Toon Siepman: ‘Met z’n allen het damesniveau omhoog krikken’

De ervaren Toon Siepman was een tevreden man, zondag in het clubhuis van Amsterdam, na de verrassende 1-2 zege van Oranje-Rood op het sterker geachte Amsterdam. Toch vindt de ‘strafcornerprofessor’ zo’n zege een incident. Hij blijft het verschil tussen de top 4 en de rest van de competitie te groot vinden. 

Siepman (63) heeft in het hockey alles al een keer meegemaakt. Aan zijn gezicht was in het clubhuis dan ook niet af te lezen of ‘zijn meiden’ van Oranje-Rood hadden gewonnen. Winst of verlies lijkt zijn humeur ogenschijnlijk niet verschrikkelijk te veranderen. Toch betekende de winst van Oranje-Rood dat zijn team nu nog echt naar boven kan kijken. Zelfs met een schuin oog naar de play-offs. Van de traditionele top 4 lijkt Laren dit seizoen de zwakste broeder en het verschil tussen de twee clubs bedraagt maar twee punten. Aan de andere kant: als Oranje-Rood zondag had verloren, was het verschil met de tiende plaats maar één punt. Voorlopig zijn de Eindhovense hockeysters dus middenmotor pur sang.

Top 4 aanschurken

Maar aan het begin van het seizoen was de missie om zo dicht mogelijk tegen de top 4 aanschurken of zelfs een aanval op die gevestigde orde plaatsen. Het is onderhand een cliché, maar elk jaar zijn de eerste vier plaatsen eenvoudig in te vullen: Den Bosch, Amsterdam, SCHC en Laren. Meer smaken zijn er niet. Het is als club buiten de top 4 bijna onmogelijk om daartussen te komen, omdat bijna alle internationals bij de topclubs spelen.

‘Iedereen in de Hoofdklasse wil aanklampen bij de topploegen. Wij ook. Maar die stap echt maken is ontzettend moeilijk. Zeker voor een jong team. Dan blijf je wisselvallig’, vindt Siepman. ‘Om het wel te bereiken moet je lang met elkaar samen zijn als team. Met elkaar ouder en beter worden. Dat is nu ook ons plan. Op de korte termijn willen we zo dicht mogelijk bij die top 4 aanschurken. Op de lange termijn willen we het ook echt halen. Het is geen kwestie van geld. Eindhoven is gewoon een behoorlijke uithoek en speelsters willen soms liever in Utrecht of Amsterdam hockeyen.’

‘Het damesniveau met z’n allen omhoog krikken’

Siepman denkt dat het vergroten van de weerstand tussen de top 4 en de rest van de competitie van groot belang is voor het Nederlandse hockey. ‘We moeten ervoor zorgen dat we met z’n allen het damesniveau omhoog krikken. Hoe we dat doen maakt niet uit. Maar ook de eerste vier ploegen moeten elke wedstrijd echt uitgedaagd worden. De ploegen daaronder zullen dus harder moeten trainen, meer aan krachttraining moeten doen. Iedereen in de top 4 wordt nog beter als ze er echt elke wedstrijd voor moeten gaan. Vaak is het nu zo dat als een topploeg goed speelt het snel 6-0 wordt en als ze iets minder zijn het bij zo’n 3-0 blijft.

De uitgesproken Siepman vindt de situatie met de top 4 en de rest zoals die nu is al jaren ‘verschrikkelijk’. Maar juist zijn ploeg bewijst met twee overwinningen op Amsterdam dit seizoen dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn en dat de topploegen te verslaan zijn. ‘Wij willen onze huid zo duur mogelijk verkopen’, noemde hij het. Zondag lukte dat wonderwel – en in tegenspraak tot al zijn eerdere beweringen – zeer goed.


Wat vind jij? Praat mee...