Victoria-coach Poillot: ‘Degraderen is niet het einde van de wereld’

‘Na de promotie in 2019 hebben we tegen elkaar gezegd dat we in de Hoofdklasse altijd vol gas wilden blijven geven, ook tegen sterkere tegenstanders. Dat hebben we gedaan, tot en met de laatste snik. Zoals Johan Cruijff ooit zei: je kunt beter op je bek gaan met je eigen visie dan met die van een ander’, glimlachte coach Lennard Poillot.

Zondagmiddag tegen topclub Amsterdam was de achterstand richting het einde van de wedstrijd al zo ver opgelopen dat hij onoverbrugbaar groot was (1-4). Het doek was met nog vier minuten te hockeyen in feite al gevallen. Toch maakte keepster Hannah Klunder nog plaats voor een extra veldspeelster. Hoe uitzichtloos de situatie ook was, Victoria weigerde de handdoek te gooien.

Met de degradatie van de Rotterdammers verliest de Hoofdklasse een club met een bijzondere eigen identiteit. Zichzelf ingraven, zoals andere teams na een promotie weleens doen, heeft Victoria nooit gedaan. Ook tegen topteams bleef de club uit Rotterdam-Kralingen zoveel mogelijk de aanval zoeken. Zondagmiddag was de achterstand halverwege het tweede kwart net verkleind naar 1-2, toen de ploeg van Poillot de winnaar van de Euro Hockey League nog maar eens flink onder druk zette, de bal onderschepte en aanvaller Julieta Jankunas zowaar een kans op 2-2 miste.

Julia Verschoor veegt een traan uit haar oog. Foto: Willem Vernes

Niemand van ons heeft het gelukkig in zijn hoofd gehaald om te zeggen dat we voortaan met z’n allen moesten gaan inzakken

Maar in de afgelopen drie seizoenen viel Victoria ook regelmatig in hun eigen mes. Op 18 september 2020 stond na een half uur hockeyen in het Wagener Stadion al de tussenstand van 7-0 op het scorebord, in een wedstrijd tegen Amsterdam waarin Victoria uiteindelijk dubbele cijfers incasseerde (10-1). Op 21 februari 2021 kreeg de ploeg ook van SCHC een pak slaag: 0-8.

‘Hoe vervelend het ook is dat we zijn gedegradeerd, we hebben het wel op onze eigen manier gedaan. Tegen elke tegenstander zijn we met lef blijven hockeyen. Niemand van ons heeft het gelukkig in zijn hoofd gehaald om te zeggen dat we voortaan met z’n allen moesten gaan inzakken. Nee, we zijn blijven proberen om de tegenstander vast te zetten. Dat vind ik eigenlijk wel mooi. We hebben gedaan wat we hebben beloofd toen we promoveerden’, zei Poillot, die met de club heeft afgesproken dat hij bij degradatie aanblijft.

Argentijns international Vicky Sauze vindt troost in de armen van Marise Weijschede. Foto: Willem Vernes

Toen Poillot halverwege het seizoen 2017/2018 in Rotterdam aan het roer kwam te staan, stond Victoria op de zevende plaats in de Overgangsklasse, op dat moment nog het op-één-na-hoogste niveau van Nederland. Zijn speelsters zeiden tegen hem dat ze zich wilden plaatsen voor de nieuwe Promotieklasse. Poillot maakte hen duidelijk dat ze daar dan wel meer voor moesten doen en laten. Hij wilde een cultuuromslag bewerkstelligen.

Af en toe botste dat. Wanneer een speelster zei dat ze vanwege een tentamen niet kon komen trainen, vroeg hij of ze die niet kon verzetten. Hij was overgekomen van HDM, waar een aantal meiden in Jong Oranje speelde. Die hadden een topsportstatus en konden dat misschien, een tentamen verzetten. Voor de speelsters van Victoria was dat onmogelijk.

We hebben een cultuur gecreëerd van hard willen werken, maar niet ten koste van alles

‘Toen wij in de Overgangsklasse speelden, wist nog niemand wat het spelen van tophockey inhoudt. Geen van de meiden besefte wat je daarvoor moest overhebben. Ze waren gewend om buiten het hockey een druk leven te hebben’, zei Poillot.

‘In ons eerste seizoen in de Hoofdklasse was alles aan het avontuur nog nieuw voor ze. Daardoor was het misschien ook wat makkelijker om hun sociale activiteiten op een lager pitje te zetten. In ons tweede seizoen nam die bereidheid voor de winterstop al enigszins af. Vervolgens werd het sociale leven door corona opeens weer stilgelegd en konden ze zich na de winterstop weer vol op het hockey richten. Dit seizoen werd dat voor veel meiden weer een stuk lastiger. Maar dat geeft helemaal niets, vind ik. Het is een bewuste keuze van ons geweest. Het is wie we zijn. We hebben een cultuur gecreëerd van hard willen werken, maar niet ten koste van alles. We staan voor een gezonde combinatie tussen studie, werk, sociaal en hockey. Dat zal altijd zo blijven. Degraderen is niet het einde van de wereld.’

Yentl Leemans en Mady Hof omhelzen elkaar. Foto: Willem Vernes

Niet zeuren op Instagram

Ergens dit seizoen verloor Victoria kostbare punten toen een zuiver doelpunt onterecht werd afgekeurd. Aangezien geen enkele journalist erover schreef, stelde Poillot zijn speelsters voor om het voorval publiciteit te geven via het Instagram-account van Dames 1. Poillot: ‘Dat weigerden ze. Ze wilden hun Instagram niet voor dat soort zaken gebruiken. Dat paste niet bij het gevoel van de familieclub dat ze wilden uitstralen, zeiden ze. Ha! Prachtig, toch? Snap je wat ik bedoel? Dat vind ik nou zo typerend voor deze groep.’


1 Reactie

  1. charliejanssen

    Helaas voor Victoria, al zat het er na vorige week dik in... Het is drie seizoenen een vreemde eend in de bijt geweest in de Hoofdklasse, maar dat maakte het altijd wel bijzondere wedstrijden. Vaak gepaard met enorm veel inzet en (soms te) fysiek hockey. Aan de ene kant mooi dat ze geen ander spel zijn gaan spelen, maar dat blijkt achteraf dus toch geen goede zet te zijn geweest?


Wat vind jij? Praat mee...