Toon Siepman legt de lat weer hoger voor Oranje-Rood

Zijn ploeg won zondag relatief gemakkelijk met 4-1 van Nijmegen en staat met zes uit twee keurig bovenin de ranglijst. Toch was het na afloop bij coach Toon Siepman van Oranje-Rood zoeken naar complimenten voor zijn ploeg. Siepman vond het ‘slap, ongeïnspireerd en te gemakkelijk opnemend’.

Siepman zei daarmee ongemerkt veel over de nieuwe standaard bij Oranje-Rood. Vorig seizoen bereikte de ploeg van Siepman verrassend de play-offs van de Hoofdklasse. Feest in Eindhoven. Het was meer dan waar vooraf op was gerekend. Veel tijd om daarvan na te genieten, geeft Siepman zijn team niet. Het niveau van de play-offs is nu de ondergrens, over die lat moeten de speelster dit seizoen heen. ‘De speelster worden er af en toe wel een beetje gek van dat ik de lat elke keer hoger leg’, erkende Siepman. Een grote glimlach sierde zijn gezicht.

International Laura Nunnink weet dat na het succes van vorig seizoen niet alleen bij coach, maar ook bij de speelsters de verwachtingen hoger zijn. ‘We moeten de play-offs niet halen, maar we zijn wel heel erg teleurgesteld als dat niet lukt’, zei Nunnink. Ze werd na afloop gehuldigd als eerste speelsters van Oranje-Rood die Europees kampioen is geworden. Ze behaalde die titel met de Oranje Dames deze zomer in Amsterdam. Ze kreeg daarna ruim een week vrij van Siepman en sloot pas vier dagen voor de start de competitie aan.

Laura Nunnink (midden) luistert aandachtig naar de aanwijzingen van Toon Siepman. Foto: Frank Uijlenbroek

Nunnink was niet de enige. Liefst vijf speelsters van Jong Oranje – die in Valencia eveneens de Europese titel opeisten – misten nagenoeg de complete voorbereiding op het seizoen door hun verplichten voor Oranje. Siepman: ‘Ik heb de voorbereiding met zeven speelsters te weinig gespeeld. Dat is ook een wijze les voor mij geweest. Ik had een heel programma met allerlei oefenwedstrijden samengesteld, maar eigenlijk hadden die wedstrijden niet zo veel zin.’

‘Ik moet er nu vooral voor zorgen dat de speelsters niet opgebrand raken’

De speelsters van de Oranje-teams zijn inmiddels terug in de selectie, maar de ploeg van Siepman ondervindt nog altijd de naweeën. ‘Veel speelsters hebben te kampen met pijntjes, zijn moe of ziek. We misten vandaag twee speelster en ik verwacht dat die er volgende week ook niet bij zijn. Ik moet er in deze fase vooral voor zorgen dat de speelsters niet opgebrand raken. Dat is lastig, maar daar hebben we nu eenmaal mee te maken.’

Ondanks de gebrekkige voorbereiding en blessures toonde Oranje-Rood tegen Nijmegen dat de Eindhovensen al een aantal stappen hebben gemaakt in vergelijking met vorig seizoen. Het spel van de thuisploeg oogde volwassen. Oranje-Rood gaf in de zeventig minuten weinig kansen weg en ging aanvallend geroutineerd en doeltreffend met de kansen om. ‘Met die volwassenheid zijn we hele dagen bezig. Daar wijs ik de speelsters elke keer weer op. Elke week moet het beter. En niet in het algemeen, maar heel specifiek. We moeten stappen zetten.’

Nijmegen was niet echt een graadmeter voor Oranje-Rood

Nijmegen was wat dat betreft geen echte graadmeter. De ploeg van coach Matthijs Brouwer maakte het vorige week Laren nog moeilijk, maar had tegen Oranje-Rood niet al te veel in te brengen. Met drie strafcorners in de eerste minuten zette Oranje-Rood direct de toon. Yibbi Jansen zag die pogingen nog misgaan, maar het leek vanaf dat moment wachten op de eerste Eindhovense treffer.
Die bleef niettemin in het eerste kwart uit. Tot woede van Siepman, die in de twee minuten pauze tussen het eerste en tweede kwart zijn speelsters luid en duidelijk op hun kop gaf. Die speech miste zijn uitwerking niet, want door doelpunten van Fiona Morgenstern en Sophie van Nieuwamerongen kwam de thuisploeg nog voor de rust op 2-0.

Toen Yibbi Jansen uit een strafcorner vlak na rust de 3-0 maakte, was het Hoofdklasse-duel eigenlijk al gelopen. Michelle Simons deed uit een van de schaarse aanvallen nog wel wat terug (3-1), maar het slotakkoord was na een eenzijdig derde en vierde kwart voor Thisja van der Kruijs: 5-1.

Den Bosch tegen Oranje-Rood is volgende week Oranje tegen Jong Oranje

Na de overwinning van vorige week op Groningen (1-0) en nu de deze op Nijmegen wacht Oranje-Rood komende zondag de eerste echte testcase: Den Bosch uit. In de play-offs was de regerend landskampioen twee wedstrijden veel te sterk voor Oranje-Rood. Siepman: ‘Zover als Den Bosch zijn we nu ook nog niet. Dat kun je ook niet verwachten. Dat is eigenlijk Oranje tegen Jong Oranje. Maar we kunnen in dat duel wel zien hoever we zijn en weer wat stappen zetten.’

Oranje-Rood – Nijmegen 4-1
’25 Fiona Morgenstern 1-0
’34 Sophie van Nieuwamerongen 2-0
’38 Yibbi Jansen 3-0 (SC)
’39 Michelle Simons 3-1
’50 Thisja van der Kruijs 4-1


Wat vind jij? Praat mee...