Tilburg deelt via shoot-outs dreun uit aan Oranje-Rood

De supporters van Tilburg en Oranje-Rood die woensdag de Europa League-finale tussen Rangers en Eintracht Frankfurt hebben gekeken, zullen ongetwijfeld overeenkomsten hebben gezien van ‘hun’ onderlinge clash. Die finale kwam pas heel laat op gang en werd uiteindelijk beslist met penalty’s. Op haast identieke wijze versloeg Tilburg Oranje-Rood, na een bloedeloos gelijkspel (0-0) en het nemen van shoot-outs: 4-2.

Gescoord werd er in de reguliere speeltijd dan niet, zoals bij de Europa League-finale (1-1) woensdagavond, maar saai was het nooit in Tilburg.

Een droomaffiche

Finales, ze zijn niet altijd even leuk om naar te kijken. Toch was de strijd in de play-outs tussen Tilburg en Oranje-Rood een droomaffiche. Eén om je vingers bij af te likken. Een razend spannende strijd om één Hoofdklasse-ticket. Beide ploegen vinden dat zij daar thuishoren.

De wedstrijd Tilburg – Oranje-Rood is een droomaffiche in Brabant. Foto: Orange Pictures / Jeroen Meuwsen

De ploeg van coaches Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen was eerder deze maand al heel dichtbij een jaargang in de Hoofdklasse, maar daar dacht Rotterdam anders over. Op de voorlaatste speelronde in de Promotieklasse verspeelden de Brabanders de koppositie aan de uiteindelijke kampioen.

Oranje-Rood leek zich in de reguliere competitie in de Hoofdklasse Dames veilig te spelen door cruciale overwinningen op Kampong en Victoria, maar verloor de laatste twee wedstrijden tegen topploegen SCHC en Den Bosch.

Slordig en zenuwachtig

Met toeters, bellen en soms hele harde knallen kwamen de Brabantse supporters massaal af op het eerste duel op de Oude Warande. Dat deed wel wat met de acteurs op het veld. Zowel Oranje-Rood als Tilburg begon erg slordig en zenuwachtig aan ‘het duel van het seizoen’.

De fans van Tilburg zorgden voor de wedstrijd voor de nodige rookontwikkelingen. Foto: Orange Pictures / Jeroen Meuwsen

In het eerste kwart viel welgeteld één kansje te noteren, die was voor de bezoekers uit Eindhoven. Trijntje Beljaars kwam vliegensvlug voor haar directe tegenstander en tipte de bal richting de Tilburgse goal, maar daar was keepster Maddie Hinch razendsnel uit om haar doel te verdedigen.

Aan de overkant leek een uitbraak van Tilburg over links voor gevaar te zorgen, totdat Hannah Salden besloot om niet in de richting van de Eindhovense doel te lopen, maar uitkwam bij het aangeefstreepje van de strafcorner – waardoor de Eindhovense defensie simpel kon opruimen.

De supporters uit Eindhoven deden dat tijdens de wedstrijd. Foto: Orange Pictures / Jeroen Meuwsen

De bezoekers, waar Shona McCallin, Kim Janssens en Thirsa Kho ontbraken, gooiden in het tweede kwart de schroom wat van zich af. Niet zozeer door het creëren van kansen, wel in de vorm van balbezit. Daar speelde ‘good-old’ Daphne van der velden een belangrijke rol in.

Zij weet als geen ander hoe het is om do-or-die-wedstrijden te spelen. Drie jaar geleden stond ze met Oranje-Rood nog in de play-offs om de landstitel. Nu knokt ze met de ploeg – waar ze vorig jaar afscheid nam – tegen degradatie.

Tilburg thuis nauwelijks te kloppen

Op basis van de eerste helft maakten de bezoekers het meest aanspraak op de openingstreffer. Toen de toeter voor de rust al had geklonken, kreeg Oranje-Rood een grote mogelijkheid in de vorm van een strafcorner. Lisa Post vuurde op het Tilburgse doel, maar Hinch stond opnieuw haar mannetje.

Tilburg-keepster Maddie Hinch bewees ook tegen Oranje-Rood haar waarde. Foto: Orange Pictures / Jeroen Meuwsen

Dat Tilburg in eigen huis moeilijk te kloppen is, bewees de ploeg van Boomgaardt en Paumen het hele seizoen al. De Tilburgers verloren maar één van haar elf thuisduels en Hinch incasseerde in al die thuiswedstrijden maar vijf treffers. De Tilburgse achterhoede stond ook tegen Oranje-Rood als een huis.

Dat moest beter op kopcirkel, vanuit Eindhovense perspectief gezien dan. Post mocht in het derde kwart nog twee keer aanleggen. Dat werd uiteindelijk één poging, omdat één strafcorner niet goed werd gestopt. Die keer dat Post wél kon pushen, belandde de bal naast het Tilburgse doel.

Zwinkels dreigend

Was de thuisploeg dan helemaal niet gevaarlijk? Jawel, maar echt in actie hoefde Oranje-Rood-keepster Sarah Sinck niet te komen. Dreigend was wel hoe aanvalster Donja Zwinkels over de achterlijn doorkwam, maar haar actie strandde vlak voor de goal die ze vorig seizoen nog verdedigde.

Een zichtbaar gespannen Rob Haantjes voor de dug-out van Oranje-Rood. Foto: Orange Pictures / Jeroen Meuwsen

Groots werd de eerste échte kans voor Tilburg door het publiek ontvangen, toen de scheidsrechter tien minuten voor tijd voor de eerste twee Tilburgse strafcorners floot. De eerste poging werd op een voet gelegd, de tweede poging via Ireen van den Assem ging terug naar aangeefster Zwinkels. Zij vond Sinck op haar weg naar succes.

In de resterende minuten was het devies van beide teams om vooral niet te verliezen – en dus moesten shoot-outs een winnaar aanwijzen. Die nam Tilburg veel overtuigender. Alle shoot-outs van de thuisploeg waren raak, de missers van Sian Keil en Beljaars werden Oranje-Rood fataal. Het is nu echt twee voor twaalf voor de ploeg van Rob Haantjes.

Tilburg* – Oranje-Rood 0-0
* winst na shoot-outs (4-2)

Shoot-outs
Sian Keil (Oranje-Rood) MIS 0-0
Marloes Timmermans (Tilburg) RAAK 1-0
Fiona Morgenstern (Oranje-Rood) RAAK 1-1
Ireen van den Assem (strafbal) RAAK 2-1*
Carmen Victoria (Oranje-Rood) RAAK 2-2
Cis IJpelaar (Tilburg) RAAK 3-2
Trijntje Beljaars (Oranje-Rood) MIS 3-2
Inge Dankers (Tilburg) RAAK 4-2
* Na overtreding van keeper Sinck op Donja Zwinkels

Lees hieronder de updates van ons liveblog over de play-outs terug


Wat vind jij? Praat mee...