Valse start voor de videoscheidsrechter bij de dames

Zonder slag of stoot ging het niet, het debuut van de videoscheidsrechter bij de dames. Er was behoorlijk wat verwarring in deze eerste finalewedstrijd, die Den Bosch met 1-0 won door een doelpunt van Maartje Krekelaar. Eerst werd een doelpunt van Den Bosch afgekeurd, na het bestuderen van de videobeelden goedgekeurd en na de videobeelden nóg een keer te hebben bekeken toch weer afgekeurd.

Vlak voor rust vond het opmerkelijke moment plaats. Uit een strafcorner belandde de bal na een scrimmage voor de stick van Marlies Verbruggen, die uithaalde en raak schoot. Scheidsrechter Lisette Baljon keurde het doelpunt echter om een onduidelijke reden af. Den Bosch protesteerde en vroeg de videoscheidsrechter aan. Daaruit bleek dat er inderdaad geen overtreding was gemaakt. Het doelpunt werd goedgekeurd en de bal werd op de middellijn gelegd.

Maar toen begon Amsterdam te protesteren. Daarop schakelde de arbitrage zelf nóg een keer de videoscheidsrechter in. Deze concludeerde na de beelden nog eens te hebben bekeken dat het schot van Verbruggen pas over de lijn was gegaan nadat het fluitsignaal voor de overtreding al had geklonken. Doelpunt afgekeurd.

‘Amsterdam zei: ze floot al voordat de bal over de lijn was’

‘Mijn collega dacht dat er een overtreding was gemaakt’, legde de andere scheidsrechter, Claire Druijts, na de wedstrijd uit. ‘Den Bosch vroeg de videocall aan, want zij dachten dat er geen overtreding was gemaakt. De videoscheidsrechter concludeerde dat er inderdaad geen overtreding was waargenomen. Op basis daarvan gaven wij een doelpunt. Alleen toen zei Amsterdam: ze floot al voordat de bal over de lijn was, dus kan het nooit een doelpunt zijn. Den Bosch merkte toen op dat er niet twee videoreferrals door twee teams over één situatie mogen worden aangevraagd. Dat klopt. Maar wij als scheidsrechters mogen bij twijfel ook een umpires referral aanvragen, dus dat hebben we gedaan.’

Scheidsrechter Claire Druijts in discussie met de speelsters van Den Bosch, die in verwarring zijn. Foto: Willem Vernes

‘Dit was de eerste keer was dat wij hiervan gebruik maakten, dus dan kan het wel eens misgaan’

Het opmerkelijkste aan de situatie was natuurlijk vooral dat de videoscheidsrechter de eerste keer bij het bekijken van de beelden zelf niet al tot de conclusie was gekomen dat het doelpunt van Verbruggen pas na het fluitsignaal was gemaakt. ‘Je moet niet vergeten dat dit de eerste keer was dat wij hier gebruik van maakten, dus dan kan het wel eens misgaan’, zei Druijts.

Marlies Verbruggen baalde op het moment flink van de situatie: ‘We vroegen meteen waarom er werd gefloten, maar daar kregen we geen antwoord op. Er was ook gewoon niks aan de hand. Dat het doelpunt uiteindelijk pas na het fluitsignaal viel, is heel zuur. Aan de andere kant hebben we er snel een streep onder gezet. Het heeft geen zin om erin te blijven hangen.’

Ook Amsterdam-coach Rick Mathijssen was verbijsterd: ‘Dit was een hele interessante situatie. In plaats van dat je juist rechtvaardigheid krijgt door de videoscheidsrechter, had het ons nu bijna een doelpunt gekost. Gelukkig hebben ze hun fout gecorrigeerd. Maar in deze situatie ging wat mij betreft alles verkeerd.’

Joosje Burg en Kimberly Thompson vallen geblesseerd uit

Het was een opmerkelijk moment in de wedstrijd die met name in de eerste helft maar niet loskwam. Beide ploegen kregen eigenlijk maar één grote kans. Het waren vooral de twee blessuregevallen die het meest bijbleven.

Joosje Burg van Den Bosch verstapte zich. Ze krabbelde overeind en speelde nog even door, maar keerde na rust niet meer terug. Vermoed wordt dat zij haar voorste kruisband heeft gescheurd. Ook Amsterdam-verdediger Kimberly Thompson kwam na rust niet meer in actie. Als uitloper bij een strafcorner, genomen door Maartje Paumen, kreeg zij de bal op de grens van haar bovenbeen en haar knie. Ze werd op het veld verzorgd, maar al snel bleek dat ze haar knie niet meer kon buigen. In de tweede helft deed ze als wisselspeelster enkele oefeningen langs de lijn, maar speelminuten maakte ze niet meer.

Joosje Burg heeft waarschijnlijk haar kruisband gescheurd en wordt getroost door Pleun van der Plas. Foto: Willem Vernes

Doelpunt Maartje Krekelaar

Pas in de tweede helft kwam de wedstrijd tot leven. Het was Maartje Krekelaar die in de 42ste minuut uit een counter opstoomde richting de cirkel en de bal door de benen van keepster Anne Veenendaal schoot. Een bevrijdende treffer voor Den Bosch, dat over de hele wedstrijd gezien de betere ploeg was, maar in de tweede helft nog wel behoorlijk door Amsterdam onder druk werd gezet.

Twee strafcorners Amsterdam in laatste tien minuten gaan er niet in

Want in de laatste twintig minuten zocht Amsterdam meer en meer de aanval. Maria Verschoor haalde tien minuten voor tijd een strafcorner, de eerste van Amsterdam. Amsterdam koos voor een variant en schoof de bal via Julia Müller af op Lauren Stam, die zichzelf in de drukte vastliep en de cirkel werd uitgedreven. Kans verkeken.

Drie minuten later belandde een backhandschot van Ellen Hoog op de voet van Maartje Paumen. Opnieuw een strafcorner. Noor de Baat stopte de bal en in plaats van dat Müller de bal schoot, begon ze ermee te lopen. Doelloos, leek het wel. Ze liep zich vast en daarmee was ook deze kans verkeken. Het waren achteraf gezien de grootste mogelijkheden die Amsterdam kreeg. Met nog drie minuten te gaan trok Lauren Stam het hesje van de vliegende keepster aan, maar het slotoffensief leverde geen doelpunt meer op.

‘Onze eerste strafcorner was een geanalyseerde bal waarbij we dachten te weten waar er ruimte zou zijn. Maar dat had Den Bosch goed doorzien’, zei Mathijssen. ‘Een variant die mislukt, is achteraf een domme keus, maar dat is achteraf. De tweede corner moet ik nog even terugzien, maar ik begreep niet waarom Julia niet gewoon schoot.’

Maartje Krekelaar juicht nadat ze de 0-1 heeft gemaakt. Foto: Willem Verrnes.

‘Ik had écht het gevoel dat we ‘m nog zouden maken’

Mathijssen ziet ondanks de nederlaag genoeg perspectief voor de return van zaterdag: ‘De eerste helft hebben we niet goed gespeeld. De tweede helft wel. Ik had écht het gevoel dat we ‘m nog zouden maken. We deden het eigenlijk hartstikke goed. Je moet ook een beetje mazzel hebben dat-ie goed valt. Wij moeten nu gewoon twee keer zo spelen zoals we de tweede helft hebben gespeeld. Dan kunnen we twee keer winnen. Waarom niet? Dat hebben we tegen Stichtsche ook gedaan.’

Marlies Verbruggen: ‘Playoff-wedstrijden zijn nooit makkelijk. In het begin speelden we vanuit onze structuur, maar in de tweede helft niet meer. Ik weet niet waardoor dat kwam. Stress of paniek of zo. Maar we zijn koel gebleven. We hebben achterin koele kikkers staan en we hebben de juiste mentaliteit getoond. Nu hebben we een fijne uitgangspositie. Ik heb er zin in. Is het al zaterdag?’

Amsterdam – Den Bosch 0-1 (0-0)
’43 Maartje Krekelaar 0-1