Van de Kieft grijpt in: McFerran geslachtofferd bij winnend Kampong

Niet Ayeisha McFerran, maar Babette Backers stond zondagmiddag plotseling onder de lat. Spaans international Laura Barrios was een linie naar voren geschoven. Daarnaast speelde Kampong opeens opvallend vaak half court in plaats van full press. Na vier teleurstellende resultaten vond coach Fleur van de Kieft het tijd om in te grijpen. De omzettingen leidden eindelijk tot de eerste overwinning van het seizoen, tegen Klein Zwitserland (2-4).

De 137-voudig international Van de Kieft die als speelster twee keer de druk van een Olympische Spelen heeft gevoeld (1996, Atlanta, brons; 2000, Sydney, brons) begint zondagmiddag van opluchting te lachen als haar wordt gevraagd of met deze overwinning de crisis in Utrecht is bezworen. Ze geeft toe dat ze de afgelopen weken onder hoogspanning heeft gestaan. ‘Ik ben er helemaal klaar mee, met die crisis. Op deze manier word ik veel te grijs’, lacht ze.

Na de eerste vier competitiewedstrijden, waarin het ambitieuze Kampong teleurstellend slechts één punt haalde, was het wel duidelijk wat de achilleshiel van de ploeg is: de verdediging. Zeventien tegendoelpunten in zo’n korte tijd is veel te veel voor de club die afgelopen zomer de portemonnee trok en droomt van de play-offs. Na het teleurstellende resultaat tegen promovendus Rotterdam (3-3) van vorige week zaterdag was volgens Van de Kieft het moment aangebroken om in te grijpen. In plaats van Ayeisha McFerran, keepster van het nationale elftal van Ierland, stelde ze Babette Backers op, afgelopen februari reservegoalie van Jong Oranje op het WK-21. Die pijnlijke beslissing moet voor McFerran hebben gevoeld als een déjà vu. Twee seizoenen geleden raakte ze onder leiding van coach Pieter Bos ook haar plek onder de lat kwijt.

Keepster Babette Backers krijgt een handje na de wedstrijd tegen Klein Zwitserland (2-4). Foto: Koen Suyk

 

Op een gegeven moment moet je ingrijpen. McFerran heeft ons de afgelopen weken niet in de wedstrijd gehouden Kampong-coach Fleur van de Kieft

‘In vergelijking met vorig seizoen vind ik Ayeisha minder scherp’, legt Van de Kieft haar keuze uit. ‘Dat heb ik enige tijd geleden met haar besproken. Ik heb tegen haar gezegd dat ik een andere keuze moest gaan maken wanneer zij zich niet zou herpakken. Ik heb haar de tijd gegeven, maar naar mijn mening heeft ze de stijgende lijn niet gevonden. Onder de zeventien tegendoelpunten zat een aantal goals waaraan zij niks kon doen, maar er waren ook ballen bij die ze wel tegen had kunnen houden. Ze heeft ons niet in de wedstrijd gehouden.’

Van de Kieft: ‘Op een gegeven moment moet je ingrijpen. Dinsdag voor de training heb ik haar mijn beslissing medegedeeld. Ze was het er niet mee eens. Ze was boos en verdrietig en had tijd nodig om het te verwerken. Dat snap ik ook wel. Daarna stond ze er op de training gewoon weer. Dat geeft aan hoeveel veerkracht ze heeft. Hopelijk komt ze hier sterker uit.’

Backers (19) stond volgens afspraak afgelopen donderdag al onder de lat, tijdens de Gold Cup-confrontatie met overgangsklasser Voordaan (0-3 winst). ‘Ik vind het belangrijk om de jeugd de kans te geven. Babette is een hartstikke goede keeper. Ik ben erg tevreden over hoe ze het deze week gedaan heeft’, zegt Van de Kieft, die nog in het midden laat wie er volgende week tegen subtopper HGC onder de lat staat, maar je hoeft niet héél goed te luisteren om te horen hoe blij ze met de prestatie van Backers is.

Lidewij Welten heeft haar eerste competitiedoelpunt in het shirt van Kampong gemaakt. Foto: Koen Suyk

Behalve het wisselen van de keeper vielen bij Kampong ook andere wijzigingen op. Om de ruimtes achterin zo klein mogelijk te houden, speelde Kampong plotseling vaker half court in plaats van full press. Dat zorgt bovendien voor extra ruimte voor de voorhoede, die met Lidewij Welten, Delfina Merino, Luna Fokke en Bente van der Veldt veel snelle speelsters heeft, die daar handig gebruik van kunnen maken.

Vanwege blessures voor Belgisch international Vanessa Blockmans (hamstring) en Pien Molenaar (hersenschudding) was Van de Kieft ook gedwongen om de bezetting achterin te ondersteunen. Middenvelder Carlijn Tukkers was daarom bijvoorbeeld een linie gezakt. Omdat de Spaanse middenvelder Laura Barrios soms wat moeite heeft met de communicatie in het Engels, besloot Van de Kieft om haar deze keer in de spits op te stellen, zodat ze ‘minder hoeft te communiceren en zich meer kan focussen op de press.’

Twee strafballen kort achter elkaar

Ondanks deze ingrepen kende Kampong tegen Klein Zwitserland opnieuw een valse start. Vanaf de rechterflank speelde KZ na twee minuten hockeyen de bal naar Lexie Pickering, die helemaal vrij stond in het niemandsland tussen verdedigers Carlijn Tukkers en Maddy Fitzpatrick en de eerste kans van de wedstrijd meteen benutte (1-0). Verwijtend keken Tukkers en Fitzpatrick elkaar aan. Opnieuw was de communicatie achterin slecht, na de vele tegengoals dit seizoen waarbij er door de verdediging van Kampong een aanvaller van de tegenstander over het hoofd werd gezien.

Wat volgde, was een heerlijk hockeygevecht. Met een backhandschot maakte Delfina Merino binnen twee minuten de gelijkmaker. Kampong was veel beter, maar Fitzpatrick pushte een strafbal tegen de paal. Kaitlin Nobbs van Klein Zwitserland verzilverde vervolgens wél een strafbal (2-1). Toen Kampong ondanks het enorme veldoverwicht en de overtuigende cirkelverhouding (20 tegen 3) de kleedkamer opzocht met een onnodige achterstand, bekroop de neutrale supporter een gevoel van medelijden. Medelijden met het arme Kampong, waarbij het dubbeltje voor de zoveelste keer dit seizoen de verkeerde kant op leek te vallen.

Maud de Kok van Klein Zwitserland baalt van het verlies. Foto: Koen Suyk

Teamspirit bij Kampong

Maar het incasseringsvermogen van Kampong groeit met de week. Tegen Rotterdam pushte Luna Fokke veertig seconden voor tijd de gelijkmaker binnen. Nu liftte aanvaller Van der Veldt na rust de bal over keepster Anne-Louise Nijdam heen: 2-2. Na 45 minuten hockeyen koos Kampong bij de zesde strafcorner voor een variant, die knap werd binnengetipt door Lidewij Welten (2-3), haar eerste competitiedoelpunt in het shirt van Kampong.

Bij het kringetje tussen het derde en vierde kwart was goed te zien hoe de speelsters van Kampong besloten om de laatste vijftien minuten nog één keer massaal de schouders eronder te zetten. De speelsters van Klein Zwitserland hielden ‘gewoon’ een bespreking, die van Kampong kropen naar elkaar toe, hielden elkaar vast en pepten elkaar met ziel en zaligheid nog één keer op. Alsof het een olympische finale was. In het laatste kwart was het opnieuw Van der Veldt die na een knappe soloactie de bal vanaf de achterlijn binnenveegde, haar tweede doelpunt van de wedstrijd (2-4). Daarna gaf Klein Zwitserland zich over en kwam er bij Kampong na het klinken van de toeter een hoop ontlading los.

We zijn op de goede weg, maar de puntjes moeten nog wel op de i Lidewij Welten

‘We hebben vandaag goed gespeeld. We stonden in verbinding met elkaar, vochten voor elke meter en legden mooie aanvallen op de mat. Na die 1-0 en 2-1 achterstand raakten we niet in paniek, maar bleven we rustig en vochten we ons knap terug’, zegt international Lidewij Welten, die wel merkt dat Kampong af en toe nog steeds zoekende is.

‘Acht speelsters zijn deze zomer vertrokken en daar zijn zeven nieuwe speelsters voor teruggekomen. Bepaalde dingen zijn we daardoor nog steeds aan het ontdekken. Wie het best functioneert op welke plek. Wat onze linksmidden van onze linksvoor verwacht. Dat soort dingen. We zijn op de goede weg, maar de puntjes moeten nog wel op de i.’

Speelster van de wedstrijd was Bente van der Veldt, met twee doelpunten voor Kampong. Foto: Koen Suyk

Klein Zwitserland blijft door de nederlaag de hekkensluiter van de Hoofdklasse met nul punten. Coach Razwan Ahmed miste zondag door de blessures van Meike Tjaberinga (gebroken vinger) en talent Feliz Kühne (afgescheurde kruisband) twee belangrijke middenvelders. ‘De eerste twee kwarten deden we het goed, maar Kampong heeft terecht gewonnen. Kampong vind ik geen ploeg waartegen wij punten moeten pakken. Ze hebben een heel goed team. Kwalitatief gezien horen zij in de top vier thuis, vind ik. Wij kijken vooral uit naar de wedstrijden tegen Tilburg en Rotterdam. Dat zijn de momenten waarop wij moeten toeslaan. De afgelopen weken zijn er meerdere wedstrijden geweest waarin we best punten hadden kunnen veroveren, dus ik sta er positief in.’

Klein Zwitserland-Kampong 2-4 (2-1)
2. Lexie Pickering 1-0
4. Delfina Merino 1-1
30. Kaitlin Nobbs 2-1 (sb)
39. Bente van der Veldt 2-2
45. Lidewij Welten 2-3 (sc)
52. Bente van der Veldt 2-4


1 Reactie

  1. nicovisch

    Coach Razwan vind dat Kampong bij de eerste 4 hoort. Wat een heerlijk compliment voor Kampong en de coach. Ik vraag mij af wie is de goede coach ???


Wat vind jij? Praat mee...