In eerste instantie leek het erop dat ze bevangen was geraakt door de hitte. Al snel rende er iemand met een emmer koud water het veld in. Maar toen Veenendaal na een behandeling van enkele minuten overeind kwam, begeleid door een applaus van het gerustgestelde publiek, strompelde ze voetje voor voetje vooruit. Ze greep naar haar hamstring. Het zag er slecht uit. Ook met het oog op de komende weken, wanneer het Nederlands elftal zich voorbereidt op het wereldkampioenschap (1-17 juli).

Anne Veenendaal lag een behoorlijke tijd geblesseerd op het veld na de shoot-out van Anna de Geus. Foto: Willem Vernes

Wel of niet binnen de tijd gescoord?

Het sluitstuk was de poging van Noor de Baat. Als zij haar shoot-out zou missen, was Stichtsche geplaatst voor de finale. Maar ook dit moment leverde de nodige discussie op. Noor de Baat scoorde, maar ongeveer tegelijktijdig klonk het fluitje dat het einde van de acht seconden aangaf. De Baat had gescoord binnen de tijd, oordeelde scheidsrechter Baljon. Doelpunt.

Heerbaart ontplofte. Woedend stormde ze op Baljon af. Die was niet zeker van haar zaak en zocht contact met collega-arbiter Van Tuijl. Er volgde kortstondig overleg. Heel Bilthoven hield de adem in. En toen klonk het fluitje van Baljon opnieuw. Toch geen doelpunt.

De speelsters van Stichtsche sprintten op keepster Heerbaart af. Xan de Waard was de eerste die in haar armen vloog, terwijl Amsterdam tevergeefs protesteerde bij scheidsrechter Van Tuijl. Het was de ongekende apotheose van een zinderende halve finale. Voor het eerst sinds 2015 plaatste SCHC zich voor de NK-finale.

Freeke Moes reageert gefrustreerd op de scheidsrechters. Foto: Willem Vernes

Heerbaart: ‘Wij hebben dit seizoen zo’n bijzondere reis afgelegd. We zijn in augustus begonnen. Inmiddels zijn we bijna tien maanden verder. Ik vind het fantastisch wat we in die tijd met elkaar hebben neergezet. We hebben geleerd om voor elkaar door het vuur te gaan. Schitterend hoe we deze drie play-offwedstrijden hebben gespeeld. Dat doet wat met me. Ik krijg er bijna kippenvel van. Ik vind het echt heel bijzonder. Voor mij voelt het bijna als een sprookje.’


1 Reactie

  1. reneclumpkens

    Schitterende wedstrijd. Mijn Amsterdam hart huilt. Stichtse: veel succes in de finale.


Wat vind jij? Praat mee...