Terugblik Hoofdklasse (D): de top 4 versus de rest

Net als bij de Heren zijn de dames van Amsterdam ‘winterkampioen’ van de Hoofdklasse. De competitie is nu ruim over de helft en dat er sprake is van een ‘traditionele top 4’, kan gerust worden gezegd. Wat leverden de onderlinge duels op? En wat gebeurde daarachter? De 8 andere clubs trachten punten af te snoepen van de topploegen en strijden om de titel ‘best of the rest’. En er moet een wonder gebeuren wil Push niet na één seizoen alweer terugkeren naar de Overgangsklasse…

1. Amsterdam

De Amsterdamse vrouwen staan 5 punten los van de nummers 2 en 3, Den Bosch en Laren. Ze hebben pas 2 keer puntverlies geleden: in de openingswedstrijd van het seizoen werd het in Amsterdam tegen aartsrivaal Den Bosch 1-1. En uit bij Laren was dat ook de uitslag. Thuis tegen OZ (1-0) en uit bij Hurley (1-2) behaalde de koploper krappe overwinningen. In de laatste wedstrijd bevestigde Amsterdam het scorend vermogen met een recorduitslag. Push was de ongelukkige tegenstander: 13-0.

2. Den Bosch

De regerend landskampioen staat met Laren op de gedeelde 2e plaats. De punten die de ploeg liet liggen, verloren ze allen in duels met andere topclubs. Uit bij Amsterdam en bij Stichtsche werd gelijkgespeeld (resp. 1-1 en 2-2). Thuis tegen Laren werd het 2-2 en tegen Amsterdam verloren de Bosche dames met 0-2. Verder werd over het algemeen relatief eenvoudig gewonnen –op de 0-1 bij streekgenoot OZ na– met als uitschieter de 10-0 tegen Bloemendaal. Maar liefst 8 goals kwamen van de stick van de topscorer aller tijden (sinds de 4e speelronde) Maartje Paumen.

3. Laren

Met evenveel punten als Den Bosch, maar een iets minder doelsaldo, is Laren goed op weg om de play-offs te halen in het voorjaar. Al in de 2e wedstrijd bewees de club zichzelf een goede dienst door de winst op SCHC (1-0), de ploeg die Laren vorig seizoen nog uit de finale hield. Pas in speelronde 6 leed Laren het eerste puntverlies, maar dat was geen schande: uit bij Den Bosch werd het 2-2. En na de krappe 1-2 overwinning op Kampong stond de Gooise ploeg nog steeds bovenaan. Die positie hebben ze door de gelijke spelen tegen Amsterdam (1-1) en Stichtsche (2-2) en verlies bij MOP (2-1) niet weten te behouden, maar de dames van Laren zullen ook beseffen dat de prijzen pas aan het eind van het seizoen worden verdeeld.

4. SCHC

SCHC staat op een ‘veilige’ 4e plaats, 3 punten achter Laren en 7 punten voor op Kampong. Coach Etienne Spee stond al gauw tegenover zijn oude ploeg. Met Laren moest hij afgelopen seizoen nog het hoofd buigen tegen zijn huidige team. Maar juist nu waren de rollen omgedraaid en won Laren. En ook in de allerlaatste wedstrijd voor de winterstop was het Spee niet gegeven dit onderlinge duel in zijn voordeel te beslechten: in de allerlaatste seconde van het duel maakte Laren gelijk in Bilthoven. Hierna zetten de dames van Stichtsche een goede reeks neer, met ruime overwinningen. Alleen tegen Amsterdam (verloren met 3-1) en tegen Pinoké (2-2) werden punten geknoeid. Van de eerste belager op de ranglijst, Kampong, werd overtuigend (7-1) gewonnen.

5. Kampong

Op 7 punten achter de top 4 volgt Kampong. Hurley volgt op 2 punten, MOP staat 6 punten achter op de Utrechtse vrouwen. Het seizoen begon spetterend met een 9-0 overwinning op de dames van Push. Maar na een gelijkspel bij hdm en verlies bij Amsterdam en thuis tegen MOP, stond Kampong weer met beide benen op de grond. Vervolgens werd een ruime nederlaag bij SCHC (7-1) afgewisseld met een nipt verlies tegen Laren (1-2). Kampong eindigde de 1e seizoenshelft met een magere maar belangrijke 1-0 overwinning op hdm.

6. Hurley

Nog net in het linkerrijtje staat de 2e club uit het Amsterdamse Bos. Hurley heeft de statistieken goed verdeeld in aanloop naar de winter: 5 overwinningen, 3 gelijke spelen en 5 verlieswedstrijden. Al in de 2e wedstrijd stond er een Bos-derby op het programma waarin Hurley met 1-0 afrekende met Pinoké. Maar daarna kregen de Amsterdamse dames 2 nipte nederlagen (1-0) in 1 weekend te verwerken. Vrijdagavond tegen Laren is geen schande, op zondag tegen hdm hadden ze dat liever anders gezien. Opvallend is dat beide tegendoelpunten vielen in de 32e minuut. De 3-0 overwinning op – opnieuw – de buren van Pinoké op de drempel van de winter, zal Hurley vertrouwen geven voor het vervolg van de competitie.

7. MOP

Na de mooie 2-1 overwinning op Laren op een herfstachtige vrijdagavond volgden voor de winterstop 3 nederlagen: van Hurley, Bloemendaal en Den Bosch werd verloren. Daarnaast is 3-2 een veelvoorkomende uitslag voor de dames uit Vught: uit bij concurrenten om de goede plekken in het linkerrijtje, Kampong en Oranje Zwart, wonnen zij met deze cijfers. Thuis tegen Pinoké werd het echter 2-3. MOP voelt de hete adem van hdm, OZ en Bloemendaal in de nek.

8. hdm

Op vrijdagavond 2 oktober waren de hdm-dames niet ver verwijderd van een stunt. In het Wagener stadion verloren ze nipt van de thuisclub: 2-1. En ook in en tegen Den Bosch een krappe maand later kwam de thuisclub met de schrik vrij: tot een kwartier leidden de Haagse dames met 0-1, tot Paumen en Welten opstonden (2-1). In het dubbele oktober-weekend beloonde hdm zich uiteindelijk door 3 punten mee te nemen uit het Amsterdamse bos. Concurrent Hurley werd met 1-0 verslagen door een benutte strafcorner van routinier Pien van Nes. En uit bij Bloemendaal werd een mooie 4-0 overwinning behaald. De laatste 2 wedstrijden, tegen Kampong en SCHC gingen met een minimaal verschil verloren: 1-0.

9. Oranje Zwart

Oranje Zwart –de nummer 5 van vorig seizoen– staat nu in punten gelijk met hdm. Deze 2 ploegen wisten niet van elkaar te winnen (2-2). Beide hebben naast dat gelijkspel nog 3 keer gelijkgespeeld. OZ deed dat tegen Bloemendaal en 2 keer tegen Hurley. Net als hdm kon OZ het Amsterdam in eigen huis lastig maken, alleen was het jammer voor de Eindhovense dames dat Charlotte Vega al in de 2e minuut de enige goal van de wedstrijd maakte. OZ sloot voor de winter wel af met een goed gevoel: directe concurrent Bloemendaal werd met 2-1 verslagen.

10. Bloemendaal

De nummer 10 van de ranglijst dankt deze positie aan de 8 nederlagen, waaronder dus die laatste tegen concurrent OZ, die daardoor 2 punten meer hebben vergaard. In de eerste helft van de competitie bleken de topploegen een paar maatjes te groot: tegen SCHC (0-6), Laren (6-0), Den Bosch (10-0) en Amsterdam (0-7) kwam de ploeg er niet aan te pas. Daarentegen werd Van Pinoké (1-2), Push (3-1) en MOP (3-1) gewonnen, waardoor Bloemendaal nog uitzicht houdt op directe handhaving in de Hoofdklasse.

11. Pinoké

De dames van Pinoké sprokkelden 8 punten bij elkaar en bezetten de één-na-laatste plaats. Van Push en MOP won de 3e Amsterdamse club. Naast het gelijkspel tegen hdm (1-1) was het dit najaar vaak net niet: tegen buurman Hurley (1-0), Bloemendaal (1-2) en Oranje Zwart (1-2) zat Pinoké er dichtbij, maar stapte het met lege handen van het veld. Het gelijkspel tegen SCHC (2-2) mag dan ook beschouwd worden als een overwinning. Het had alleen nog mooier kunnen zijn, als Van Maasakker 5 minuten voor tijd niet met scherp had geschoten…

12. Push

De cijfers stemmen niet vrolijk. Push is nog zonder punten en gaat met een doelsaldo van -58 de winterstop in. Maar als je alleen naar winstcijfers zou kijken, dan zou er aan hockey niet veel aan zijn. In de eerste 3 wedstrijden vond de gepromoveerde ploeg elke keer het net. Tegen Pinoké was de uitslag redelijk (2-1) en tegen SCHC was het weliswaar 1-3, halverwege stond er nog een keurige 1-1 op het scorebord. Voor de dames uit Breda zijn er nog 9 wedstrijden waarin vele wonderen kunnen gebeuren. En wie weet wat de terugkeer van routinier en oud-international Sabine Mol teweeg kan brengen…


Wat vind jij? Praat mee...