Sosha Benninga: ‘Ook zonder Eva hebben we een topploeg’

De laatste vier minuten van de topwedstrijd SCHC-Amsterdam (2-3) gingen de gedachten terug naar het seizoen 2018/2019, toen Amsterdam de ene na de andere comeback voltooide en de landstitel opeiste. In Bilthoven werd nu een achterstand van 1-2 omgebogen. ‘We zijn een vechtmachine’, zei aanvaller Sosha Benninga, de tip-in-koningin van de laatste weken.

De strafbal van international Lauren Stam buiten bereik van SCHC-keepster Alexandra Heerbaart in de 66ste minuut (2-2) en het harde schot van aanvaller Michelle Fillet in de korte hoek in de 67ste minuut (2-3) deden terugdenken aan het sprookjesachtige seizoen van Amsterdam. Toen legde de ploeg eerst beslag op de Europa Cup en won het vervolgens de landstitel.

Dat gebeurde in een reeks wedstrijden waarin Amsterdam veerkracht toonde, keer op keer. Op 17 maart 2019 draaide het een 0-1 achterstand tegen Den Bosch na rust om in een 2-1 overwinning. Op 24 maart 2019 was Amsterdam in de eerste helft met de rug tegen de muur gezet door SCHC (2-0 achter), maar sleepte het alsnog een gelijkspel uit het vuur (2-2). Op 19 april 2019 scoorde de vechtmachine van toenmalig coach Rick Mathijssen na een 0-2 achterstand in de Europa Cup-kwartfinale tegen UHC Hamburg drie keer binnen tien minuten (3-2 overwinning). En op 23 mei 2019 toverde Amsterdam in de NK-finale tegen Den Bosch een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege.

Wat de stand ook is, we geven niet op. Nooit. Dat is een van onze grootste krachten, die we kunnen opwekken op momenten dat het moet.

Terugvechten van een achterstand zit sindsdien in het DNA van Amsterdam, weet Benninga. ‘Dat is het seizoen geweest waarin onze vechtersmentaliteit naar boven is gekomen. Sindsdien hebben we dat gevoel niet meer losgelaten. Wat de stand ook is, we geven niet op. Nooit. Dat is een van onze grootste krachten, die we kunnen opwekken op momenten dat het moet. Zoals nu. Ik ben er tegen SCHC altijd in blijven geloven dat we de 2-1 achterstand ongedaan konden maken. Ook een paar minuten voor tijd nog.’

Amsterdam scoort vlak voor tijd direct na de 2-2 ook de 2-3. Foto: OrangePictures/Albert van der Ploeg

Zonder Eva de Goede de play-offs in

Ruim een week geleden lagen de speelsters van Amsterdam zelf verslagen op de grond, na de verloren shootout-serie in de EHL-halve finale tegen Den Bosch. Toen had Amsterdam met nog 1 minuut 15 op de klok zelf een 1-0 voorsprong weggegeven. De klap in het gezicht een dag later was misschien nog wel harder. Tegen Der Club an der Alster in het gevecht om het brons kwam aanvoerder, middenvelder en sieraad voor het hockey Eva de Goede ten val, waarbij ze haar pols brak.

‘De derde plek had voor ons een heel zwart randje. Het wegvallen van Eva is natuurlijk ongekend zuur. Nog elke wedstrijd bewijst ze haar klasse. Ze is niet voor niets uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Twee keer zelfs. Wat mij betreft komt daar nog een derde keer bij’, stak Benninga de loftrompet over haar teamgenoot, die Amsterdam in de play-offs moet missen.

Ook zonder de captain van het Nederlands elftal binnen de lijnen heeft Benninga het vertrouwen dat Amsterdam een topploeg is. Centraal op het middenveld zijn het Ilse Kappelle en Noor de Baat die haar rol overnemen. ‘Niemand kan Eva vervangen, want iedereen heeft haar eigen kwaliteiten. Maar als Eva er normaal gesproken even niet in staat, dan staat Ilse of Noor ook al op haar plek. Zij volbrengen die taak fantastisch. Ik heb vertrouwen in ze. We hebben genoeg uitstekende speelsters om de strijd met de andere teams in de play-offs aan te gaan. Als team zijn we bovendien nog hechter geworden nu we het verlies van Eva moeten opvangen.’

Sosha Benninga in de armen van Robert Tigges, na haar twee belangrijke goals in de Europa-kwartfinale tegen UHC Hamburg in 2019. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Wéér een tip-in goal van Benninga

Zelf was Benninga zondag in de wedstrijd tegen SCHC belangrijk met een knappe tip-in-goal. Uitstekend getimed kwam ze voor haar mandekker Suzanne Homma en verlengde ze de pass van achteruit van Sabine Plönissen tot een doelpunt. Drie weken geleden maakte Benninga tegen Kampong ook al een goal via een tip-in. Datzelfde deed ze diezelfde week in de vrijdagavondwedstrijd tegen Bloemendaal. De tip-in is haar handelsmerk aan het worden.

‘Tijdens trainingen leg ik de lat hoog voor mezelf. Elke bal die ik tip, moet minimaal op goal. Ik merk dat ik steeds meer progressie boek. Het is heerlijk om dit soort goals te maken’, zei Benninga, die bescheiden bleef. ‘De credits gaan net zo goed naar Sabine. De ballen die zij de cirkel in passt, zijn fantastisch. Het enige wat ik hoef te doen, is mijn stick er tegenaan houden.’


3 Reacties

  1. reneclumpkens

    Mmm, ik ben Amsterdams partijdig en misschien kun je dan beter achter een account "cornervlag" of "doelpaal" of zoiets schrijven, maar hoe goed waren Kyra Fortuin en Lauren Stam gisteren? Geweldige wedstrijd. Verheug me op de play offs.

  2. Horn_964

    Was echt een leuke wedstrijd afgelopen zondag. Ik denk dat bovenstaande quote "Wat de stand ook is, we geven niet op. Nooit. Dat is een van onze grootste krachten, die we kunnen opwekken op momenten dat het moet" precies het grote verschil tussen deze twee ploegen is. Niet de hockeykwaliteiten.

  3. Hockeyfeest

    Niet mee eens hoor. Doorzettingsvermogen is natuurlijk heel belangrijk en vaak ook doorslaggevend. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk kwaliteitsverschil tussen SCHC en Amsterdam zit. Zoals iemand elders al opmerkte, is Amsterdam in de breedte duidelijk sterker dan SCHC. Bij SCHC zijn er een aantal speelsters heel sterk, maar een aantal haalt (structureel) niet het benodigde niveau voor een topploeg. Tja los dat dan maar eens netjes op........ Dat betekent of iedereen naar een hoger niveau tillen (andere aanpak trainingen?) of een ander selectiebeleid of accepteren dat het net niet top is.


Wat vind jij? Praat mee...