Victoria baalt van 0-0: ‘Ik hoefde ‘m alleen maar in de hoek te rammen’

Toen zondagmiddag het eindsignaal van Victoria-HGC (0-0) klonk, vielen de speelsters van Victoria om als plastic soldaatjes op een tafelblad waar je tegenaan hebt gestoten. ‘De teleurstelling is groot. We hadden met drie punten van het veld moeten stappen’, verwoordde Renée van den Brand, die zelf de grootste kans van de wedstrijd miste, het gevoel van de Rotterdammers.

Gehurkt staarde aanvoerder Daphne Voormolen naar het kunstgras, peinzend over het laatste kwart, waarin Victoria de vijfde versnelling vond, twee strafcorners versierde, maar niet één doelpunt wist te maken. Meters verderop zat Renée van den Brand, de blik gericht op niets.

Daphne Voormolen, aanvoerder van Victoria, baalt van het gelijkspel. Foto: Willem Vernes

Man, wat baal ik hier van. Ik hoefde ‘m alleen maar in de hoek te rammen. Victoria-speelster Renée van den Brand had de 1-0 op haar stick

De gedachten van Van den Brand gingen vooral terug naar een moment in het vierde kwart. Combinerend brak ze door het hart van de verdediging van HGC heen, met een schietkans tot gevolg. Met haar backhand vuurde ze een schot op HGC-keepster Anke van Goudoever af, hard genoeg, maar te weinig in de hoek geplaatst. De bal raakte de legguard van Van Goudoever en ging daardoor naast. Verslagen stortte Van den Brand neer op het veld, haar handen grijpend naar haar hoofd.

Schuldbewust blikte ze na de wedstrijd terug op de kans, die Victoria de overwinning had moeten bezorgen. ‘Toen ik de bal raakte,’ blikte ze met nog altijd de pest in haar lijf terug, ‘dacht ik echt dat hij erin zou gaan. Daarom was het ongeloof bij me ook zo groot. Man, wat baal ik hier van. Ik hoefde ‘m alleen maar in de hoek te rammen.’

Met haar beide handen grijpt Renée van den Brand naar haar hoofd na het missen van de grootste kans van de wedstrijd. Foto: Willem Vernes

In de eerste helft verzuimde HGC op 0-1 te komen

Het gevecht tussen de nummers negen en tien van de competitie begon met een blessure voor Victoria-speelster Bente Sluyter, die was geraakt door een bal of een stick. Met een van pijn vertrokken gezicht zocht ze al in de tweede minuut het clubhuis op, daarna wel terugkerend langs het veld, maar niet meer binnen de lijnen.

Een paar minuten na de hervatting haalde Sabine van Eijck – de motor van Victoria – een strafcorner, de eerste kans van de wedstrijd. Vanaf kop cirkel nam Daphne Voormolen met een harde slag het doel van HGC onder vuur. Het schot was te veel door het midden, waardoor keepster Van Goudoever met haar handschoen relatief makkelijk kon redden.

Vervolgens was HGC – nog altijd zonder sterspeelster en Zuid-Afrikaans international Dirkie Chamberlain en ook zonder Loes Stijntjes – het eerste kwart beter. De ploeg van Robbert-Jan de Vos lukte het echter niet om veel grote kansen af te dwingen. Wel was er een mogelijkheid voor de Argentijnse speelster Stefania Antoniazzi Brondino. Ze kreeg een vrije schietkans, maar raakte de bal verkeerd, waardoor die niet eens het doel haalde. Een schot van Renée van den Brand voorlangs was verder het voornaamste gevaar dat Victoria voor rust stichtte.

Het tweede kwart begon met een sterke fase voor Victoria. Toch was het HGC dat zich herpakte en twee grote kansen haalde. Via keepster Hannah Klunder spatte een schot van HGC uiteen op de paal. Kort daarna schoot Isis van Loon van dichtbij een rebound naast. HGC liet het in deze periode na een doelpunt te maken.

Als het eindsignaal heeft geklonken, laat Renée van den Brand zich verslagen vallen op het veld. Foto: Willem Vernes

‘Na rust waren wij echt degenen die het af hadden moeten maken’

Het derde kwart stond vooral in het teken van twee strafcorners. De poging van HGC vanaf kop cirkel was het gevaarlijkst. Victoria-verdediger Mady Hof voorkwam met een ingreep op de lijn een doelpunt. De corner die Victoria kreeg, werd genomen door Van Eijck. Haar slag was een prooi voor keepster Van Goudoever.

Aan het begin van het vierde kwart kreeg Victoria steeds meer overwicht, met daarin de kans van Van den Brand. Vervolgens slaagde Victoria erin om het laatste kwart nog twee strafcorners te halen. Uit counters werd HGC nog enkele keren gevaarlijk, maar Victoria bleef die laatste fase tot aan het einde van de wedstrijd de sterkste ploeg.

‘Een punt is natuurlijk altijd welkom’, zei Van den Brand over het eerste gelijkspel van Victoria van dit seizoen. ‘En daarbij: natúúrlijk begonnen we niet goed. Maar na rust waren wij echt degenen die het af hadden moeten maken.’