Verslagenheid groot bij verliezend Laren: ‘Dit is frustrerend’

Laren – elfde op de ranglijst – had zondag kans op kans in het degradatiegevecht met Victoria en een punt verdiend. Toch stond de ploeg van Darren Cheesman na afloop met lege handen (1-2 verlies). De komende vier wedstrijden worden cruciaal voor Laren, terwijl Kampong hen in de nek hijgt.

Met haar handen in haar zij keek aanvoerder Macey de Ruiter verslagen naar een plek in het kunstgras. Spits Maxime Kerstholt wendde zich boos tot de twee scheidsrechters. Verdediger Fleur Kok zette haar meest chagrijnige gezicht op.

‘Op deze manier verliezen is behoorlijk frustrerend’, verwoordde coach Cheesman het gevoel van de speelsters, pak ‘m beet een kwartier na afloop, toen de eerste emoties inmiddels wat waren bekoeld. ‘Delen van de wedstrijd hebben we gecontroleerd. We creëerden genoeg kansen, hele grote zelfs. We hebben onszelf tekort gedaan.’

Daphne Voormolen heeft Victoria acht minuten voor tijd op een 0-2 voorsprong gezet. Foto: Bart Scheulderman

Groen voor Van Asperen; Victoria direct van 0-1 naar 0-2

Een paar weken geleden, in de verloren degradatiewedstrijd tegen Kampong (4-0), speelde Laren met knikkende knietjes. Nu hockeyde Laren met de borst vooruit, vol voor de winst. Met kansen voor Bente van der Veldt, Maxime Kerstholt, Pam van Asperen en Djoeke Vogel creëerde Laren verspreid over de hele wedstrijd een handvol mogelijkheden om uit te scoren. Datzelfde gold trouwens voor Victoria. Kwalitatief gezien was het misschien lang niet altijd foutloos, qua spanning was Laren–Victoria een feest om naar te kijken.

Mede doordat de arbitrage veel toeliet, groeide het duel uit tot een schitterend gevecht. Cruciaal was het moment in de 61ste minuut. Pam van Asperen trok haar mond open tegen de scheidsrechter, nadat Victoria op het middenveld shoot zou hebben gemaakt. De woede-uitbarsting was zo heftig dat het haar een groene kaart opleverde, een paar minuten nadat Julie van Putte knap uit de draai de bal door de benen van Laren-keepster Karlijn Adank had gepusht, de 0-1 voor Victoria.

Met tien speelsters binnen de lijnen kwam Laren vervolgens flink onder druk te staan. Hoewel Sabine van den Eijnden de bal ogenschijnlijk onhandig tegen haar eigen voeten speelde, werd de vierde strafcorner voor Victoria gegeven. Protesteren van aanvoerder De Ruiter had geen zin. Vervolgens ging de bal richting Daphne Voormolen, de cornerspecialist van Victoria, die met ietwat geluk de 0-2 binnenflatste, via uitloopster Bente van der Veldt. Een pijnlijk moment voor Laren, dat zich onbegrepen voelde door de arbitrage.

Pam van Asperen is met groen naar de kant gestuurd. Meteen daarna maakt Victoria de 0-2. Foto: Bart Scheulderman

We hebben niet verloren door de scheidsrechters. Wij hebben veel meer fouten gemaakt dan de scheidsrechters hebben gedaan Laren-coach Darren Cheesman

Dat gevoel van onbegrip werd nog veel sterker in de laatste actie van de wedstrijd, nadat Van Asperen Victoria-keepster Klunder met een handige beweging had uitgespeeld (1-2). In die laatste minuut legde aanvaller Djoeke Vogel de bal op een voet van Victoria. Toen Vogel vervolgens een schot afvuurde dat over het doel van Klunder ging, riep ze om een corner. De uitleg van de scheidsrechter dat hij al voordeel had gegeven, viel verkeerd bij de ploeg uit het Gooi. Vogel, Kerstholt, De Ruiter, Cheesman: allemaal deden ze op het moment zelf, of anders na het eindsignaal, hun beklag bij de arbitrage.

‘Iedereen die het gezien heeft, vond het een strafcorner, behalve de twee mensen in het geel. Maar laat ik duidelijk zijn. We hebben niet verloren door de scheidsrechters’, zei Cheesman. ‘Ja, ze namen soms verkeerde beslissingen. En ja, ze floten soms inconsequent. Maar wij hebben veel meer fouten gemaakt dan de scheidsrechters hebben gedaan. Wij hadden de wedstrijd in een vroeg stadium moeten beslissen.’

Laren-aanvoerder Macey de Ruiter uit haar frustratie bij de arbitrage om een gegeven strafcorner, waaruit Daphne Voormolen vervolgens de 0-2 voor Victoria scoort. Foto: Bart Scheulderman

Het verschil tussen hoe we aan het begin van het seizoen speelden en hoe we nu staan te hockeyen, is enorm. We worden beter en beter. Darren Cheesman

Bij Laren is desondanks absoluut sprake van een stijgende lijn. Prachtig was de diagonale pass van Katerina Lacina op Pam van Asperen (1-2), dwars door het hart van de verdediging van Victoria. Spits Maxime Kerstholt verrichtte gigantisch veel verdedigend werk, met haar tong op haar schoenen. Keepster Karlijn Adank hield haar ploeg met enkele belangrijke reddingen een aantal keer knap op de been.

‘Sanne Hak is achttien jaar oud. Ze speelde weergaloos. Vanessa Blockmans is achttien jaar oud. Zij speelde ook weergaloos’, zei Cheesman, van wie afgelopen week bekend werd dat hij de eindverantwoordelijkheid heeft overgenomen van Serge Spoelsta. ‘We hebben veel jonge speelsters, maar ze doen het fantastisch. Het verschil tussen hoe we aan het begin van het seizoen speelden en hoe we nu staan te hockeyen, is enorm. We worden beter en beter.’

Zure gezichten bij de speelsters van Laren, die beseffen dat ze hadden kunnen winnen. Foto: Bart Scheulderman

Toch trok de gevallen topclub de zespuntenwedstrijd niet naar zich toe. De zeges op HGC en Hurley tijdens het dubbelweekend van vorige week schonk Laren na een moeilijke periode eindelijk weer wat lucht, maar de nederlaag tegen Victoria vergrootte het gat met de tiende plaats weer naar een puntentotaal van vier. In de wetenschap dat Kampong te goed spelersmateriaal heeft om hekkensluiter te zijn en onder leiding van het nieuwe coachduo Jisse Waasdorp en Marieke Dijkstra misschien alsnog komt bovendrijven, kan Laren de komende weken de borst nat maken.

Achtereenvolgens speelt Laren nu tegen Oranje-Rood, Bloemendaal, Kampong en Pinoké. ‘Dat zijn voor ons vier finales’, zei Cheesman, die weet dat daarna SCHC en Den Bosch de laatste twee tegenstanders zijn. ‘Er komen nog genoeg kansen om de nederlaag van vandaag recht te zetten.’


30 Reacties

 1. Nvanas012

  Laren had kunnen en moeten winnen. Hoop dat ze zich nog herpakken voor de aanstaande wedstrijden, ze spelen goed!

 2. Freekie

  Beiden ploegen zeer zwak, maar het geklaag van Laren is weer eens 'typisch'

  1. Nvanas012

   Ze speelden allebei juist goed? Veel kansen en fel op de bal, alles gegeven!

  2. Freekie

   Hard gewerkt? Ja Alles geven? Zeker Goed? Zeker niet

 3. MIck

  Laren had het na het 1e kwart moeten en kunnen beslissen. Een wedstrijd met grote belangen verdient 2 betere scheidsrechters

  1. stekel

   👍

 4. Hockeyfeest

  Scheidsrechters niet sterk en mn van Larens kant erg fysieke wedstrijd of "fel op de bal" zoals sommigen dat noemen. Wat mij betreft mag daar strenger op gefloten worden dan ontstaat ook niet zo'n rommelig beeld. Wel mooi zo'n degradatiekraker op Ziggo! Geluid maar uitgezet..... Zeer eenzijdig commentaar. Ik geloof niet dat de heren zich in Victoria verdiept hadden.

  1. stekel

   Eens ! Gênante vertoning.

 5. lynnBosman

  De wedstrijd was leuk om naar te kijken omdat beide ploegen vol voor de winst gingen, verder geen hoogstaand niveau.

 6. unplugged

  Technisch en vooral tactisch een zwakke wedstrijd . Veel te lang speelveld of te wel ze speelde beide niet compact waardoor je het jezelf niet makkelijk maakt . Veel geduw en van de scheidsrechters mocht (te) veel . Doen ze het niet dan krijg je een wedstrijd met heel veel gefluit zoals op meisjes C - nivo . Lucky doelpunten van Victoria , het tegen doelpunt door een grove blunder van de (vliegende) keepster van Victoria . Maar ze zijn zo goed als veilig . Laren mag gewoon niet degraderen .

 7. aernoud-lippmann

  Langzamerhand tijd dat KNHB duidelijk gaat geven over verder spelen promotie klasse en hoelang da hoofdklasseteams dan fit moeten blijven indien er play downs worden gespeeld ? Tevens is het natuurlijk waanzin dat een nummer 12 degradeert ten koste van een ploeg die na 3 wedstrijden een beste gemiddelde heeft . Indien Promotie klasse niet zal worden hervat ...alles laten zoals het is want slaat nergens op !

  1. Het Muurtje

   Knhb wacht net zolang met een knoop doorhakken tot het juni is..

  2. conegut

   Reglement is bepaald. Laren of Kampong gedegradeerd en KZ promoveert. Er wordt niet meer gespeeld. Het is zoals het is. Als ze slim zijn bij KZ wordt er gewerkt aan een promotie beleid.

 8. MIck

  De KNHB en dappere beslissingen nemen 🤣🤣🤣🤣🤣

 9. paulvandijk

  Gewoon leuke pot om te zien, dapper gespeeld door beide ploegen. Arbiters ook met lef gefloten, daarom ook voor scheidsrechters simpelweg de complimenten. Niet zo zemelen allemaal over het niveau.

 10. RoelVictoria

  @unplugged: "Lucky doelpunten van Victoria"? Die eerste: als Eva de Goede um zo maakt is het een wereld goal en nu Julie van Putten um maakt is het lucky? Kijk even naar de goal van Omrani afgelopen donderdag: dat is pas lucky. Maar daar hoor je niemand over. De tweede werd inderdaad aangeraakt maar dat gebeurt zo vaak. En als die laatste bal van Laren erin was gegaan had je niemand horen klagen over dat ze een strafcorner hadden moeten krijgen en dat de scheidsen slecht waren. Dus stop met huillie huillie doen.

  1. MIck

   Was zeker een mooie goal maar ook met behoorlijk wat geluk, maar goed zonder geluk kom je nergens. Ik heb als neutrale hockeyfan gekeken en de scheidsrechters waren gewoon niet goed en dat heeft niks te maken met een corner aan het einde wel of niet geven. Gefeliciteerd met de 3 punten en succes met de rest van het seizoen, en als ik jou was zou ik me niet zo druk maken over wat anderen wel of niet roepen en of je het er wel of niet mee eens bent.

 11. DucoOttevangers

  Wat een Goois gemekker over de scheidsrechters zeg! Dat verandert ook nooit... Volgens mij wint de ploeg die de meeste doelpunten scoort

 12. goud

  Scheidsrechters behoorden tot de beste van de 24 op het veld. Laren tactisch uiterst zwak, of heel slecht uitgevoerd. Wonderbaarlijk werden alle aanvallende vrije slagen genomen door de “toppers”, die konden daarmee de bal niet meer krijgen om een kans te creëren.... en waarom bleef de keeper staan na de 2-0???!! Victoria had voor het slotakkoord enkele slimme dingen achter gehouden. Die maakten de ombuiging en het verschil in de beslissende eindfase. Goeie coaching.

 13. MMheijen

  Laten we eerlijk zijn. Laren was ondanks de velen technische fouten de bovenliggende partij.

 14. pjklaassen

  Jammer dat hockey.nl de reacties waarin naar de arbitrage wordt gekeken verwijdert. Potje doodgefloten... zeer zwak!

 15. Boearco

  Spannende wedstrijd. Het moet trouwens eens afgelopen zijn met interpretaties van scheidsrechters. De ene keer laten ze alles doorgaan, om een week later arbitrage tegen te komen die alles dood fluiten en met kaarten strooien. Dit verdient echt meer aandacht. Overigens geldt dit voor alle bondsscheidsrechters op alle niveaus. Spelers weten niet waar ze aan toe zijn.

  1. pjklaassen

   Zeker eens. Deze wedstrijd had beter verdiend..

 16. kikkerjan

  Degradatie-hockey blijft toch een vak apart!

 17. RoelVictoria

  Hockey.nl hoe kan het dat ik reageer op een artikel, het artikel verwijderd wordt, een nieuw artikel (van uit de Laren view) geplaatst wordt en alle reacties van het oorspronkelijke artikel er onder geplaatst worden?

 18. RobV

  @RoelVictoria. Is mij ook wel een aantal keren opgevallen bij eerdere artikelen. Is niet echt fijn inderdaad.

 19. p-smits

  Grappige interpretatie van de feiten: Vinden dat het goed gaat omdat je aanvalster zo ijverig meeverdedigt en je keeper zoveel ballen tegen weet te houden...... Vinden dat het goed gaat omdat 2 achttien jarigen zo goed meekunnen in het team............. Wordt aub wakker, zet je roze bril af en trek passende schoenen aan. Gewoon vanuit de promotieklasse kijken of je de weg omhoog vindt.

 20. olgakroese

  Wel grappig om toch nog zoveel mensen langs de lijn te zien bij Laren. Zie veel bekende gezichten van de gekleurde broeken brigade, en wij maar thuis via een slechte live stream kijken...


Wat vind jij? Praat mee...