Speelronde 8 HK (D): Stopt Oranje-Rood negatieve reeks met SCHC?

Bloemendaal – Kampong

Kampong won haar laatste vier ontmoetingen met Bloemendaal in de Hoofdklasse, sinds een 1-3 thuisnederlaag op 22 maart 2015. De laatste thuiszege van Bloemendaal op Kampong in de Hoofdklasse dateert van 5 oktober 2014, toen de gasten uit Utrecht een 0-2 voorsprong bij rust alsnog verspeelden (3-2). Annemieke Schildmeijer maakte in de 62ste minuut de winnende uit een strafcorner.

Bloemendaal verloor in de Hoofdklasse alleen vaker van Amsterdam (28) en HGC (20) dan van Kampong (19). De Mussen maakten dit Hoofdklasse-seizoen pas één veldgoal (Anna O’Flanagan), het minste van alle teams.

Kampong was dit seizoen in de Hoofdklasse al vijf keer trefzeker uit een strafcorner. De vijf strafcornergoals van Kampong kwamen op naam van vijf verschillende speelsters: Lisette Korink, Sophie Bray, Nina Notman, María López en Elsie Nix. Korink is dit Hoofdklasse-seizoen topscorer van Kampong met drie goals. Zij maakte al haar drie doelpunten buitenshuis.

Arbiters: Joep Everaers & Lusiana Jansen

Amsterdam – Groningen

Groningen won in de Hoofdklasse slechts één van haar dertien uitduels met Amsterdam. Alleen op 4 december 1988 pakten de gasten de volle buit (0-1). Liesbeth Boersma maakte de enige treffer.

Amsterdam is voor het eerst sinds het seizoen 2004/2005 nog zonder puntenverlies na de eerste zeven speelrondes. De achtste wedstrijd werd destijds met 4-0 thuis gewonnen van Oranje-Zwart. De Noord-Hollanders kregen in hun laatste drie Hoofdklasse-duels zelfs geen enkele goal tegen. De laatste keer dat de ploeg vier duels op rij het doel schoon hield, was in oktober 2016.

Groningen wacht dit Hoofdklasse-seizoen nog altijd op haar eerste overwinning. De ploeg pakte alleen op 1 oktober thuis tegen Huizen een punt (3-3). De noorderlingen kunnen na 1994/1995 (handhaving) en 1995/1996 (degradatie) voor de derde keer zonder zege blijven in de eerste acht speelrondes van een Hoofdklasse-seizoen.

Groningen won in 2017 slechts één van haar achttien wedstrijden in de Hoofdklasse. Dit kalenderjaar werd alleen MOP op 15 april uit met 1-5 verslagen. Groningen wacht inmiddels tien duels op een nieuwe overwinning. Uit was Groningen dit Hoofdklasse-seizoen pas één keer trefzeker. Alleen Amelia Katerla was op 8 oktober op bezoek bij Laren trefzeker (veldgoal).

Arbiters: Michel Steenbeek & Maarten Verhaart

Nijmegen – Den Bosch

Den Bosch won maar liefst 23 van de voorgaande 24 Hoofdklasse-duels met Nijmegen. Alleen op 2 oktober 2005 voorkwam Nijmegen in Den Bosch een nederlaag (0-0). Uit won Den Bosch al haar twaalf Hoofdklasse-ontmoetingen met Nijmegen. Tegen geen enkele andere ploeg speelde Den Bosch zo vaak uit zonder ook maar een punt te verspelen.

Die twaalf thuisnederlagen van Nijmegen tegen Den Bosch in de Hoofdklasse is een gedeeld negatief clubrecord. Ook tegen Laren verloor de ploeg thuis twaalf keer.

Nijmegen verloor haar laatste twaalf thuisduels in de Hoofdklasse tegen de regerend landskampioen. Alleen op 11 september 1982 voorkwam de ploeg een thuisnederlaag tegen de toenmalige titelverdediger (2-1 zege op HGC).

Den Bosch is net als Amsterdam dit seizoen nog zonder puntenverlies. De ploeg kan na 2012/2013 en 1998/1999 voor de derde keer haar eerste acht wedstrijden van een Hoofdklasse-seizoen allemaal winnen. In 1998/1999 volgde uiteindelijk de landstitel.

Den Bosch kreeg dit seizoen pas twee goals tegen in de Hoofdklasse. Alleen Macey de Ruiter (Laren) en Sabine Plönissen (Hurley) lukte het om tegen de regerend landskampioen te scoren. Uit hield Den Bosch dit seizoen in de Hoofdklasse in al haar drie wedstrijden haar doel schoon.

Arbiters: Ies Poissionier & Arjan Hemmink

Laren – hdm

Laren won in de Hoofdklasse twaalf van haar laatste veertien thuisduels met hdm. In deze reeks (1997-2017) voorkwam hdm alleen op 3 maart 2013 (0-3) en 9 maart 2014 (1-2) een uitnederlaag. 

Laren maakte in de Hoofdklasse tegen geen enkel team zoveel thuisdoelpunten als tegen hdm (70).

Geen team maakte dit Hoofdklasse-seizoen zoveel strafcornerdoelpunten als hdm (acht). Pien van Nes is dit seizoen topscorer in de Hoofdklasse met acht goals. Van Nes maakte zes van haar acht doelpunten uit een strafcorner. Geen enkele andere speelster was dit Hoofdklasse-seizoen vaker dan drie keer trefzeker uit een strafcorner.

Geen speelster maakte dit seizoen in de Hoofdklasse meer velddoelpunten dan Maxime Kerstholt (zeven). Kerstholt was in 2013/2014 (10 goals) voor het laatst vaker trefzeker in de Hoofdklasse dan dit seizoen (zeven).

Arbiters: Juus de Kempenaer & Lizelotte Wolter

Huizen – Hurley

Huizen en Hurley staan voor het eerst tegenover elkaar in de Hoofdklasse.

Debutant Huizen wacht nog altijd op haar eerste overwinning op het hoogste niveau. De ploeg pakte alleen op 1 oktober op bezoek bij Groningen een punt (3-3). Huizen verloor tot nu toe al haar drie thuisduels in de Hoofdklasse en was in al deze drie wedstrijden geen enkele keer trefzeker (negen tegengoals).

Slechts twee teams bleven ooit in hun eerste vier thuisduels van een Hoofklasse-seizoen zonder goals: Groningen in 1992/1993 en Zwolle in 1995/1996. Zwolle maakte in 1995/1996 pas in haar negende thuisduel haar eerste thuisdoelpunt.

Hurley verloor in de Hoofdklasse slechts één van haar laatste zestien wedstrijden tegen een promovendus. In deze reeks (2011-2017) verloor Hurley alleen op 21 oktober 2012 op bezoek bij ‘nieuwkomer’ Nijmegen (2-1).

Arbiters: Piet Hein Kraaijeveld & Cristina Perez

Oranje-Rood – SCHC

SCHC won beide voorgaande ontmoetingen met Oranje-Rood in de Hoofdklasse. Vorig seizoen won de ploeg thuis met 3-1 dankzij goals van Caia van Maasakker (2x) en Roos Drost.

In totaal won SCHC negentien van haar laatste 20 Hoofdklasse-duels met Oranje-Rood en voorganger Oranje-Zwart. In deze reeks (2004-2017) voorkwam de ploeg uit Eindhoven alleen op 16 september 2012 een nederlaag tegen de Stichtsche (0-0 uit). De enige nederlaag van SCHC in de Hoofdklasse op bezoek bij Oranje-Zwart dateert van 18 mei 2003 toen de ploeg uit Eindhoven op eigen veld met 1-0 zegevierde.

Yibbi Jansen was in 2017 al negentien keer trefzeker in de Hoofdklasse. Geen enkele andere speelster scoorde dit kalenderjaar vaker dan twaalf keer. Vorig jaar was Maartje Paumen topscorer over het kalenderjaar 2016 met 24 Hoofdklasse-goals. Dit seizoen staat de 17-jarige Jansen ‘pas’ op drie goals in de Hoofdklasse. Al haar drie treffers kwamen voort uit een strafcorner.

SCHC verloor haar laatste twee uitduels in de Hoofdklasse en was in deze twee wedstrijden geen enkele keer trefzeker. De laatste keer dat de Stichtsche drie uitnederlagen op rij noteerde zonder zelf ook maar één keer te scoren was in september-oktober 2007.

Arbiters: Lisette Baljon & Lisette Feuth


Wat vind jij? Praat mee...