Supertalent Trijntje Beljaars (16) maakt faam direct al waar

Ze was met haar vijftien jaar de jongste gecontracteerde speelster in de Hoofdklasse Dames. Inmiddels is Trijntje Beljaars zestien en maakte ze zondag tegen Laren meteen haar eerste doelpunt op het hoogste niveau voor haar ploeg Oranje-Rood. Mede daardoor won de Eindhovense formatie met 2-1 de eerste wedstrijd van de competitie.

In haar eerste interview nadat bekend werd dat ze definitief aansloot bij de selectie van Dames 1 sprak ze al heel volwassen: ‘Ik ben klaar voor Dames 1. Mijn leeftijd is een bijzaak.’

Wie haar zondagmiddag op het Eindhovense sportpark aan de Charles Roelslaan aan het werk zag, zal geen moment hebben gedacht dat Beljaars pas zestien jaar is. Ze speelde met rust aan de bal, was sterk in de duels en durfde acties te maken.

Dat ze de jongste bediende is, bleek misschien alleen tijdens de rust toen zij de bidons naar de dug-out moest brengen. Daar moest ze van coach Stefan Duyff aan het begin van het derde kwart ook weer plaats nemen; keurig op anderhalve meter afstand van haar ploeggenoten.

Een plek die ze al twee minuten weer mocht verlaten na een blessure van een ploeggenoot. Daarna maakte ze direct indruk met een rush langs de zijkant, die de Larense tegenstander deed snakken naar adem.

Cirkel

Veel vaker dan aan de zijkant, was Beljaars te vinden in de cirkel. Daar loerde de spits op haar kansjes. De eerste die ze zondagmiddag kreeg, resulteerde meteen in een treffer. Na goed voorbereidend werk van Carmen Victoria kreeg ze de bal recht voor het doel in haar stick. De aanname was goed, net als het afronden: ze sloeg de bal met veel gevoel en overzicht in de lange hoek buiten bereik van keepster Karlijn Adank: 1-0.

‘Toen ik de bal zo mooi kreeg, dacht ik direct: hier moet ik wat goeds mee doen’, reageerde Bijlaars na afloop. ‘Het was mijn eerste treffer in de Hoofdklasse. Mijn ploeggenoten waren heel blij voor mij, ze gunden mij die treffer. Ze wilden mij ook knuffelen, maar ja dat mag door corona niet.’

Die knuffel had ze dubbel en dwars verdiend. En kreeg ze in de jeugd geregeld, want daar scoorde de jeugdinternational aan de lopende band. ‘In de jeugd maakte ik vrij gemakkelijk de doelpunten. Maar dat is in de Hoofdklasse toch een stuk lastiger.’

Vanwege die doelpunten viel Bijlaars al vroeg op in de jeugd van Oranje-Rood. Een reden voor Tina Bachmann, de vorige trainer van Dames 1, om Bijlaars al op veertienjarige leeftijd met het eerste mee te laten trainen. Op die jonge leeftijd maakte ze ook al haar debuut. Eind vorig seizoen kreeg ze de keus: spelen in Dames 1 of MA1. Het ambitieuze supertalent koos voor het laatste en maakte de afgelopen weken de voorbereiding op het nieuwe seizoen mee. Dat was pittig. Bijlaars: ‘In de jeugd was ik altijd een van de fitste. Dat was bij Dames 1 wel anders. Ik heb in het begin veel spierpijn gehad, maar dat gaat nu beter. We wisten voor de wedstrijd ook al dat we fitter zouden zijn dan Laren.’

Trijntje Bijljaars in actie. Foto: Willem Vernes

Dat bleek aan het einde van de wedstrijd, maar in de eerste twee kwarten had de Eindhovense formatie het knap lastig met de tegenstander uit het Gooi. Sterker nog, Laren was grote delen van de eerste twee kwarten beter. De metamorfose heeft de formatie van met de bijzondere staf bestaande uit Serge Spoelstra, Darren Cheesman, en Frank Balvers goed gedaan. Laren speelde fris en verzorgd hockey en zorgde geregeld voor gevaar.

Maxime Kerstholt

Dat kwam uiteindelijk het meest van oud-international Maxima Kerstholt, die lange tijd met een blessure kampte maar weer helemaal terug is. Kerstholt had op jonge leeftijd een vergelijkbare talenten-status als Beljaars. Hoewel ze pas 24 jaar is, heeft Kerstholt die verwachtingen van de buitenwacht niet helemaal waar gemaakt.

Maxime Kerstholt krijgt een knuffel voor haar voorbereidende werk. Foto: Willem Vernes

Dat neemt niet weg dat Laren met Kerstholt nog steeds een van de betere aanvallers van de Hoofdklasse in de ploeg heeft. Dat bewees ze aan het einde van het derde kwart. Toen ze op rechts goed doorging, haar tegenstander uitspeelde en uiteindelijk Cécile Knuvers bediende die de bal in het Eindhovense doel frommelde: 1-1.

De gelijkmaker viel in de fase dat Oranje-Rood het betere van het spel had. De tegentreffer veranderde daar niets aan. De thuisploeg ging onverstoorbaar door richting het Laren-doel. Dat resulteerde elf minuten voor tijd in de 2-1. Oranje-Rood kreeg daarbij wel de hulp van de gasten, want in de defensie werd over een bal gemaaid waardoor Janneke van de Venne eenvoudig de eindstand op 2-1 bepaalde.

Bijlaars was na afloop blij met de zege, maar bleef nuchter. Ook onder de verwachtingen. ‘Ik vind het vooral heel fijn dat ik in Dames 1 zit en met al die ervaren speelsters mag spelen. Ik zit nu nog op de bodem en wil me van daaruit naar boven werken. Ik wil veel leren, kijken en ontwikkelen. Ik hoop zo veel mogelijk te spelen. Maar dat ligt vooral aan mezelf. Als ik goed speel, sta ik er vaak in. Als ik niet goed speel, minder.’

Zondag tegen Laren stond Bijlaars er veelvuldig in.


1 Reactie

  1. wijbe

    Wat goed is komt snel💪


Wat vind jij? Praat mee...