Sensationele transfer: Lidewij Welten van Den Bosch naar Kampong

Koploper Den Bosch versloeg het gemankeerde Amsterdam vrijdagavond met 4-2, maar dat was slechts bijzaak. Op de tribune ging het gesprek vooral over de verrassende transfer van dribbelkoningin Lidewij Welten die in de maak is. De international van het Nederlands elftal hockeyt komend seizoen voor middenmoter Kampong.

Haar nieuwe club wilde het nieuws vrijdagavond niet bevestigen, maar duidelijk is dat de transfer van Welten naar Kampong in kannen en kruiken is. Medespeelsters van de aanvaller zijn al op de hoogte gebracht. Het is slechts een kwestie van tijd voordat alle betrokken partijen de transfer wereldkundig maken.

Het vertrek van Welten bij topclub Den Bosch is een transfer die de Hoofdklasse op zijn grondvesten doet schudden. Op haar 31ste is ze nog altijd één van de dragende speelsters van Den Bosch en van het Nederlands elftal. Interessant wordt wat Welten te zeggen heeft over haar beweegredenen om voor een avontuur bij Kampong te kiezen. Eerder maakte de 229-voudig international (90 goals) bekend nog niet aan stoppen te denken en haar imposante interlandcarrière te verlengen tot en met de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Lidewij Welten na het veroveren van de landstitel met Den Bosch in 2021. Foto: Willem Vernes

Eerder sloeg Welten een aanbod af van Oranje-Rood

In 2017 probeerde Oranje-Rood de sierlijke aanvaller met een riant aanbod te verleiden. Eén van haar belangrijkste redenen om het aanbod af te slaan, was dat ze om de prijzen wilde blijven meespelen, stelde Welten destijds.

‘Den Bosch is mijn club. Hier ben ik groot geworden en voel ik me thuis. Ik heb hier alles geleerd en speel met m’n vriendinnen in een topteam. Als ik bij een degradatieploeg had gespeeld, was het misschien een andere situatie geweest. Maar ik wil om de prijzen spelen. Dat ik dat bij Den Bosch met mijn vriendinnen doe, is een unieke combinatie’, vertelde ze toen.

Lidewij Welten op het EK 2019 in Oranje. Foto: Willem Vernes

Overwinning op Amsterdam

Vrijdagavond speelde Welten een bijrol in de topper tegen Amsterdam, dat vanwege de vele blessuregevallen met vier A’tjes en twee speelsters uit Dames 2 moest spelen. Binnen ruim tien minuten leidde Den Bosch dankzij goals van Imme van der Hoek en Pleun van der Plas met 2-0. Een monsterscore hing in de lucht.

Uiteindelijk hield het jonge Amsterdam de schade knap beperkt. Noor de Baat en Freeke Moes scoorden voor de ploeg van Robert Tigges. Omdat Den Bosch via een heerlijk schot van Joosje Burg (de 3-1) en later ook via Noor Omrani wist te scoren, eindigde de wedstrijd in 4-2. Over de uitslag van deze topper zal de komende dagen echter niet veel meer gesproken worden. Daarvoor is de transfer van Welten te sensationeel.

Den Bosch-Amsterdam 4-2 (3-1)
‘2 Imme van der Hoek 1-0
’12 Pleun van der Plas 2-0
’20 Noor de Baat 2-1
’22 Joosje Burg 3-1
’53 Freeke Moes 3-2
’67 Noor Omrani 4-2


10 Reacties

 1. frankvansprang

  Ik denk dat dit voor welten n afgang wordt de over stap naar kampong ze speelt nu met 2 3de van t Nederlands elftal en kijk maar naar eva de goede bij hgc daar komt ze niet aan de bak al heeft ze n fikse blessure gehad maar laten we eerst deze competitie maar is afzien

  1. lisahockey200

   Eva de Goede deed het super bij HGC? Bepalend, bij bijna elke opbouw aanwezig. Weet zeker dat Welten bij Kampong ook goed gaat. Laten we eerlijk zijn, zonder Welten redt Den Bosch het wel. (In de play offs zullen ze het wellicht wel merken, dan is ze altijd ijzer sterk)

 2. charliejanssen

  Je kan dit niet vergelijken met de overstap van Eva de Goede. Ten eerste omdat ze niet op dezelfde positie spelen en ten tweede omdat hgc flink investeerde in andere toppers. Kans is natuurlijk groot dat Kampong dit ook gaat doen. Ik ben benieuwd. Oude garde (v Geffen en Keetels) zullen Den Bosch wellicht ook verlaten?

 3. robdux

  Snap deze stap niet. Het is een extreme stap naar achteren. Van prijzen naar rechterrijtje. Ook van Kampong snap ik het niet. Investeer in jonge meiden.

  1. Maikel Rabbers

   Ah. Tsja. Als je 15 jaar lang alleen maar wint, is voor jou ‘ik ben toe aan een nieuwe prikkel’ als uitleg niet voldoende?

  2. robertvandenheuvel

   Weet je wat nu de gemiddelde leeftijd is van Kampong dames 1? Niet waarschijnlijk anders zou je zo niet reageren. En ook niet zo aardig voor een zeer talentvol maar heel jong team.

 4. robvisser

  Mooie overstap. Dat Eva de Goede naar HGC ging en het positieve effect daarvan zal Lidewij niet zijn ontgaan. Deze ontwikkeling is goed voor de Hoofdklasse en Lidewij krijgt weer een nieuwe uitdaging en motivatie. Ik denk dat het verfrissend werkt voor haarzelf en voor Kampong. Ze heeft nog genoeg ambitie, dat is wel duidelijk.

 5. rudi wortmann

  mee eens Rob. het kan heel verfrissend werken voor speler als wel asl voor het team.

 6. pietersmits

  Prima juist, speelsters die in de nadagen van hun carrière een nieuwe uitdaging zoeken en zo ook nog op een andere manier aan het hockey in Nederland bijdragen. Persoonlijk denk ik dat het voor het hockey een stuk beter is dan gewoon stoppen. Ik hoop dat ze niet dezelfde fysieke ellende tegemoet gaat als Eva. Het lichaam doet bij zo'n overgang niet altijd mee met wat het hoofd bedacht. De geestelijke en zeker ook lichamelijke uitdaging is heel anders.

 7. pietersmits

  De positie van Eva leent zich wel een stuk beter voor zo'n keuze dan die van Lidewij. Ik verheug me op het beleven van de nieuwe dynamiek die zal ontstaan.


Wat vind jij? Praat mee...