Van den Assem naar Tilburg: ‘Keuze met verstand en hart gemaakt’

Ireen van den Assem speelt komend seizoen voor promotieklasser Tilburg. De 79-voudig international verruilt na elf seizoenen Den Bosch voor haar oude club. ‘Ik heb deze keuze met mijn verstand en mijn hart gemaakt.’ 

Lang heeft ze er over nagedacht. Natuurlijk kent ze Tilburg goed. De ploeg waar ze nog voor de fusie (toen nog Forward) als klein meisje rondliep, op haar vijftiende al meedraaide met het eerste team en uiteindelijk via Rotterdam naar Den Bosch vertrok. Maar ook het nieuwe Tilburg kent ze goed. Met aan het roer goede bekenden Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen. De club waar ze dit seizoen actief is bij de jeugdopleiding. En de club in haar eigen achtertuin. 

Ze denkt nog vaak terug aan de tijd bij Forward. Waar ze als jonkie de eerste seizoenen met haar neus in de boter viel. Op haar vijftiende bemachtigde ze een basisplaats achterin en deed tot en met haar achttiende ervaring op bij de ploeg. In haar eerste seizoen promoveerde ze direct naar de Hoofdklasse. Op een druilerige doordeweekse avond in Groningen. Een dag die Van den Assem zich nog goed kan herinneren. ‘Ik weet nog dat de ervaren teamgenoten tijdens dat kampioensfeest nog tegen me zeiden: onthou dit goed, want dit maak je niet zo vaak mee. Daar lachen ze nu nog wel eens om.’ 

Ireen van den Assem (Den Bosch) scoort tijdens de finale van de play-offs om de landtitel in het Wagener stadion, tussen Amsterdam en Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Goed gevulde prijzenkast

Kampioensfeesten maakte ze in haar elf seizoenen bij Den Bosch voldoende mee en haar prijzenkast is goed gevuld. Natuurlijk kon ze nog een jaar blijven. Maar dat zou nog een jaar zijn op een grote hoop. ‘Ik ben 31. Hoeveel hockeyjaren heb ik dan nog? Dan kies ik nu voor iets heel anders. Een totaal andere ervaring.’

Contact was er altijd met de Tilburgers. Het ene jaar serieuzer dan het andere jaar. Dit jaar hapte de international eindelijk. ‘Ik heb er lang over nagedacht en met name geprobeerd ruimte vrij te maken voor mijn gevoel. Ik kies nu voor een nieuw avontuur.’ Ondertussen was Van den Assem dit seizoen al actief bij de jeugdopleiding van de club. ‘De plannen en ambities van de club spreken me aan. Ik wil meehelpen om de club structureel mee te laten doen op het hoogste niveau. Ook in de jeugd.’ 

Ireen van den Assem viert haar doelpunt tijdens het duel met Duitsland voor de FIH Pro League. Foto: Willem Vernes

Ervaringen delen

Maandagmiddag maakte Den Bosch het nieuws bekend. Het nieuws dat eigenlijk al weken rond was. Maar nu het wereldkundig is, voelt het voor de verdedigster ‘heel definitief’. Het cirkeltje is volgens haar nu rond. ‘Ik wil mijn ervaring met hen delen. Ze begeleiden naar mooie dingen. Zoals er destijds bij Forward ook bij mij werd gedaan.’ 

Is dit ook het einde van haar carrière als international? ‘Daar wil ik nog geen uitspraken over doen. Ik wil genieten van mijn laatste wedstrijden bij Den Bosch en zo goed mogelijk zijn voor Tokio. Tilburg is voor na de zomer. Die beslissing maakte ik met mijn verstand en hart. Dat ga ik ook doen met Oranje.’ 


30 Reacties

 1. hockeyer123

  Tilburg gaat hard op de transfermarkt bij de heren en dames, dit is pas het begin ..........

  1. hockeyliefhebber12

   Nog meer Bossche dames naar Tilburg? Van Geffen, Welten?

  2. hockeyer123

   Van Geffen heeft natuurlijk een Tilburg verleden, Welten zie ik niet zo snel gebeuren maar is altijd welkom denk ik

 2. Nvanas012

  Welkom terug Ireen!!⚪️🔵

 3. Runa Honig

  Ik vind de timing vreemd, want natuurlijk roept dit vragen op over haar status als international. Dat wil je toch niet in deze fase?

  1. stekel

   Zij en velen die jaren HK achter de naam hebben staan gaan na de OS afbouwen.. vreemd .. lijkt me geenszins het geval, misschien onverwacht.. dat voor sommige wel

 4. RobV

  @rhonig Klopt, geen verstandige timing. Hoe je het ook wendt of keert, ze zet sowieso een stap terug met deze move en je krijgt misschien ook dat mensen zich zullen afvragen of ze nu teveel op haar tenen loopt bij Den Bosch. Het lijkt me dat haar kansen als international verkeken zijn bij Tilburg, maar het kan ook zijn dat Ireen misschien nu al weet dat de OS haar laatste kunstje is bij Oranje. Of dat ze niet meegaat naar de OS? Afwachten.

 5. olgakroese

  Hoezo gekke timing? Er stoppen meer dames na Tokyo dus niet zo raar om dan in het clubhockey ook een andere uitdaging te zoeken. Lekker op de fiets naar de club na zoveel jaren met de auto, lekker zeg!

 6. g-hockeyfan

  Ik zie hier geen probleem. Zowel Oranje als DB zullen na Tokio willen verjongen. Ze keert terug naar het nest en geeft terug aan haar club. Dat is bewonderenswaardig. Ik betwijfel of de vroege aankondiging veel verschil maakt voor haar kansen op EK of OS. Ze wordt geselecteerd als ze de beste optie is voor die toernooien.

  1. claire011

   Als dat echt zo is, zouden we toch veel andere dames in Oranje gaan moeten zien deze zomer? Moes en Dicke er vast bij. Van Maasakker, pheninckx, zerbo eraf Allang worden de beste speelsters niet meer geselecteerd. Selectie wordt gedaan op ervaring en of je bij de grote clubs zit. Annan durft echt niet iemand van buiten de top-3 mee naar Japan te nemen ook al is ze goed genoeg

 7. lynnBosman

  Ben het wel met je eens G-hockeyfan. Ik denk dat V Laarhoven prima naar voren geschoven kan worden. Jammer voor Den Bosch. @claire011, dan vraag ik mij af wie jij zou selecteren buiten de Tokiogroep om en ten koste van wie? Dicke zit al bij de groep. Moes had ik wel doorgeschoven, misschien van Laarhoven maar dat zijn ze wel. Overigens zijn ervaren speelsters (in vorm) naast talent ook erg belangrijk om in de groep te hebben.

 8. p-smits

  Prima transparante en integere beslissing. Timing tov OS lijkt me ook geen probleem. Waarschijnlijk gaan heel veel speelsters andere keuzes maken voor volgend jaar. Fijn als dat vroeg in de openbaarheid wordt gebracht. Zal wel een beetje rommelig worden na de OS, maar er komen altijd weer nieuwe meiden bovendrijven of eigenlijk staan die al te trappelen.

 9. misha-van-oostveen

  De eerste die DB gaat verlaten? Coach weg, OS een moment om zaken op een rijtje te zetten? ‘Project’ Tilburg komt op gang.

 10. alexanderenzerink

  Was het niet Tilburg die het financieel moeilijk had?

  1. charliejanssen

   Blijkbaar hebben ze een enorm grote geldschieter gevonden.. Een na andere dure aankoop is een feit. Vd assem zal niet gratis komen hockeyen en de internationals bij de heren ook niet.

  2. hockeyer123

   Deze (en toekomstige) aankopen zijn het gevolg van goed bestuur. De afgelopen jaren is er bij Tilburg een transitie gemaakt van sportclub naar winstgevend bedrijf. Nu kunnen ze hier de vruchten van plukken en het kapitaal op het veld zetten. De sponsorafdeling bij Tilburg draait al een aantal seizoenen (ondanks Corona) op volle toeren en haalt de ene na de andere nieuwe sponsor binnen

 11. Hockeyfeest

  Aankopen, geldschieters. Ik vraag me steeds af of dat grappig bedoeld is. Jullie weten toch dat de vergoedingen in het vrouwenhockey niets voorstellen. Ze zijn meestal al lang blij dat ze kleren krijgen, geen contributie hoeven betalen en de reiskosten betaald krijgen. Van leven kan soms, maar dan moet je heel zuinig zijn.

  1. Boearco

   Tilburg is met de hoeveelheid leden die ze hebben aan hun stand verplicht hoofdklasse te spelen. Misschien heeft Tilburg geldschieters geregeld voor alleen Dames 1 en Heren 1. Deze geldstroom zal dan los staan van de overige inkomsten en uitgaven binnen de club. Het lijkt mij verklaarbaar.

  2. hockeyer123

   Deze (en toekomstige) aankopen zijn het gevolg van goed bestuur. De afgelopen jaren is er bij Tilburg een transitie gemaakt van sportclub naar winstgevend bedrijf. Nu kunnen ze hier de vruchten van plukken en het kapitaal op het veld zetten. De sponsorafdeling bij Tilburg draait al een aantal seizoenen (ondanks Corona) op volle toeren en haalt de ene na de andere nieuwe sponsor binnen

  3. Boearco

   Hockeyer123 of het een winstgevend bedrijf is vraag ik me af. Daar er een enorme schuld was en trainers gekort werden. Maar dat er een geldstroom is geregeld voor heren 1 en dames 1 dat kan haast niet anders.

  4. hockeyer123

   En dit is waar de meeste mensen de mist in gaan, verlies is niet hetzelfde als schuld ........

 12. ronald

  Verlies, schuld of niet. Gaat wel scheve gezichten opleveren als je je trainers niet meer betaalt maar wel geld in h1 en d1 blijft pompen.

  1. hockeyer123

   Want dat was vorig seizoen, en dit is een nieuw seizoen????

  2. hockeyer123

   We hebben het over een tijdsspanne 1,5 jaar

 13. charliejanssen

  Je zou haast denken dat hockeyer123 zelf in het bestuur zit van Tilburg. Zelden iemand zo verliefd over zijn/haar club horen praten en iedereen die iets over de club zegt te voorzien van een reprimande.

 14. conegut

  Ze zullen volop inspelen op het feit dat ze bovenaan staan in de PK en ongetwijfeld de aanstaande promotie van Kz gaan aanvechten. Toch apart dat er dit jaar zoveel transfers al voor het einde van het seizoen bekend worden gemaakt.

 15. misha-van-oostveen

  Dat ze de promotie van KZ gaan aanvechten lijkt me duidelijk. 3 wedstrijden gesprekscentrum dan promoveren. Lachwekkend natuurlijk. Winstgevend bedrijf, een glimlach 😊 is nauwelijks te onderdrukken. We hebben het over hockey, of komt er ook een Super League?

 16. Boearco

  Winstgevend bedrijf!😂 Hockey blijft toch echt een familiesport. Ik hoop voor hun leden dat ze dat niet uit het oog verliezen. Iedereen kan na morgen de beslissingen van de knhb aanvechten wat ze willen, maar je hebt geen poot om op te staan. De regels waren duidelijk opgesteld en niemand heeft destijds geprotesteerd. Dan moet je achteraf niet gaan jammeren. Gaat namelijk tot niks leiden. Het is inderdaad zo krom als een hoepel dat je na drie gespeelde wedstrijden kunt promoveren. Maar de regels zijn vooraf gecommuniceerd.

 17. rustaaagh

  Vorig seizoen was er gezeur dat de nrs 12 niet degradeerden. Dit seizoen wordt er indirect gezeurd dat de nrs 12 wel degraderen. Natuurlijk is het begrijpelijk dat de promotie nu niet eerlijk aanvoelt, maar er moet er wel 1 omhoog. Je kan het ook zo zien: volgend seizoen een concurrent minder voor plek 1 in de Promotieklasse. Ik verwacht iig niet dat Almere H1 en wsc Laren D1 potten gaan breken volgend seizoen.


Wat vind jij? Praat mee...