Speelronde 9 HK (D): De clash der koplopers

In de Hoofdklasse van de Dames staat vrijdagavond tijdens een extra speelronde de clash der koplopers op het programma: Den Bosch tegen Amsterdam. In het Amsterdamse Bos staan het verrassende Hurley, de nummer drie van de ranglijst, en Laren tegenover elkaar.

Den Bosch – Amsterdam

Den Bosch en Amsterdam verspeelden dit Hoofdklasse-seizoen beide nog geen enkel punt. Slechts twee keer eerder in de geschiedenis van de Hoofdklasse waren twee ploegen na de eerste acht speelrondes nog zonder puntenverlies. Zowel in 1986/1987 als in 1987/1988 stonden HGC en Amsterdam na acht duels samen met de maximale score bovenaan de ranglijst.

In 1986/1987 kwamen koplopers HGC en Amsterdam, net als Den Bosch en Amsterdam nu, elkaar tegen tijdens Speelronde 9. Amsterdam won destijds thuis met 4-2 van HGC en zou uiteindelijk ook de landstitel grijpen.
Den Bosch (achttien) en Amsterdam (twee) verdeelden sinds 1998/1999 onderling alle 20 titels in de Hoofdklasse. Amsterdam verloor in de Hoofdklasse (regulier seizoen) van geen enkel team vaker (22) en kreeg tegen geen enkel team meer doelpunten tegen (96) dan tegen Den Bosch. Den Bosch kan na 2012/2013 en 1998/1999 voor de derde keer haar eerste negen wedstrijden van een Hoofdklasse-seizoen allemaal winnen. In 1998/1999 volgde uiteindelijk de landstitel.

Amsterdam is voor het eerst sinds het seizoen 2004/2005 nog zonder puntenverlies na de eerste acht speelrondes. De negende wedstrijd werd destijds met 3-0 uit gewonnen van HGC.

Den Bosch kreeg dit Hoofdklasse-seizoen pas drie goals tegen (één thuis), het minst van alle ploegen. Zelf maakte de ploeg al 29 goals, het meest van alle teams. Den Bosch verloor slechts één van al haar voorgaande 26 Hoofdklasse-duels op een vrijdag. Alleen op 26 september 2014 uit bij Laren werd er geen enkel punt gepakt (2-1).

Arbiters: Fanneke Alkemade & Jacir Soares de Brito

Groningen – Bloemendaal

Groningen verloor thuis in de Hoofdklasse slechts één keer van Bloemendaal. Alleen op 7 oktober 1989 pakten de gasten de volle buit (1-2). De laatste thuiszege van Groningen op Bloemendaal in de Hoofdklasse dateert van 21 april 1996 (3-1).

Groningen won in 2017 slechts één van haar negentien wedstrijden in de Hoofdklasse. Dit kalenderjaar werd alleen MOP op 15 april uit met 1-5 verslagen. Groningen wacht inmiddels elf duels op een nieuwe overwinning. De ploeg pakte alleen op 1 oktober thuis tegen Huizen een punt (3-3). De formatie van Marc Materek kan na 1994/1995 (handhaving) en 1995/1996 (degradatie) voor de derde keer zonder zege blijven in de eerste negen speelrondes van een Hoofdklasse-seizoen.
De laatste zege van Groningen in de Hoofdklasse op een vrijdag dateert van 30 april 1982 toen thuis met 1-0 werd gewonnen van Bloemendaal.

Groningen en Bloemendaal zijn dit seizoen samen de minst trefzekere ploegen in de Hoofdklasse (zes goals). Groningen incasseerde daarnaast ook de meeste goals (29).

Bloemendaal maakte dit Hoofdklasse-seizoen pas één veldgoal (Anna O’Flanagan), het minste van alle teams. De Noord-Hollanders verloren hun laatste vier duels in de Hoofdklasse en was in deze reeks slechts één keer trefzeker (strafcornergoal Fee Schreuder).

Arbiters: Eldert Michels & Jorrit Maakal

Kampong – SCHC

SCHC is in de Hoofdklasse momenteel negentien wedstrijden op rij ongeslagen tegen Kampong. De laatste zege van de ploeg uit Utrecht op de Stichtsche dateert van 21 oktober 2007 toen thuis met 1-0 werd gewonnen.

Kampong wacht dit Hoofdklasse-seizoen nog altijd op haar eerste thuiszege. Alleen op 1 oktober werd tegen Laren (2-2) een thuisnederlaag voorkomen. Nog niet eerder was Kampong een seizoen in de Hoofdklasse gestart zonder overwinning in haar eerste vier thuisduels. Inclusief afgelopen seizoen is Kampong nu zes thuisduels op rij zonder zege. De laatste thuisoverwinning werd behaald op 9 april toen Bloemendaal op bezoek kwam (2-1).
SCHC won geen van haar laatste drie uitduels in de Hoofdklasse en was in deze reeks slechts één keer trefzeker (veldgoal Ginella Zerbo). De laatste keer dat SCHC langer op een uitzege wachtte was in oktober-november 2008 toen de Stichtsche vier uitduels op rij niet zegevierde.

Arbiters: Maartje de Bruijn & Daniël Veerman

Huizen – Oranje-Rood

Huizen en Oranje-Rood staan voor het eerst tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Debutant Huizen wacht nog altijd op haar eerste overwinning op het hoogste niveau. De ploeg pakte alleen op 1 oktober op bezoek bij Groningen een punt (3-3). De laatste ploeg die in haar debuutseizoen in de Hoofdklasse zonder zege bleef in haar eerste negen wedstrijden was Wageningen in 2014/15.

Wageningen en alle vijf andere Hoofdklasse-debutanten die geen van hun eerste negen wedstrijden wonnen, degradeerden uiteindelijk aan het eind van het seizoen naar de Overgangsklasse.

Oranje-Rood verloor slechts één van haar laatste zeven uitduels in de Hoofdklasse. In deze reeks werd alleen op 24 september op bezoek bij Den Bosch geen enkel punt gepakt (2-0).

Arbiters: Ferdy Walvoort & Robbert van der Valk

Hurley – Laren

Hurley won thuis in de Hoofdklasse slechts twee van haar veertien voorgaande ontmoetingen met Laren. Alleen in 2012 (2-1) en 2014 (3-1) hield de ploeg de punten in eigen huis. Hurley verloor in de Hoofdklasse (thuis én uit) alleen vaker van Den Bosch (26) en Amsterdam (24) dan van Laren (achttien).

Laren verloor haar laatste twee Hoofdklasse-duels en kan voor het eerst sinds maart 2013 (minimaal) drie keer op rij verliezen (destijds vier keer op rij). De formatie van Robert-Jan Cox was dit Hoofdklasse-seizoen pas één keer trefzeker uit een strafcorner (Lisanne de Lange), het minst vaak van alle ploegen.

Laren won acht van haar laatste negen Hoofdklasse-duels op een vrijdag met de 2-1 uitnederlaag tegen MOP op 6 november 2015 als enige uitzondering in deze reeks.

Geen speelster maakte dit seizoen in de Hoofdklasse meer velddoelpunten dan Maxime Kerstholt (zeven). Kerstholt was in 2013/2014 (tien goals) voor het laatst vaker trefzeker in de Hoofdklasse dan dit seizoen (zeven).

Arbiters: Lisette Baljon & Ies Poissonier

Hdm – Nijmegen

Deze ploegen staan voor het eerst sinds 23 maart 2014 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Destijds won hdm, mede dankzij twee goals van Pien van Nes, thuis met 6-2 van Nijmegen. Die 6-2 was de laatste wedstrijd in de Hoofdklasse waarin hdm (minimaal) zes keer trefzeker was.

Nijmegen won slechts één van haar laatste tien Hoofdklasse-duels op een vrijdag, op 9 maart 2007 thuis tegen Amsterdam (2-1). De laatste uitzege van Nijmegen op vrijdag dateert van 21 november 2003 op bezoek bij Bloemendaal (1-2).

Pien van Nes is dit seizoen topscorer in de Hoofdklasse met negen goals. Alleen Yibbi Jansen (20, Oranje-Rood) en Ginella Zerbo (dertien, SCHC) waren in 2017 vaker trefzeker in de Hoofdklasse dan Van Nes (elf).

Arbiters: Thomas Duinstee & Harry Kleuver


Wat vind jij? Praat mee...