Van Geffen breekt elleboog tijdens schaatsen met teamgenoten

Margot van Geffen, middenvelder van Den Bosch, heeft zondag op het ijs haar elleboog gebroken. Tijdens een val landde ze op haar arm. De 204-voudig international wordt donderdag geopereerd aan de kwetsuur en is zeker twee maanden uitgeschakeld.

Zondag betrad Van Geffen de Bossche Broek, het natuurgebied in de buurt van de hockeyclub. Bij gebrek aan een hockeywedstrijd besloot Van Geffen met wat teamgenoten te gaan schaatsen. Toen ging het mis. Veel gebeurde er niet, maar in draai zonder al te veel snelheid gleed Van Geffen onderuit.

‘Ik dacht vooral: ik moet mezelf niet opvangen met mijn pols. Straks breekt ‘ie’, beschrijft Van Geffen zelf haar gedachte tijdens de val. Dus ving de international zichzelf op haar zij op. Met wat pijn aan haar onderarm klom ze overeind en schaatste ze verder. De hele middag. Zondagavond op de bank had ze wat pijn, maar aan een breuk dacht ze niet. ‘Ik besloot te gaan slapen en werd eigenlijk best aardig wakker. Ik heb die ochtend het kracht- en loopprogramma van Oranje nog afgewerkt.’ 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Margot van Geffen (@margotvangeffen)

Op de fiets naar het ziekenhuis

Toen de elleboog blauwer en dikker werd, trok haar huisgenoot Maartje van der Vis aan de bel. De oud-speelster van Hurley is fysiotherapeut en raadde Van Geffen aan haar dokter de bellen. Teamarts Carmen van der Pol vertelde haar toch maar een foto te laten maken. Zo stapte Van Geffen maandagmiddag op de fiets richting het ziekenhuis. 

Ze schrok toen ze hoorde dat haar elleboog daadwerkelijk gebroken is. ‘Ik geloofde echt niet dat er veel aan de hand was. Ik ging puur voor de zekerheid. Ik had direct na de uitslag Ireen van den Assem (ploeggenoot bij Den Bosch en Oranje, red.) aan de lijn. Het enige dat ik naar haar schreeuwde was: ik geloof dit niet, ik geloof dit niet!’

In het ziekenhuis adviseerden de artsen haar arm in het gips te zetten, maar dat zag de speelster zelf niet zitten. Ze stuurde daarom de röntgenfoto door naar haar teamarts. In overleg met een elleboogspecialist werd gekozen voor een operatie, waardoor de international met haar arm in een mitella het ziekenhuis verliet.

Margot van Geffen samen met Alyson Annan. Foto: Willem Vernes

Twee maanden revalideren

Van Geffen weet precies wat er donderdag tijdens de operatie gaat gebeuren: ‘De radiuskop in mijn gewricht is naar beneden gegleden. Dat moet recht gemaakt worden met twee schroeven, omdat anders het strekken van mijn elleboog een probleem kan blijven.’ Van Geffen kan na de operatie direct starten met  revalideren. Haar herstel neemt zo’n twee maanden in beslag. 

De middenvelder van Oranje en Den Bosch mist door haar blessure in ieder geval de Pro League-duels met Duitsland (begin maart), net als de EHL met haar clubteam rond Pasen. Half april hoopt Van Geffen weer binnen de lijnen te staan, zodat ze tijdens de play-offs zeker weer aan kan sluiten. 

Veel pijn heeft ze niet. ‘Een aantal bewegingen is alleen niet fijn. Die vermijd ik. Ik kan mijn elleboog rustig bewegen. Dat kan ook al direct na de operatie. Ik doe voorzichtig, maar ga het randje opzoeken met wat kan. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt.’


16 Reacties

 1. Hockeyfeest

  Beterschap!

 2. Nvanas012

  Alyson Annan be like: 😐🤦🏼⛸⁉️

 3. solo

  Pfff beterschap

 4. Avdd

  Voor iemand die goed betaald krijgt van haar club en het NOC NSF zeer onprofessioneel om zo een risico te nemen. Weer een bewijs dat hockey een amateursport is.. Een groot gemis voor Den Bosch en NLXI en des al niet te min sterkte!

  1. eefgorter

   Gadver, doe niet zo zuur. Hockey IS een amateursport. Welk bewijs had je nog nodig? En wat denk je dat ze nou helemaal per jaar verdiend aan dat hele hockey? 35K en dan denk ik dat je aan de hoge kant zit. Moet ze daarvoor alles opgeven en de hele dag binnenzitten? Natuurlijk niet. Gewoon pech, beterschap!

  2. SanderE

   Wat maakt het nou uit hoeveel er verdiend wordt? Wanneer ze 500.000 euro zou verdienen op jaarbasis, had ze volgens jou niet moeten gaan schaatsen? Je speelt topsport, speelt in het Nederlands elftal en het is een olympisch jaar. Niet heel handig om dit op te zoeken dus lijkt mij. Maar blijkbaar omdat het als een “amateur” sport gezien wordt (door een aantal) en er niet voldoende verdiend wordt - speelt verder niks een rol.

  3. SanderE

   Dit gebeurd inderdaad vrijwel niet in het voetbal. Doorgaans is dit opgenomen in het contract. Neem je toch risico’s? Dan kan je een boete / schorsing of ontbinding verwachten.

 5. Valley in the Alps

  @Avdd Veruit de meeste ongelukken gebeuren in huiselijke omgeving. Niets mis mee om buiten sportief bezig te zijn, vooral in deze tijd van Corona. Beterschap ... hopelijk ‘n nette breuk .. sterkte! ☀️

  1. Avdd

   Als een van de weinige in dit land genoot zij al van een privilege om met haar sport bezig te zijn, in deze tijd van Corona.

  2. arnoldS

   Doe normaal.... niks mee mis, maar als topsporter moet je dit niet opzoeken. Gave plaatjes posten op instagram. Leuk. Nu op je bakkes. Hou doe.

 6. Boearco

  Ik snap niet dat met de Olympische spelen voor de deur er zulke risico’s worden genomen. Nog sterker waarom worden hier geen afspraken over gemaakt met spelers?

 7. Hans De Baijens

  Ok Slim is het niet , maar dit had ook voor de deur bij de supermarkt kunnen gebeuren. Margot beterschap👊

 8. Hockeyfeest

  Tjonge jonge wat een verwijten. Natuurlijk mag je gewoon schaatsen als top hockeyer. Kom op zeg. Hockey is een leuke hobby hoor, maar geen reden om te stoppen met leven. Wees blij dat we allemaal gewoon mensen zijn. Het is allemaal al monomaan genoeg.

 9. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  #alsjeietsnietkanmoetjehetnietdoen .... Lekker bij een potje mens erger je niet houden . Hoe "dom" dit ook eigenlijk overkomt als topsporter risico nemen zo in de weg richting OS. Maar goed iedereen mag toch genieten van het schaatsen hoe goed of slecht. Risico ligt altijd op de loer. Sterkte!

 10. RobV

  Niet handig of professioneel, maar het kan de beste gebeuren en toevallig is ze dat wel op haar positie. Zal lastig worden om iemand met dezelfde kwaliteiten te vinden, maar Annan kan weer wat anderen uitproberen en dat doet ze altijd erg graag.

 11. de-leermeester

  Hoop dat je vóór je val toch nog even lekker hebt kunnen schaatsen. Beterschap en tot op de hockey elden. "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend " Grtjes aan jou en je moeder. R.A. van deR Valk


Wat vind jij? Praat mee...