Speculeren is begonnen: wie volgt Raoul Ehren op bij Den Bosch?

Clubicoon en succescoach Raoul Ehren (47) vertrekt aan het eind van dit seizoen na twaalf jaar bij twintigvoudig landskampioen Den Bosch. De club staat voor de zware taak een waardig opvolger te vinden.

Je zult Vera Vorstenbosch maar zijn, de oud-speelster van Dames 1 die verantwoordelijk is voor het technisch beleid bij de vrouwenlijn van Den Bosch. Ga er maar aan staan, om de opvolger te benoemen van de coach die Den Bosch de afgelopen elf seizoenen naar acht landstitels leidde – zijn vijf landstitels als assistent nog niet eens meegerekend. Wie geef je het vertrouwen en belast je met de druk om in de voetsporen te treden van een van de meest succesvolle clubcoaches van deze eeuw?

Het speculeren is begonnen! Schopman misschien? Marijne?

Over het invullen van de vacature gaat de komende periode natuurlijk veel worden gefilosofeerd en gespeculeerd. Daar gaan wij in dit artikel fijn aan meedoen.

Wat ons betreft zijn er grofweg twee wegen die Den Bosch kan inslaan: het aanstellen van óf een oudere, ervaren coach óf een onervaren, talentvolle coach, bekend met het DNA van de club. Voor optie één is het minste lef nodig: een coach die zijn of haar sporen in het trainersvak heeft verdiend en genoeg bagage en statuur heeft om zwaargewicht Ehren op te volgen. Iemand met bij voorkeur ervaring in het internationale tophockey en met een geelzwart hart, ook niet onbelangrijk voor een club met een eigen topsportcultuur, waar winnen de maat is.

Ongetwijfeld hebben ze in Den Bosch al de nodige namen van ervaren coaches op een lijstje gekrabbeld. Wat te denken van Janneke Schopman bijvoorbeeld? Maakte van SCHC gestaag een topploeg en heeft internationaal ervaring opgedaan als bondscoach van de Verenigde Staten en nu als assistent bij India. Ook mooi meegenomen: ze won als speelster vijf landstitels in het shirt van Den Bosch.

Sjoerd Marijne dan? Hockeyde tien jaar lang in het eerste van Den Bosch, waarmee hij in 1998 en 2001 landskampioen werd. Had aan de Oosterplas bovendien de mannen al eens onder zijn hoede. Alleen: kleeft zijn ontslag in 2015 bij het Nederlands elftal niet te veel aan hem?

Voormalig Den Bosch-speelster Janneke Schopman heeft als assistent bij het vrouwenteam van India een contract tot en met de Olympische Spelen van Tokio. Foto: Koen Suyk

Wie natuurlijk ook rondloopt op Den Bosch, als lid van de technische staf bij de mannen: Marc Lammers. Eerst het olympisch goud met de Oranje Dames in 2008 in Peking en later zijn afscheid in 2014 als hockeycoach hebben hem inmiddels een haast mythische status bezorgd. Bekend zijn Lammers’ ambities om een comeback als hoofdcoach te maken. Bij Ziggo Sport sprak hij afgelopen jaar echter zijn voorkeur voor het mannenhockey uit. Bovendien: hij heeft sinds 2008 niets meer in het vrouwenhockey gedaan – wel érg lang.

Ook een interessante gedachte: Eric Verboom. Coacht al sinds het seizoen 2014/2015 de mannen van Den Bosch. Of wat te denken van Niels Thijssen, die na zijn afscheid van de Belgische nationale ploeg nog geen club heeft gevonden?

Voormalig strafcornerfenomeen Maartje Paumen vormt bij Tilburg een duo met een ander Den Bosch-icoon: Ageeth Boomgaardt. Foto: Willem Vernes

Of kiest Den Bosch voor de Raoul Ehren-route: de onervaren, talentvolle coach?

Goed, dat is de eerste weg waarvoor Den Bosch kan kiezen. Voor optie twee is een stuk meer lef nodig: die van de onervaren, talentvolle coach. De Raoul Ehren-route dus. Voordat Ehren in het seizoen 2009/2010 bij Den Bosch op eigen benen kwam te staan en daarmee in de voetsporen trad van Herman Kruis – na de Duitse tussenpaus Robin Rösch – was hij pas één jaar hoofdcoach van Push Dames 1. Al op 36-jarige leeftijd begon hij aan de klus waarmee hij uiteindelijk de status van topcoach verwierf.

Voor Bart Broeders, sinds dit seizoen Ehrens assistent, komt een klus zo groot als deze waarschijnlijk nog te vroeg. Wél iemand om rekening mee te houden: Bas van Zundert. Zes jaar lang was hij als assistent in de leer bij grootmeester Ehren zelf, met wie hij samen vier landstitels en drie Europacups veroverde. Sinds dit jaar coacht hij de mannen van overgangsklasser Push.

Over jonge, onervaren coaches met een geelzwart hart gesproken: assistent bij Tilburg is op dit moment natuurlijk Den Bosch-icoon Maartje Paumen, topscorer van de Hoofdklasse aller tijden. Wie anders dan zij is de ultieme verpersoonlijking van het Bossche Bazen-DNA? Sinds het seizoen 2018/2019 – toen nog bij MOP – vormt ze een tandem met Ageeth Boomgaardt, die natuurlijk met zeven gewonnen landstitels als speelster ook niet bepaald een onbekende van de club uit Noord-Brabant is.

Kortom: opties genoeg weliswaar. Maar vrijwel de meesten van hen hebben hetzelfde nadeel: een prijzenkast die een stuk leger is dan die van de huidige succescoach. Onoverkomelijk natuurlijk, want in het tijdperk-Ehren veroverden alleen Alyson Annan en Rick Mathijssen (beiden met Amsterdam) als trainer een landstitel in het vrouwenhockey. Dat de spoeling wat dat betreft dus dun is, is nu eenmaal de prijs die Den Bosch betaalt voor de gloriejaren onder leiding van Ehren.

 • Wie moet Den Bosch aanstellen als opvolger van Raoul Ehren?

  Deze poll is gesloten.

  Wie moet Den Bosch aanstellen als opvolger van Raoul Ehren?  Ophalen van gegevens


28 Reacties

 1. K.IJker

  De vraag is niet welke hockeynaam met/zonder prijzenkast moet Raoul Ehren opvolgen. Maar welke coach heeft technische en tactische hockeyvisie die kampioensvrouwen van Den Bosch helpt en uitdaagt om nog verder individueel en collectief te groeien.

 2. gerrit-v

  Gewoon Maartje Paumen de eindverantwoordelijkheid geven, met een oudere, ervaren assistent (die geen ambities meer heeft om hoofdcoach te worden) aan haar zijde.

  1. Nvanas012

   Paumen zit net bij Tilburg joh

  2. jobe

   Volledig eens. Goede assistent naast Maartje zodat zij kan groeien. Toon Siepmans ideaal ernaast of Roger van Gent. Kennen de club en toppers die kunnen opleiden. Herman Kruis als mentor ernaast kan ook. Mogelijkheden genoeg. Ageeth is wel meer een hoofdcoach die dit zonder meer goed aan kan.

  3. Freekie

   Want Paumen heeft als coach zo veel bewezen..?

 3. hw

  Ik twijfel nog.

 4. fantophockey

  Paumen/Boomgaardt met stip bovenaan het lijstje. Het gaat er vooral om van den Bosch een “team” te maken en te houden en daar is deze combi het meest geschikt voor. Ga er maar aan staan om al die internationals met nieuwe jonge talenten wederom succesvol te laten zijn. Paumen/Boomgaardt hebben alle ervaringen die nodig zijn om de komende 10 jaar weer te waarborgen voor succes.

  1. hockeyer123

   Die hebben nog 2,5 jaar contract in Tilburg. Dat wordt een flinke afkoopsom voor Den Bosch dus .... 💵💵

  2. fantophockey

   Positieverbetering en dus geen enkel probleem..

  3. opleidenkey

   Goede speler betekent zeker niet automatisch ook goede coach. Dus wat mij betreft ze mag het eerste elders laten zien.

 5. Mark Bouwman

  Misschien een keertje "out of the box" denken......🙃

 6. unplugged

  Moeilijke vraag , Den Bosch is een aparte club , maar Janneke Schopman zeker niet . Het gaat ook niet zozeer over een trainer (training geven kan iedereen) maar het gaat meer over de inteligentie / nivo als coach . En een vrouwelijke coach zijn ze niet gewent dat risico is m.i. erg groot , dat kan alle kanten opvallen . Ik denk zelf meer aan Mark Lammers , Sjoerd Marijnen of Jeroen Delmee . Het wordt een moeilijke klus voor het bestuur .

  1. stekel

   Wat een zeer beperkt zicht op de wereld heb jij zeg.

  2. chefkedevries

   Haha lekker!! Ga door

 7. JanHeinvdWaals

  Waarom zal Eric Verboom een stap terug doen?

 8. RamsesVergeetmeniet

  Unplugged en intelligentie...dat is volgens mij niet echt een sterke combinatie

 9. misha-van-oostveen

  Paumen heeft nog gespeeld met een deel vd selectie. Komt te vroeg en het is maar de vraag of ze tactisch voldoende bagage heeft als hoofdcoach. Het wordt sowieso een moeilijke opvolging.

 10. paul1982

  Ik mis iemand op de lijst... Even verrassend als ervaren, succesvol, geschikt en beschikbaar

 11. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Misschien eerst even bellen met tophockeybestuur van Laren. Daar gaan de goede coach trainers als warme broodjes over de toonbank... Mevr. Smabers heeft vast nog wel weer zn oud gediende "naam" in haar telefoon staan.... Als Den Bosch slim is gaan ze zeker niet voor boem boem paumen en boem boem boomgaardt. Deze dames in actie gezien en eerlijk tactisch gezien nog lang niet op niveau waar dames van Den Bosch om vragen. Misschien Caldas....

  1. stekel

   Daar is lijst wel kort hoor. Mensen zijn al zo vaak gebeld door Laren dat ze geheim nummer hebben aangevraagd.

 12. JMJFijen

  Leuk als supporter van Den Bosch deze metlie van gedachtespinsels zie hier boven te lezen . Het zou best kunnen dat onder de reeds genoemden de nieuwe coach gekozen wordt. Zeker? Nee, niks is zeker. De club, Vera Vorstenbosch incluis, leggen al op meerdere fronten het oor te luisteren, niet in het minst bij de ervaren speelsters en adviseurs waar Den Bosch rijk aan is. Uiteindelijk komt er een naam, verrassende naam? uit de hoge hoed. Tja, wie dit gaat worden is nu nog de vraag, of niet. Wat wel duidelijkheid is dat bestuur, keuzecommissie, adviseurs, kortom iedereen die erbij betrokken is tot het moment supreme de kiezen op elkaar houdt. U en ik horen het pas als de zaak beklonken is en tot dat moment blijft het in deze naar buiten oorverdovend stil aan de Oosterplas. Zo hoort dat ook. Toch benieuwd wie het gaat worden. Groet.......... Sjang

 13. FIHCOACH

  Zou juist een trainer /coach aanstellen die totaal geen banden of verleden heeft met Den Bosch. En ook geen gevestigde naam. Voorbeeld : Arnoud Boersma heeft met Wageningen enorme stappen gemaakt. Of een Martijn Verkerk dames van Bloemendaal en Laren (zijn echt team bouwers en coaches) of een Rick Mathijsen. En nog een jong talent in Duitsland Rein van Eijk. Wens ze veel wijsheid toe daar in s'Hertogenbosch , gelukkig hoeven wij die keuze niet te maken .

  1. AvA

   Rein v Eijk idd leuke gast.

 14. rustaaagh

  Zou Robbert-Jan de Vos het al aankunnen en passen bij Den Bosch? Die zit al bij Den Bosch als technisch manager topjeugd.

  1. Boearco

   Robbert Jan heeft het erg goed gedaan. Ook Lennard Poillot is een prima coach. Verder heeft Niels Thijssen het ook erg goed gedaan in België. Er is genoeg keus.

 15. Bob Krulvis

  @FIHCOACH Rein van Eijk heeft net bijgetekend in Duitsland in een andere rol.

 16. de-leermeester

  Voel me (na al die speculatieve suggesties) toch geroepen om te melden dat ik níet beschikbaar ben voor de hoofdcoachfunctie.

  1. jobe

   Gelukkig maar. Iedereen blij


Wat vind jij? Praat mee...