Tegengoal in laatste seconde: opnieuw dreun voor Kampong

Tot de zeventigste minuut stond Kampong zaterdagmiddag met 2-1 voor tegen Bloemendaal, maar toen sleepte Demi Hilterman een strafcorner binnen en eindigde de wedstrijd in 2-2. Opnieuw een klap in het gezicht van Kampong, dat de winst had moeten veiligstellen.

Zaak voor Kampong was vooral om in de voorhoede eindelijk weer eens scherpte te tonen, na de ontluisterende nederlaag tegen Victoria van twee speelrondes geleden (1-2) en de verliespartij tegen Hurley van vorige week (0-2), waarin Kampong in totaal tot slechts één treffer kwam.

De manier waarop Kampong aan de wedstrijd begon was zwak. Op de kop van de cirkel meldde Bloemendaal-speelster Demi Hilterman zich, die na negen minuten hockeyen al de derde strafcorner voor de Mussen mocht nemen en ‘m achter Ayeisha McFerran pushte (0-1). De keepster uit Ierland en WK-finalist van 2018 was weer teruggekeerd onder de lat, nadat vorige week tegen Hurley Ivana Stavasius de voorkeur kreeg van coach Pieter Bos, omdat hij Stavasius sterker acht bij strafcorners.

Demi Hilterman heeft de 0-1 gemaakt. Foto: Bart Scheulderman

Twee goals van Renée van Laarhoven

Vervolgens brak er een fase aan waarin Kampong haar tanden liet zien. Verdeeld over de eerste helft haalde de ploeg uit Utrecht vijf strafcorners. De laatste daarvan leverde het meeste gevaar op: hij spatte uiteen op de paal. Voor rust was Kampong ook in staat om twee keer op doel te schieten. Een doelpunt was verdiend geweest. Maar hetzelfde probleem als onder meer tegen Hurley stak de kop op: de scherpte voorin ontbrak.

Opvallend was hoe Kampong vervolgens aan het derde kwart begon. Binnen een paar minuten gaf het twee grote kansen weg aan Bloemendaal-speelster Sanne Caarls en Carmel Bosch, die de 2-0 op haar stick hadden en Kampong dieper in de problemen hadden kunnen duwen.

In plaats daarvan bleef de thuisploeg in leven. Bloemendaal moest ondertussen verder zonder Nine Rijna, die strompelend en geblesseerd het veld had verlaten. Twee sterke momenten van Oranje-potential Renée van Laarhoven leidde vervolgens de ommekeer van de wedstrijd in.

Zowel in de 44ste als in de 48ste minuut sleepte ze knap een strafcorner binnen, haar zesde en zevende doelpunt van het seizoen, een evenaring van haar persoonlijk record van vorig jaar. Vanaf dat moment stond Kampong met 2-1 voor.

Hier juicht Kampong nog, na de gelijkmaker van Renée van Laarhoven. Foto: Bart Scheulderman

De 2-2 van Demi Hilterman in de laatste minuut

De fase daarna opende Kampong de jacht op nóg een doelpunt. Kort achter elkaar werden drie strafcorners gehaald, alleen werden deze pogingen deze keer niet verzilverd. De 3-1 hing in de lucht.

Maar door een gele kaart voor Gabrielle Mosch moest Kampong de laatste paar minuten zien te overleven met tien man. In alle hectiek versierde Bloemendaal in de laatste minuut een strafcorner. Terwijl het eindsignaal al had geklonken, sleepte Hilterman de 2-2 binnen en zorgde ze ervoor dat een groot deel van het team van Kampong in huilen uitbarstte.