Speelronde 10 HK (D): Amsterdam kan kater wegwerken tegen hdm

De tweede wedstrijd van het weekend en speelronde 10 in de Hoofdklasse Dames. Groningen kreeg het deksel flink op de neus door in eigen huis van concurrent Bloemendaal te verliezen. Zondag mogen de noorderlingen langs bij SCHC. Bloemendaal krijgt juist Den Bosch, nog altijd met de volle buit uit negen wedstrijden, op bezoek. Amsterdam, dat vrijdagavond voor het eerst puntverlies leed, ontvangt hdm. En er staat een derby op het menu: Laren – Huizen!

SCHC – Groningen

SCHC is in de Hoofdklasse ongeslagen tegen Groningen. Stichtsche won drie van haar voorgaande vier ontmoetingen en speelde één keer gelijk. Alleen op 12 november 2006, in de eerste ontmoetingen ooit tussen deze teams op het hoogste niveau, voorkwam Groningen een nederlaag tegen SCHC. Die dag eindigde de confrontatie in Haren doelpuntloos (0-0). Thuis won SCHC haar beide voorgaande Hoofdklasse-duels met Groningen en kreeg in deze wedstrijden geen enkele goal tegen. SCHC verloor in 2017 thuis slechts één keer in de Hoofdklasse. Stichtsche leed dit kalenderjaar alleen op 10 september tegen hdm (1-3) een thuisnederlaag.

Groningen verloor acht van haar laatste negen uitduels in de Hoofdklasse. In deze reeks voorkwam de ploeg alleen op 15 april bij MOP (1-5) een uitnederlaag. Dit seizoen verloor Groningen al haar vier uitduels. Alleen in 2000/2001 startte de ploeg ooit een Hoofdklasse-seizoen met vijf uitnederlagen op rij.

Arbiters: Jan van der Vlist & Lusiana Jansen

Bloemendaal – Den Bosch

Den Bosch won haar laatste dertien Hoofdklasse-duels met Bloemendaal en hield in zes van de laatste acht ontmoetingen haar doel schoon. De laatste keer dat Bloemendaal in de Hoofdklasse een nederlaag tegen Den Bosch voorkwam, was op 24 november 1996 toen de ploeg thuis met 2-1 won van de Brabanders. De Noord-Hollanders verloren hun laatste zes thuisduels met Den Bosch in de Hoofdklasse en kreeg in deze zes wedstrijden in totaal dertig doelpunten tegen.

Bloemendaal was in haar laatste vijf thuiswedstrijden met Den Bosch op het hoogste niveau slechts één keer trefzeker: Josien Galama (strafcorner) op 3 april 2016. Dit seizoen pakte Bloemendaal thuis nog geen enkel punt in de Hoofdklasse. Alleen in 2014/2015 startte de ploeg ooit met vijf opeenvolgende thuisnederlagen.

Den Bosch is in de Hoofdklasse momenteel 27 uitduels op rij ongeslagen. De laatste uitnederlaag dateert van 29 maart 2015, toen SCHC thuis met 3-2 won van de Brabanders.

Arbiters: Danny Schippers & Mark Becholz

Nijmegen – Hurley

Deze ploegen staan voor het eerst sinds 9 maart 2014 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. De confrontatie in Nijmegen eindigde die dag onbeslist (3-3). Nijmegen verloor in de Hoofdklasse thuis pas één keer van Hurley. Op 22 maart 2009 zegevierden de gasten uit Amstelveen met 1-2. Hurley is momenteel drie Hoofdklasse-duels met Nijmegen ongeslagen, sinds een 2-1 uitnederlaag op 21 oktober 2012.

Nijmegen wacht dit Hoofdklasse-seizoen nog altijd op de eerste thuiszege en is momenteel tien thuisduels op rij zonder overwinning op het hoogste niveau. De laatste thuiszege in de Hoofdklasse dateert van 27 oktober 2013 toen hdm met 5-1 werd verslagen. Hurley verloor in de Hoofdklasse slechts één van haar laatste negen uitduels. In deze reeks leed de ploeg alleen op 1 oktober op bezoek bij Den Bosch (4-1) een uitnederlaag.

Arbiters: Allart van den Berg & Lizelotte Wolter

Amsterdam – hdm

Amsterdam verloor geen van haar laatste 29 Hoofdklasse-duels met hdm. In deze reeks pakte hdm alleen in 2010 (0-0) en 2011 (3-3) een punt. De overige 27 ontmoetingen in deze serie werden gewonnen door Amsterdam. De laatste keer dat hdm won van Amsterdam in de Hoofdklasse was op 8 oktober 1995 toen de ploeg uit Den Haag thuis met 3-2 zegevierde. Thuis verloor Amsterdam slechts één van al haar voorgaande 28 Hoofdklasse-duels met hdm. Alleen op 20 september 1992 pakten de gasten de volle buit (2-5).

Amsterdam verspeelde dit Hoofdklasse-seizoen thuis nog geen enkel punt. De laatste keer dat de ploeg een seizoen startte met vijf opeenvolgende thuisoverwinningen was in 2011/2012.

Met drie uitoverwinningen won hdm dit Hoofdklasse-seizoen al één keer vaker op vreemde bodem dan in héél 2016/2017.

Arbiters: Eldert Michels & Cristina Perez

Laren – Huizen

Laren en Huizen staan voor het eerst tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Laren verloor slechts één van haar laatste achttien Hoofdklasse-duels met een promovendus. In deze reeks was alleen ‘nieuwkomer’ Terriërs op 24 maart 2013 in Heiloo met 3-1 te sterk. In eigen huis verloor Laren ook slechts één van haar laatste achttien Hoofdklasse-duels met een promovendus: 0-1 van Hurley op 13 oktober 2010.

Laren verloor haar laatste thuiswedstrijd in de Hoofdklasse op 22 oktober met 0-1 van hdm en kan nu voor het eerst sinds maart 2013 twee thuisnederlagen op rij noteren. Debutant Huizen wacht nog altijd op de eerste overwinning in de Hoofdklasse. De promovendus voorkwam alleen op 1 oktober op bezoek bij Groningen (3-3) een nederlaag.

Den Bosch was in 1990/1991 de laatste Hoofdklasse-debutant die geen van haar eerste vijf uitduels won maar desondanks toch degradatie kon voorkomen.

Arbiters: Dignus Heijning & Stefan Groen

Kampong – Oranje-Rood

Kampong verloor haar beide voorgaande Hoofdklasse-duels met Oranje-Rood. Vorig seizoen werd het in Utrecht 0-5 en eindigde de confrontatie in Eindhoven in 4-1. Inclusief voorganger Oranje-Zwart, verloor de ploeg uit Eindhoven geen van haar laatste zeven uitduels met Kampong in de Hoofdklasse. De laatste thuiszege van Kampong op Oranje-Rood (inclusief Oranje-Zwart) dateert van 15 november 2009 toen Willemijn Willemse de enige treffer van de wedstrijd voor haar rekening nam.

Arbiters: Rens Appels & Bart Vriens


Wat vind jij? Praat mee...