Spits Florian Fuchs en keeper David Harte stelen de show in Utrecht

De topper Kampong-Bloemendaal in de Hoofdklasse was vooral een gevecht tussen de beste spits van de wereld tegen de beste keeper van de wereld. De Duitser Florian Fuchs tegenover de Ier David Harte. De tovenaar uit Hamburg tegen de muur uit Cork. De uitslag: onbeslist.

Dertien minuten voor tijd pusht Martijn Havenga de 3-2 voorsprong voor Kampong binnen. De minst gepasseerde ploeg van de Hoofdklasse heeft de beste keeper van de wereld. Uithockeyen dus, want er is bijna niemand die dan nog een gaatje weet te vinden in de korenblauwe muur. Behalve de beste spits van de wereld.

Florian Fuchs.

De Duitser zag zondagmiddag al zijn backhands stranden op de legguards van de Ier, die met zijn 1 meter en 96 centimeter ongelofelijk acrobatisch is en in 2015 en 2016 door de FIH werd gekozen tot beste keeper van de wereld. Maar vier minuten voor tijd krijgt Fuchs toch nog even wat ruimte, loopt vanaf rechts de cirkel in naar zijn backhand en doet dan weer iets waar andere aanvallers op dat moment niet aan zouden denken. Fuchs kiest voor een harde bal laag in de korte hoek. Het is de kortste weg naar het doel en het blijkt in dit geval de juiste keuze in het gevecht dat Fuchs en Harte al de hele middag met elkaar uitvechten. De Duitser vindt met zijn backhand dat minuscule gaatje tussen paal en klomp. 3-3. Topper onbeslist.

Het bezorgt De Mussen in de topwedstrijd tussen de nummer landskampioen Kampong – de nummer één ook van de competitie – en de nummer twee een zwaarbevochten punt. Voor Fuchs is het alweer zijn achtste doelpunt in zijn vijfde competitiewedstrijd. Daarmee is hij topscorer van de Hoofdklasse. Het bewijst eens te meer dat zijn keuze om niet het EK te spelen een juiste was voor hem. Na een paar zware jaren met het Duitse nationale team laste hij een hockeypauze in en reisde deze zomer met zijn vriendin naar Zuid-Amerika.

Florian Fuchs (Bldaal) heeft de stand op 3-3 gebracht tijdens de hockey hoofdklasse competitiewedstrijd heren: Kampong-Bloemendaal (3-3). Links Glenn Schuurman (Bldaal). Foto: Koen Suyk

Over twee weken neemt Kampong eindelijk het nieuwe veld voor het clubhuis in gebruik

De strijd tussen Fuchs en Harte eindigt onbeslist. Ook de topwedstrijd Kampong-Bloemendaal laat vooral zien dat de verschillen dit seizoen bovenin weer klein zijn. Per kwart wisselde het momentum. Eerst was het Ties Ceulemans die Kampong knap op 1-0 zette. International Thierry Brinkman frommelde  vlak voor rust op aangeven van Floris Wortelboer de 1-1 binnen. Daarna passeerde een liggende Fuchs Harte, maar een heerlijke backhand van international Bjorn Kellerman langs Jaap Stockmann en een rake push van Martijn Havenga zorgden voor een 3-2 voorsprong.

UTRECHT – jeugdige toeschouwers op een berg zand, om de wedstrijd te kunnen zien. Foto: Koen Suyk

Eindelijk weer een goede seizoensstart, en dat als landskampioen

Met twintig doelpunten voor en vijf tegen is Kampong de meest scorende ploeg die ook de minste goals tegen krijgt en met dertien punten uit vijf wedstrijden op de eerste plaats staat. De flitsende start van de landskampioen is knap, zeker gezien het feit dat de Utrechtse club 32 jaar lang moest wachten op deze titel en de afgelopen twee seizoenen slecht begon aan de competitie.

‘Ik was er ook bang voor dat we de competitie niet scherp zouden starten’, zei coach Alexander Cox na afloop. Hij zag dat zijn team licht teleurgesteld was na de wedstrijd, omdat ze voelden dat de 3-2 voorsprong ook naar huis kon worden gehockeyd. ‘Ik heb voor de eerste wedstrijd tegen Oranje-Rood (3-0 zege) gezegd dat we nog één keer over de landstitel mochten praten en ervan mochten genieten dat we als regerend kampioen die competitie zouden beginnen. Maar ook dat het een nieuw seizoen zou zijn. Dat hebben die jongens goed gedaan. Ze zijn hongerig. De spelersgroep heeft ook tegen elkaar gezegd dat ze niet meer zo’n slechte seizoensstart wilden als de afgelopen twee jaar. Dat zeggen is altijd makkelijk, maar ze laten het ook zien op het veld.’

Alexander Cox, coach van Kampong. Foto: Koen Suyk

Schakelen tussen meerdere systemen

Met de landstitel op zak en een Europees kampioenschap van internationals Sander de Wijn, Robbert Kemperman en Bjorn Kellerman is de competitiestart extra knap. Een van de geheimen van dit Kampong is volgens coach Cox het schakelen tussen twee verdedigende systemen. ‘We speelden al een aantal jaren hetzelfde en wilden dit seizoen iets toevoegen. Nu kunnen we zowel mandekking als in een zonesysteem staan. We kunnen ons beter aanpassen aan de tegenstander en ook in meerdere zones van het veld de bal afpakken.’

Kampong-Bloemendaal was de laatste wedstrijd die op het tweede veld werd gespeeld, ver weg van het nieuwe clubhuis. Vanaf Kampong-Amsterdam op zondag 15 oktober moet het nieuwe veld in gebruik worden genomen. Dat is hard nodig, want bij de topwedstrijd zondag klaagden de toeschouwers nu al over het beperkte zicht, zonder enige tribunes. Rijen dik stonden mensen te kijken naar al het moois dat hen werd voorgeschoteld. Na zeventig minuten tophockey aan de Laan van Maarschalkerweerd was de conclusie van Cox duidelijk: ‘Bloemendaal en Kampong zijn mega aan elkaar gewaagd. Ik denk dat het voor ons een prima uitslag is. Jammer dat je op het laatst dan net Fuchs een keer te veel ruimte geeft.’

Dat moet je niet doen bij de beste spits van de wereld. Zelfs niet als je de beste keeper van de wereld in het doel hebt staan.

Kampong-Bloemendaal 3-3 (1-1)

’12 Ties Ceulemans 1-0
’34 Thierry Brinkman 1-1
’36 Florian Fuchs 1-2
’46 Bjorn Kellerman 2-2
’57 Martijn Havenga 3-2 (sc)
’66 Florian Fuchs 3-3


Wat vind jij? Praat mee...