Topper tussen Den Bosch en Amsterdam kwam eigenlijk te vroeg

Wat momenteel het verschil tussen Den Bosch en Amsterdam is? International Kitty van Male vond het na afloop van de 2-0 nederlaag aan de Oosterplas moeilijk te zeggen, maar ook helemaal niet zo relevant. ‘We willen met Amsterdam stappen maken. Daar moeten we ons op focussen.’

Eigenlijk was de topper tussen de twee finalisten van de play-offs van vorig seizoen in deze vierde speelronde te vroeg in het seizoen ingepland. Op voorhand was het een prachtig affiche, dat jammer genoeg niet live werd uitgezonden door Ziggo Sport of de NOS. Maar uiteindelijk was de belangrijkste conclusie dat er nog niet zo veel te concluderen viel.

Omdat beide ploegen na het drukke jaar met het WK in Londen nu zo vroeg in het seizoen nog lang niet in topvorm zijn, werd over de titelkansen van Amsterdam dit seizoen niet veel duidelijk. Behalve misschien dat Den Bosch, zonder de geblesseerde Marloes Keetels en de gestopte Marlies Verbruggen en met de van een blessure herstelde Sian Keil, op een aantal punten een streepje voor ligt op Amsterdam, zoals verwacht.

Het gemis van spelverdeelster Marloes Keetels, die aan haar enkel is geopereerd, is aan het begin van het seizoen duidelijk zichtbaar. Foto: Willem Vernes

Na vorig seizoen tempert Amsterdam de verwachtingen

Voor liefhebbers was het vooral de vraag waar het verjongde Amsterdam sinds het afscheid van de ervaren speelsters Jacky Schoenaker, Julia Müller en Anouk Lambers staat na de climax van vorig seizoen. Toen eindigde Amsterdam na een uitstekend jaar als eerste van de competitie, maar zakte het vooral in de tweede finalewedstrijd van de play-offs tegen Den Bosch (1-4) door het ijs. Die dreun kwam hard aan. Vooral omdat ze bij Amsterdam na de overwinning op Den Bosch in de competitie heilig geloofden in het veroveren van de landstitel.

Sindsdien tempert Amsterdam de verwachtingen. Negen punten uit de eerste drie wedstrijden van dit seizoen werden binnengesleept, maar daarmee was niet gezegd dat Amsterdam net zo goed zou zijn als vorig jaar. Over hun titelkansen van dit jaar of hun achterstand ten opzichte van Den Bosch: ze willen er in Amsterdam niets over zeggen. Met talenten als Floor de Haan (linksachter) en Sosha Benninga (aanvaller) was het voor henzelf ook de vraag hoe de verjongde ploeg stand zou houden in hun eerste krachtmeting van het seizoen met de landskampioen.

Tijdens de wedstrijd werd duidelijk dat beide ploegen nog lang niet in topvorm zijn. Den Bosch creëerde naast wat corners ook nog wel wat veldkansen, Amsterdam een stuk minder. Te veel passes kwamen bij beide ploegen niet aan. Te veel duels werden onnodig verloren. Sommige speelsters oogden nog lang niet topfit en trokken sprintjes langzamer dan normaal. Het is eeuwig zonde dat deze topper niet uitgroeide tot een topwedstrijd, maar zo vroeg in het seizoen is dat misschien ook onvermijdelijk in een competitie waarin Den Bosch en Amsterdam allebei weten dat ze zich toch wel voor de play-offs plaatsen.

Eva de Goede dribbelt langs Lieke Hulsen en Maartje Krekelaar. Foto: Willem Vernes

Dit is pas de vierde wedstrijd. Amsterdam-aanvaller Kitty van Male

Een proces, noemde Van Male het achteraf, zoals dat woord in interviews tegenwoordig wel vaker valt. ‘We zitten met dit team in een proces. We willen groeien. Dit is pas de vierde wedstrijd. Het is jammer dat we verloren hebben, maar we kijken vooral naar waar we mee bezig zijn. Daarin hebben we stappen gemaakt.’

Wat voor stappen? ‘Vrijdagavond tegen Pinoké (2-1) was het van onze kant matter en passiever. Nu wilden we de bal vaker hebben. We vochten voor de bal. Natuurlijk kan het allemaal veel beter. Maar het was al beter dan afgelopen vrijdag.’

Vlak voor het einde van het derde kwart maakte Lieke Hulsen de openingstreffer

Na de nederlaag tegen Oranje-Rood van vorige week was het al duidelijk dat Den Bosch aan het begin van dit seizoen kwetsbaar is. Tegen Amsterdam verloor Den Bosch onnodig veel duels. De kansen die werden gecreëerd, werden meestal niet koelbloedig afgerond.

Den Bosch-spits Lieke Hulsen: ‘In de eerste helft zakten we wat weg. Ik weet ook niet waar het aan lag. Raoul heeft het in de rust met ons besproken. Dat we te laf werden. Dat we veel duels verloren. Dat we voorin ballen af moesten pakken. Dát is onze kracht. Het was een spannende pot, Amsterdam deed het goed. Uiteindelijk pakten we het in de tweede helft goed op.’

Hulsen zelf leed ook te vaak balverlies, maar stond wel scherp toen Lidewij Welten vlak voor het einde van het derde kwart een strakke pass op haar gaf. Met een fraaie tip-in zette Hulsen haar ploeg op voorsprong. Een doelpunt dat gezien de verhoudingen niet uit de lucht kwam vallen. Halverwege het vierde kwart sleepte Ireen van den Assem een strafcorner op de plank (2-0), waarmee de wedstrijd was beslist.

Lieke Hulsen slaakt een oerkreet nadat ze vlak voor het einde van het derde kwart de 1-0 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

‘Ik kan me ook niet veel grote kansen van Den Bosch herinneren’

Over het algemeen was Den Bosch de betere ploeg en werd Amsterdam vooral gevaarlijk via een aantal snelle uitbraken. Het verschil zat ‘m vooral in de scherpere voorhoede van Den Bosch.

Van Male, die over twee weken een gesprek met bondscoach Alyson Annan heeft over haar toekomst bij Oranje: ‘Ik denk niet dat wij veel minder kansen dan Den Bosch hebben gehad. Den Bosch begon sterker aan de wedstrijd en wij eindigden de eerste helft beter. In de tweede helft begonnen zij eerst weer sterker, maar daarna deden we niet onder voor Den Bosch. Zij wachtten de kansen geduldig af. Wij waren daarin te slordig. Maar ik kan me ook niet veel grote kansen van Den Bosch herinneren. Misschien zijn zij iets vaker in de cirkel geweest. Het is moeilijk te zeggen wat het verschil met Den Bosch is, maar daar ben ik ook helemaal niet mee bezig. Ik hoop vooral dat we aan het eind van het jaar sterk in de play-offs zijn.’


9 Reacties

 1. robvisser

  "Een gesprek met bondscoach Alyson Annan over haar toekomst bij Oranje" klinkt wat schimmig, maar ik neem aan dat Van Male bekendmaakt of ze doorgaat of niet. Het kan natuurlijk ook zijn dat Annan aangeeft of ze nog wel met Van Male door wil gaan. Zodra speelsters zelf gaan twijfelen en bedenktijd nodig hebben moet je als bondscoach gaan uitkijken. Misschien wordt het tijd om Ginella Zerbo of andere jonge speelsters eens een kans te gaan geven. Daar ligt de toekomst. Hetzelfde geldt voor Eva de Goede die het nu ook nog niet weet, naar verluidt. Verder is het erg jammer dat Den Bosch versus Amsterdam niet op tv was. Je wilt je toch liefst zelf een oordeel kunnen vormen over de wedstrijd.

  1. lisahockey200

   Als eva de goede oranje verlaat zal dat denk ik ook erg goed te merken zijn, ze is in alles wel goed.. en zo ervaren, zo fanatiek. En ik zou even geen middenvelders uit de hoofdklasse kunnen noemen die haar kunnen vervangen. Aanvallers voor v male zijn er genoeg (Charlotte Vega, Zerbo, Kerstholt, Jibbi Janssen, Krekelaar, verschoor)

 2. lynnBosman

  V Male, Jonker, De Goede allemaal onzekerheden denk ik. CT, hockey pro league, EK.. Veel reizen en weg van huis. Zij zullen daar wellicht voor oassen. Anderzijds met de nieuwe opzet kan er ook voor een grote groep gekozen worden en nieuwe soeelsters de kans geven als Krekelaar, Verschoor maar ook Zerbo bv. Vandaag vond ik DB beter dan Amsterdam. DB was slordig, maar Amsterdam kon daar niet van profiteren. DB de beste kansen en de goal zat er aan te komen. Verder heeft v Male gelijk dat het nu nog niets zegt. Beide ploegen moeten nog echt op gang komen. Niet raar met veel (jeugd) internationals. Echter denk ik dat voor DB het verlies zwaarder is; Keetels, Verbruggen en de net herstellende Keil. Missen veel kansen (ook tegen bv OR). Ik had ergens wel iets meer van Amsterdam verwacht ondanks her gemis van de ervaren Schoenaker en Muller. Gek genoeg waren deze twee vaak ongelukkig tegen DB in de Play Offs.

  1. robboomsma

   Db speelde in het hele plaatje gezien een goede wedstrijd, hier en daar balverlies, maar dat zie je bij meer ploegen.... Mist DB een Keetels, misschien. Er zijn er gelukkig genoeg in de ploeg die het opvangen, dat zie je in het spel. Ook Amsterdam zette een goede wedstrijd neer, alleen creeërde minder. Allemaal speculaties, ik denk dat de bondscoach prima keuzes kan maken.

 3. lynnBosman

  @lisahockey200: Xan de Waard en Laura Nunnink. Laten we niet vergeten dat NL met glans (zonder Eva) de HWL won en het EK. Maar Eva hoort ongetwijfeld bij de beste middenvelders en ik hoop dat ze doorgaat tot aan de Spelen.

 4. robvisser

  @lisahockey200 Eva de Goede heeft nog wel toegevoegde waarde, al vind ik haar wel iets minder dan voorheen. Het gaat me meer om het idee. Je wilt graag of niet voor Oranje spelen. Nu is het zoiets van 'In Oranje spelen? Nou, dat weet ik nog niet hoor, ik zal er eerst nog eens goed over nadenken of ik wel doorga. Het is net alsof de speelster het NL elftal een gunst verleent indien ze doorgaat en ik vind dat het eigenlijk andersom zou moeten zijn. Dat het nog steeds een eer moet zijn als je geselecteerd wordt. Er zijn genoeg speelsters die staan te trappelen om in Oranje te mogen spelen, vandaar.

 5. marijeknuvers

  Natuurlijk mag een speelster, zeker een oudere, rustig overwegen of ze het nog op kan brengen (fysiek en mentaal) vol voor een nationale selectie te gaan. Dat is een teken van rijpheid, niet van gebrek aan motivatie.

 6. robboomsma

  Nee ik vind dat het niet uitmaakt wanneer welke wedstrijd is. Zolang de diversiteit per weekend er maar is.... En over de toekomst bij oranje gesproken. Er zijn genoeg goede middenvelders, staat er 1 op een spitsen positie. Krekelaar is een middenvelder en zo kunnen we nog wel doorgaan..... Talent is er genoeg in Nederland.

 7. lynnBosman

  @Robboomsma; inderdaad Krekelaar is een middenvelder, net zoals Matla. Worden beide als aanvalster ingezet bij Oranje wat ze trouwens ook zeer goed doen. @lisahockey2000: Yibbi Jansen is overigens ook een middenvelder en geen aanvalster. NL heeft genoeg kwaliteit om evt een verlies op te vangen, maar De Goede zal natuurlijk gemist worden.


Wat vind jij? Praat mee...